Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Διευκρινήσεις για την μισθοδοσία

Πολλά ερωτήματα θέτουν  συνάδελφοι με email για το θέμα της μισθοδοσίας .
Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να δώσουμε απαντήσεις .
Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αφορούν 2 θέματα και ένα 3ο θέμα που απασχολεί το μηχανοστάσιο Λάρισας(ίσως να υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα και σε άλλες έδρες)
Τα 2 θέματα αφορούν την εκκαθάριση των δώρων που έγινε στις 16 Ιανουαρίου σε όλο το προσωπικό και το βασικό αφορά  τον τρόπο πληρωμής , αφού οι διατυπώσεις στα εξοφλητικά δεν βοηθούν στην εύκολη κατανόηση του (το έχουμε ξαναγράψει ).
Όσον αφορά λοιπόν το θέμα της εκκαθάρισης των δώρων (επιδομάτων Χριστουγέννων , Πάσχα , αδείας)


στις 16  Γενάρη έγινε η εκκαθάριση , που είχε σαν αποτέλεσμα είτε να πληρωθούν συνάδελφοι δώρο που δεν τους είχε καταβληθεί , είτε να παρακρατηθεί το ποσό που είχε καταβληθεί .
Και η παρακράτηση έγινε σε όσους είχαν πληρωθεί δώρο Πάσχα ή επίδομα αδείας και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι ξεπέρασαν τις 36 χιλιάδες μεικτά .(35 χιλ + 1000 ε δώρα).Στις 36 χιλιάδες ΔΕΝ υπολογίζονται οι υπερωρίες και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2011 αλλά αφορούσαν πληρωμές προηγούμενων  χρόνων .(αναδρομικά , δικαστικές αποφάσεις κτλπ)

Για παράδειγμα συνάδελφος που ξεπερνά τελικά  τα 36 χιλ μεικτά (αφαιρουμένων τον παραπάνω ποσών ) και είχε πληρωθεί δώρο Πάσχα (επειδή η μισθοδοσία του τον μήνα εκείνο δεν ξεπερνούσε τα 3 χιλ μεικτά) είδε στο εξοφλητικό του να του παρακρατούνται αυτά τα χρήματα .(250 Ε).

Αντίστοιχα συνάδελφος που δεν ξεπερνά τα 36χιλ μεικτά (αφαιρουμένων των παραπάνω ποσών ) αλλά δεν του είχε καταβληθεί δώρο Πάσχα (επειδή τον μήνα εκείνο η μισθοδοσία του ξεπερνούσε τα 3 χιλ μεικτά) είδε στο εξοφλητικό του να του πιστώνονται τα 250 Ε.

Αυτό συνέβη γιατί η πληροφορική κάνει αναγωγή τους μισθούς κάθε μήνα *12.


Αν δηλαδή πέρσι τον Απρίλη κάποιος είχε παραπάνω από 3 χιλ μεικτά  (είτε γιατί είχε δουλέψει παραπάνω , είτε γιατί είχε αναδρομικά πληρωτέα ) τότε δεν του κατεβλήθη δώρο Πάσχα .
Τον Δεκέμβρη αν δεν ξεπερνούσε συνολικά τα 36χιλ μεικτά , η πληροφορική του κατέβαλε αναδρομικά τα 250Ε.(στις 16 Γενάρη)
Αντίστοιχα συνέβη σε όσους παρακρατήθηκαν τα δώρα.

Προσοχή . Επαναλαμβάνουμε ότι στα 36 χιλ ΔΕΝ υπολογίζονται αναδρομικά , υπερωρίες .
__________________________________________________________________________________

Όσον αφορά τον τρόπο που πληρωθήκαμε .

Έχει υπάρξει μια παρανόηση .Ο Ν.4024 ΔΕΝ καταργεί την συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά την προσαρμόζει στα δεδομένα του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων ,
Για αυτό και ο κωδικός 409 στα εξοφλητικά αναφέρεται ως Προσαρμογή του Ν.4024.

Η προσαρμογή αφορά το σύνολο των τακτικών αποδοχών που δεν μπορεί να ξεπερνά το πλαφόν (ταβάνι )της εκάστοτε εκπαιδευτικής βαθμίδας του μισθολογίου των Δημοσίων .Στο πλαφόν αυτό προστίθενται το επικίνδυνο (150 Ε) και αυτό των οικογενειακών βαρών (50 για ένα τέκνο , 70 για 2 κ.ο.κ).

Δηλαδή ένας μηχανοδηγός Μέσης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να ξεπερνά σε τακτικές αποδοχές τα 1688 Ε + 150 Ε (επικίνδυνο ).Σύνολο 1838 Ε.(+ τα όποια οικογενειακά βάρη)


Αντίστοιχα ένας μηχανοδηγός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να ξεπερνά σε τακτικές αποδοχές τα 2263 Ε + 150 Ε (επικίνδυνο ).Σύνολο 2413 Ε.(+ τα όποια οικογενειακά βάρη)


Μιλάμε για το σύνολο των τακτικών αποδοχών και όχι το βασικό μισθό .


Η εξόφληση του Ιανουαρίου έγινε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο .(όπως ακριβώς και σε όλες τις ΔΕΚΟ ).



Παράδειγμα 


Mηχανοδηγός με 29 ή 30 χρόνια προϋπηρεσία .


είχε βασικό μισθό 1575 Ε (αυτός παραμένει στο εξοφλητικό )


οιγενειακά βάρη 154 Ε (1 παιδί)


προσωπική διαφορά 640 Ε (τα επιδόματα που καταργήθηκαν με την προηγούμενη ΣΣΕ).


Σύνολο αποδοχών 2369 Ε.


Με τον νέο τρόπο πληρώθηκε 


1575 Ε βασικό μισθό >(αυτές είναι οι τακτικές αποδοχές )
150 Ε   επικίνδυνο 
50 Ε τέκνων 


1775 Ε 


επειδή όμως το πλαφόν της εκπαιδευτικής βαθμίδας είναι 1688 Ε πληρώθηκε και 113 Ε επιπλέον .(γιατί οι τακτικές αποδοχές πριν,ήταν 2369 Ε)


Άρα ουσιαστικά πληρώθηκε 1888Ε σαν τακτικές αποδοχές .Και φυσικά όλες τις δευτερεύουσες που δούλεψε ( + 150 Ε )της χιλιομετρικής αποζημίωσης .


Η δυσκολία κατανόησης προκύπτει από το ότι στο εξοφλητικό αναγράφονται τα  παλιά επιδόματα γιατί δεν καταργείται η σύμβαση αλλά προσαρμόζεται .Και δεν αναγράφεται ευκρινώς ο τρόπος που εξηγήσαμε . 


Τέλος δεν πληρώθηκε το επίδομα θέσης .Θα πληρωθεί αναδρομικά όταν αποσαφηνιστούν οι δικαιούχοι .


Το 3ο θέμα αφορά το μηχανοστάσιο Λάρισας όπου ενώ οι συνάδελφοι είχαν προσκομίσει τα πιστοποιητικά για τα οικογενειακά επιδόματα αυτά δεν καταβλήθηκαν.
 Δηλαδή στον νέο τρόπο υπολογισμού δεν προστέθηκαν τα οικογενειακά βάρη .(θα γίνει τον επόμενο μήνα ).


Στο παραπάνω παράδειγμα που αναλύσαμε , αυτό θα σήμαινε ότι ο συνάδελφος πληρώθηκε 1838 Ε συνολικά σαν τακτικές αποδοχές .


Πιστεύουμε  ότι  βοηθήσαμε τους περισσότερους να καταλάβουν πως πληρωθήκαν .


Ελπίζουμε η διαπραγμάτευση της Π.Ο.Σ. με τις Διοικήσεις την Δευτέρα να έχει επιτυχία και να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των συναδέλφων το συντομότερο.












1 σχόλιο:

  1. Ε ποσο αρρωστημενο-καμμενο- μυαλο πρεπει να εισαι για να βγαζεις τετοια νομοσχεδια....Ευτυχως δεν ειμαι τετοιος θεε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή