Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Nίκη του κινήματος για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

 Έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και το μαζικό κίνημα εναντίον κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης που ενεργοποιήθηκε ξανά με αφορμή την σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, οδήγησαν στην απόφαση της επιστροφής των ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

Από το 2014 το ΣτΕ έχει «γκρεμίσει» με
διαδοχικές αποφάσεις κάθε απόφαση για είσοδο ιδιωτών στο νερό, ακυρώνοντας την δρομολογημένη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης.

Τότε, μετά από προσφυγές πολιτών και συνδικαλιστικών οργάνων, εκδόθηκε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι δημόσιο αγαθό και επομένως δεν ιδιωτικοποιείται, διατηρώντας το 50%+1 των μετοχών των δύο εταιρειών υπό δημόσιο έλεγχο.

Η ένταξη στο Υπερταμείο

Το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατόπιν απαίτησης των μνημονίων, οι κρατικές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, με νόμο, με την επιφύλαξη των περιορισμών του Συντάγματος και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση εκείνη, συνάντησε την οξύτατη αντίδραση φορέων και πολιτών που προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οδήγησαν σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν το Φεβρουάριο του 2022, με τις οποίες η μεταβίβαση στο Υπερταμείο κρίθηκε αντισυνταγματική.

Το δικαστήριο έκρινε τότε, ότι δεν αρκεί το ελληνικό Δημόσιο να έχει την εποπτεία των δύο μονοπωλίων, μέσω εταιρείας που ελέγχει το ίδιο (Υπερταμείο), στην οποία έχει μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Θα πρέπει να έχει και τον έλεγχο της διοίκησής της εταιρείας αυτής, διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ούτε τότε συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ (190 και 191 στις   αρχές του 2022)  και έφερε, μία προκλητική για τα νομικά δεδομένα ρύθμιση, τότε με σκοπό να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει ένα άλλο παιχνιδάκι για το ποιος αποφασίζει για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Να πείσει το ΣτΕ δηλαδή ότι μπορεί να γίνει και αλλιώς με τις μετοχές του Υπερταμείου.

Έτσι με νόμο τον περασμένο Ιούλιο (4964/2022), ψήφισε υπέρ της διατήρησής των δύο εταιρειών στο Υπερταμείο και ταυτόχρονα έκλεισε κάθε παράθυρο για νέα προσφυγή.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ προσέφυγαν τότε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποτελεί ένα τριμελές όργανο που ελέγχει αν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής που αναμένεται να καθαρογραφτεί, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2022, με τις οποίες είχε κριθεί η αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών στο Υπερταμείο, διατάσσοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός εξαμήνου.


Με πληροφορίες απο το newmoney.gr και την Μαριάννα Τζανέ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου