Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Έμποροι και Βιοτέχνες πανηγυρίζουν για τις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση

Ζητούν και επιπλέον μέτρα σε βάρος των εργαζομένων!
Στο πλευρό των Βιομήχανων του ΣΕΒ που από πριν τις εκλογές είχε απαιτήσει την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων έσπευσαν να σταθούν
η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), που δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τις αντεργατικές τροπολογίες της κυβέρνησης για την κατάργηση των διατάξεων για τον βάσιμο λόγο απόλυσης και την αυξημένη ευθύνη του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου στις συμβάσεις έργου.
Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου και ενόψει εθνικών εκλογών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είχε αντιδράσει στις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρύθμιση για την αιτιολογημένη απόλυση υπαλλήλων από τους εργοδότες. Τότε, οι Βιομήχανοι είχαν επισημάνει πως αποτελεί αντικίνητρο για νέες προσλήψεις, αφού δημιουργεί πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις. Υποστήριζαν δε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρερμηνεύεται το νόημα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και ζητούσαν την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές πρακτικές με επανεξέταση της σχέσης μεταξύ του νομικού διοικητικού βάρους προστασίας από απόλυση, της αποζημίωσης απόλυσης, αλλά και του επιδόματος ανεργίας.

Μία ημέρα μετά τις εκπρόθεσμες και δίχως διαβούλευση τροπολογίες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ έρχονται να δηλώσουν την ικανοποίησή τους, τόσο για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης για τις επιχειρήσεις, όσο και για την κατάργηση της ευθύνης του εργοδότη απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους στις συμβάσεις έργου.


ΓΣΕΒΕΕ: Πλήρες το ελληνικό δίκαιο προστασίας των εργαζόμενων
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων που συντελέστηκαν κυρίως την τελευταία διετία, δημιουργούσαν επιπρόσθετο και δυσβάστακτο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διατηρούν οργανωμένα λογιστήρια και νομικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να προσδίδουν ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων».

Ως τέτοιες ρυθμίσεις η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει:

α) την Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, β) τον Βάσιμο λόγο απόλυσης, γ) την Καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ Εργάνη, δ) την Αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, την Αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και το άρθρο 46 του Ν. 4387/2016 περί Αντικειμενικού συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών.

«Η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τόσο τα περιττά εμπόδια που δημιουργούν οι εν λόγω διατάξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση, όσο και νομικά όπου έχει επισημανθεί ότι το ελληνικό δίκαιο προστασίας των εργαζομένων ήταν και χωρίς τις διατάξεις αυτές πλήρες και τυπικά και ουσιαστικά», τονίζει η Συνομοσπονδία και προσθέτει:

Σημειώνουμε ότι το ελληνικό δίκαιο αποτελείται από ένα πυκνό πλέγμα διατάξεων εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που καλύπτει όλες τις πιθανές παραβάσεις και προβλέπει σχετικές κυρώσεις. Εκείνο συνεπώς που απαιτείται δεν είναι η προσθήκη ρυθμίσεων που το μόνο που τροφοδοτούν είναι την ελληνική γραφειοκρατία και αυξάνουν αναίτια το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά κωδικοποίηση της νομοθεσίας, απλοποίηση των διαδικασιών συμμόρφωσης, αποτελεσματικός έλεγχος και εξορθολογισμός των προστίμων όπου χρειάζεται.

Με βάση τα παραπάνω η τροπολογία του υπουργού Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, στο ψηφισθέν νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για τον Βάσιμο λόγο απόλυσης, την Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων και την Αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αξιολογείται ως θετική από την ΓΣΕΒΕΕ.

Αναμένουμε από το υπουργείο Εργασίας να επιληφθεί και των υπόλοιπων εκκρεμών ζητημάτων που τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά προσπαθούν να επιλύσουν.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε πως πάγια και διαχρονική θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και στο μέτρο του δυνατού και η επίτευξη συναίνεσης, πριν την υιοθέτηση ρυθμίσεων που έχουν αντίκτυπο τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και στην αγορά εργασίας, κάτι που δεν έγινε πριν την εισαγωγή και την θεσμοθέτηση των εν λόγω ρυθμίσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση».

ΕΣΕΕ: Ιδιαίτερη ικανοποίηση – Κάντε κι άλλα
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν και οι «μικρομεσαίοι» έμπορες, που τονίζουν πως τα συγκεκριμένα ήταν μεταξύ των αιτημάτων που είχαν μεταφέρει στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, υποστηρίζοντας πως εκφράζουν «τη φωνή της λογικής» και πως εξ αρχής είχαν ταχθεί κατά των συγκεκριμένων διατάξεων.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

«Ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για τις άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης του γενικότερου εργασιακού περιβάλλοντος.

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε το Προεδρείο της ΕΣΕΕ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Υπουργό, πριν από λίγες ημέρες, ήταν η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της αυξημένης ευθύνης του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου στις συμβάσεις έργου.

Η ΕΣΕΕ, εκφράζοντας τη φωνή της λογικής, από την αρχή είχε ταχθεί απέναντι στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τόσο στον κοινωνικό διάλογο, όσο και προ μηνών, στην σχετική συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Οι λόγοι ήταν απλοί….

Ο βάσιμος λόγος απόλυσης, του οποίου η απόδειξή βάρυνε πλέον τον εργοδότη, στρέβλωνε το ευρωπαϊκό νομοθέτημα στο οποίο υποτίθεται ότι στηριζόταν (δηλ. στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη), αντίβαινε στην διαμορφωμένη νομολογία του Αρείου Πάγου και καθιστούσε επαχθέστερη τη θέση της επιχείρησης. Είναι πεποίθησή μας ότι εντέλει ζημίωσε και τους εργαζόμενους, αφού αποτέλεσε το σημαντικότερο αντικίνητρο πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου, ευνοώντας τις μη σταθερές μορφές εργασίας (σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση) και συμβάλλοντας στην στασιμότητα της ανεργίας. Αποτελούσε ωστόσο ένα πρώτης τάξεως κίνητρο για μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, ακόμη περισσότερα δικαστήρια, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και απόλυτη ανασφάλεια δικαίου. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πάντως πως η νέα διάταξη θα πρέπει να ισχύσει αποκλειστικά για το μέλλον, χωρίς αναδρομικότητα. Ως ψηφίστηκε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναδρομικής εφαρμογής, γεγονός που θα περιέπλεκε τις επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις των απολύσεων που έχουν ήδη προβεί .

Σε ότι αφορά την αυξημένη ευθύνη του εργοδότη στις συμβάσεις έργου απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου, επρόκειτο για μία παράλογη διάταξη, η οποία είχε σκοπό να καταστήσει τον εργοδότη επίσημο «ελεγκτή» του εργολάβου, στην θέση που κανονικά θα έπρεπε να είχαν οι κρατικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι αυτό είναι ευσεβής πόθος!

Είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχει ο επιχειρηματίας αν, ο εργολάβος που χρησιμοποιεί, τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το προσωπικό του. Αντίστοιχα, σε όλους όσους είχαν στοιχειώδη γνώση της αγοράς, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο: αντί η διάταξη να διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, εντέλει «σκότωσε» τις συμβάσεις έργου, οι οποίες συνιστούν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θετικά τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την κατάργηση των παραπάνω αλυσιτελών διατάξεων και δεν μπορούν παρά να επισημάνουν ότι σπάνια η αντιστοίχιση λόγων και πράξεων ήταν τόσο άμεση και αποτελεσματική.

Απομένουν βεβαίως πολλά ακόμα να γίνουν για ένα καλύτερο περιβάλλον τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τον κόσμο της εργασίας, όπως είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για εργοδότες και εργαζόμενους, η άρση της αυξημένης γραφειοκρατίας, η επιβράβευση της συνεπούς επιχειρηματικότητας κ.α. Σε αυτή την δύσκολη πορεία, που θα συμβάλλει ώστε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας, η ΕΣΕΕ θα βρίσκεται δίπλα στο Υπουργείο στις θετικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του, βοηθώντας εποικοδομητικά με τις τεκμηριωμένες θέσεις και τις ρεαλιστικές προτάσεις της».

1 σχόλιο:

  1. Τη ΝΔ δεν την ψήφισαν μόνο Εργοδότες. Την ψήφισαν και εργαζόμενοι (ιδιωτικοί και δημόσιοι) και αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι. Της έδωσαν αυτοδυναμία για να κάνει ότι θέλει, χωρίς προβλήματα και συμμαχίες. Επίσης πολλοί συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι του Δημοσίου, ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και διευκόλυναν τον κ. Μητσοτάκη να αναδειχθεί πανίσχυρος και την κ. Γεννηματά να εμφανίζεται ότι δεν συμπράττει σε όλα αυτά. Αν την χρειαζόταν, νά 'βλεπα τι θα έκανε...
    Με τις υγείες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή