Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

"Χρυσά Εφάπαξ" : Η Νέα Δημοκρατία άρχισε τα γνωστά επικοινωνιακά κόλπα


Μερίδα επαγγελματιών πήρε μεγαλύτερα εφάπαξ από αυτά που δικαιούνταν κι αυτό θα διορθωθεί άμεσα τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, με το Νόμο Κατρούγκαλου, καθορίστηκε ένας ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ, τόσο των μισθωτών όσο και των επαγγελματιών.
Την ίδια στιγμή όμως με μια εγκύκλιο καθορίστηκε μια διαφορετική φόρμουλα για τον υπολογισμό των εφάπαξ των μηχανικών του ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, με συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν αρκετά μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση
Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η εγκύκλιος ήταν φωτογραφική, δόθηκε εντολή για την ακύρωση της και θα γίνει ο επανυπολογισμός των εφάπαξ αυτών προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

Τι απαντά η προηγούμενη Κυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ )

Αναφορικά με τα εφάπαξ των μηχανικών μη μισθωτών: σύμφωνα με τα καθεστώτα προ του ν.4387/2016 και ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους η εισφορά για το εφάπαξ οριζόταν βάσει ενός τεκμαρτού μισθού που δεν αυξάνονταν στη βάση των ετών ασφάλισης και δεν αναπροσαρμόζονταν σε τρέχουσες αξίες. Με την από 13.3.2018 εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας όρισε να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ ο μέσος όρος των αποδοχών που υπόκειντο σε κρατήσεις για το εφάπαξ για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου αναπροσαρμοσμένες σε τρέχουσες τιμές. Η ερμηνεία αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με το συνολικό πνεύμα του ν. 4387/16 που για τους υπολογισμούς των παροχών λαμβάνει υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κατά το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Τα εφάπαξ που προκύπτουν με τον υπολογισμό αυτό είναι της τάξης των 10.000 και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για "χρυσά εφάπαξ", όταν ο μέσος όρος των εφάπαξ είναι της τάξης των 20.000 ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ που ανταποκρίνονται στις πραγματικές καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι κατήγοροι του 4387/2016 για έλλειψη ανταποδοτικότητας προχωρούν σε νέες ερμηνείες του νόμου αλλοιώνοντας ακόμα και εκφρασμένες δικές τους θέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να πολεμήσουν για ακόμα μια φορά το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Δικό μας σχόλιο

Με τον Νόμο 4387 οι σιδηροδρομικοί είδαν να αποδίδεται δικαιοσύνη στο ύψος των εφάπαξ τους, μετά απο δεκαετίες υψηλότατων εισφορών.
Απαιτούμε η Νέα Δημοκρατία να σεβαστεί τις εισφορές που έχουν καταβάλει δεκαετίες τώρα οι συνάδελφοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου