Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΕΑΚ : Δεκαπενταύγουστο τάμα στον ΣΕΒ - Σαν τους κλέφτες νομοθετούν και παλινορθώνουν την αντεργατική Νομοθεσία

Μέσα στο Δεκαπενταύγουστο και μόλις 10 λεπτά πριν την έναρξη της ψήφισης του Νομοσχεδίου για το άσυλο, ο Υπουργός Εργασίας εκτελώντας προφανέστατα εντολή του ΣΕΒ  (άνθρωπος του οποίου ως γνωστόν
είναι Συντονιστής του κυβερνητικού έργου) άρχισε το ξήλωμα της (έστω και λειψής) προστατευτικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ευκολία, η προθυμία και η βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διατρανώσει  την ταξική της μεροληψία, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων

Η τροπολογία ΣΕΒ και Κυβέρνησης  ξήλωσε μέσα σε 10 λεπτά, τις διατάξεις νόμων που είχαν ψηφιστεί τη διετία 2018-2019 και ειδικότερα:

·               Αυτή του Ν. 4554/2018, που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων και  η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).

·               Αυτή του Ν. 4611/2019, (άρθρο 48)  η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη …

·               Αυτή του Ν. 4611/2019 (άρθρο 58),  σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις).

Με άλλα λόγια, μόνο τυχαίο δεν είναι  το γεγονός, ότι οι πρώτες ρυθμίσεις που έσπευσε να φέρει στη Βουλή  ο Υπουργός Εργασίας  αφορούν νομοθετικές διατάξεις στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων από παράνομες απολύσεις -οι οποίες πολύ πρόσφατα είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση-, εναντίον των οποίων είχαν ταχθεί ρητά και προσφύγει δικαστικά ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις.

Βέβαια, υπάρχει και το γελοίο της υπόθεσης, (πλην της πραξικοπηματικής κατάθεσης της τροπολογίας την τελευταία στιγμή), το οποίο έγκειται στο  επιχείρημα του Υπουργού ότι οι αιτιολογημένες απολύσεις λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων και ότι είναι  υπέρ τους!

Και ενώ η αντεργατική παλινόρθωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, η ΓΣΕΕ από τη μια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια προσωρινή διοίκηση αφού το ΠΑΜΕ (δρώντας αντικειμενικά υπέρ των εργοδοτών) διέλυσε το συνέδριό της, ενώ από την άλλη δε φαίνεται να αναπτύσσει καμία κινητικότητα που να προετοιμάζει μια στοιχειώδη αντεπίθεση των εργαζομένων με αιχμή τις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ

Όμως τα συνδικάτα δεν μπορούν και δεν θα μείνουν απαθή λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει ένας σοβαρός αγωνιστικός σχεδιασμός για την υπεράσπιση των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου