Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

STOP» από ΤΑΙΠΕΔ στις Συλλογικές Συμβάσεις στον ΟΛΠ

<<Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ανατροπή των μνημονιακών νόμων για τις ΣΣΕ, η ∆ιοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆ με την ανοχή της Κυβέρνησης, η οποία ξεπουλάει τα Λιμάνια, θέλει να καταργήσει κάθε μορφή ΣΣΕ και να μεταβάλλει το εργασιακό τοπίο σε αυτό της γαλέρας που επικρατεί στην COSCO» καταγγέλουν οι εργαζόμενοι.
Αναλυτικότερα : 

«Φρένο» στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ φαίνεται πως βάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Έντονες οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και της Ένωσης Μονίμων/Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, καθώς αρχές Ιουλίου λήγει η 3μηνη μετενέργεια και εάν δεν υπογραφούν οι νέες ΣΣΕ, θα βρεθούν στον «αέρα».

Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις για τη νέα διοίκηση του ΟΛΠ από την κυβέρνηση - έπειτα από την παραίτηση του Γιώργου Ανωμερίτη από τη θέση του προέδρου και του διεθύνοντος συμβούλου υπό το βάρος των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων του HOT DOC - φαίνεται πως έχει προκαλέσει στο παρασκήνιο έντονες αντιδράσεις από μεριάς του βασικού μετόχου του λιμανιού (ΤΑΙΠΕΔ).

Η Συλλογική Σύμβαση «εκτός τραπεζιού»

«Βέτο» στη σημερινή συζήτηση για την υπογραφή των νέων 2ετών ΣΣΕ των εργαζομένων στο προγραμματισμένο Δ.Σ του ΟΛΠ, άσκησε το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και η Ένωση Μονίμων/Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι εργαζομένοι, το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα (στις 2 το μεσημέρι), έπειτα από σχετική συμφωνία με την απερχόμενη διοίκηση (σ.σ Ανωμερίτη).
Όμως, σύμφωνα με τους εργαζομένους, κατόπιν επιστολής e-mail του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα προς τον ΟΛΠ, «χρησιμοποιώντας την αλήστου μνήμης φράση “εντέλλεστε”, ζητάει να μην συζητηθεί στο ∆Σ/Ο.Λ.Π το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Εργαζομένων Ο.Λ.Π. Α.Ε.».
«Οι ΣΣΕ των εργαζομένων του Ο.Λ.Π βρίσκονται στο τρίμηνο της κουτσουρεμένης μετενέργειας και μετά από επανειλημμένες συζητήσεις των σωματειων και της ∆ιοίκησης του Ο.Λ.Π, υπήρξε συμφωνία να συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των σημερινών συμβάσεων με χρόνο διάρκειας 2 έτη. Αυτό μάλιστα έχει καταγραφεί σε πρακτικό συμφωνίας», τονίζουν οι εργαζόμενοι ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.
«Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ανατροπή των μνημονιακών νόμων για τις ΣΣΕ, η ∆ιοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆ με την ανοχή της Κυβέρνησης, η οποία ξεπουλάει τα Λιμάνια, θέλει να καταργήσει κάθε μορφή ΣΣΕ και να μεταβάλλει το εργασιακό τοπίο σε αυτό της γαλέρας που επικρατεί στην COSCO», υπογραμμίζουν.
«Αν τέτοιου είδους οργανισμοί πετσοκόβουν και κουτσουρεύουν τέτοιες ΣΣΕ, φανταστείτε τι θα γίνει με άλλους», λέει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο koutipandoras.gr.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στους εργαζομένους να υπογραφεί συμφωνία διάρκειας 4 μηνών, ώστε να μπορέσει να χειριστεί το θέμα ο αγοραστής.
Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΠ δεν είχε φέρει στο Δ.Σ νωρίτερα το θέμα υπογραφής των νέων Συλλογικών Συμβάσεων (όπως του 2009), ενώ γνώριζε ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν πολύ σύντομα στον "αέρα" με τη λήξη της μετενέργειας στις 8 Ιουλίου.
«Πήγαμε σήμερα σε ΤΑΙΠΕΔ και Σκουρλέτη»
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο koutipandoras.gr ο γ.γ της Ένωσης Μονίμων/Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Γιώργος Γώγος, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα, Παρασκευή, με σκοπό να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τον πρόεδρό του, ο οποίος όμως έλειπε –όπως ενημερώθηκαν – στο εξωτερικό. Συναντήθηκαν, όπως μας είπαν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Λεούση, «ο οποίος δεν γνώριζε κάτι συγκεκριμένο».
Εν συνεχεία, όπως μας ενημέρωσε, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη στον οποίο και έθεσαν το φλέγον ζήτημά τους. «Μας είπε ότι θα ενημερώσει σήμερα κιόλας το Μαξίμου για το θέμα μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον υπουργό, ζητούσε να υπάρξει «νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2014 (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ)».
Μεθοδευμένη αναβολή της Γενικής Συνέλευσης
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Σάββατο αναμένεται ξεκινήσει, όμως θα αναβληθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος (σε δεύτερο e-mail) από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται να διεξαχθεί αργότερα εντός του μήνα (πιθανώς 22 Ιουνίου). Μάλιστα, όπως σημειώνουν, δεν θα γίνει στο μέγαρο του ΟΛΠ αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, «με προφανή στόχο να αποτρέψουν τις εκδηλώσεις αντίδρασης των εργαζόμενων».=
Διαφωνίες για νέα διοίκηση
Η πρόταση του νέου προσώπου που θα βρεθεί στη διοίκηση του ΟΛΠ από την κυβέρνηση, φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Οι διαφωνίες προέρχονται και από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει ασκήσει «βέτο» στο πρόσωπο που προτείνεται για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Το μόνο που μένει είναι αν θα έχει «κλειδώσει» μέχρι το Σάββατο η νέα διοίκηση ή θα ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για 10 ημέρες, όπως προβλέπει άλλωστε το Καταστατικό του ΟΛΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου