Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Δεν προχωρά η δεύτερη φάση επανεκκίνησης των τρένων

 Το μπάχαλο καλά κρατεί, στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη • Στον αέρα ο προγραμματισμός για τη Δευτέρα • Τι ζητούν οι εργαζόμενοι • Εβδομάδα απολογιών για τους σταθμάρχες και τον επιθεωρητή.

Ανυπέρβλητα, όπως φαίνεται, είναι τα
τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προβλήματα που έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί από τους εργαζόμενους πολύ καιρό πριν από την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη.

Το κυβερνητικό πλάνο επανεκκίνησης των δρομολογίων, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι πάει περίπατο και ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση επανέναρξης, από αύριο Δευτέρα, δεν είναι εφικτό να προχωρήσει, τουλάχιστον για τον προαστιακό και κομμάτια του βόρειου δικτύου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ενώ αύριο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο προαστιακός στα δρομολόγια Αθήνα – Σκα – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί και το πρόγραμμα θα μείνει ως έχει, δηλαδή με τα δρομολόγια:

Πειραιάς – Αθήνα – Σκα - Αεροδρομο – Κ[αντζα - Λιόσια

Αθήνα - Οινόη - Χαλκίδα

Κάτω Αχαία - Πάτρα

Πάτρα - Ρίο

Σοβαρές είναι οι ενστάσεις των εργαζομένων και για αρκετά σημεία του βόρειου δικτύου, ενώ αναμένεται να υπάρξει παράταση στην επανέναρξη των δρομολογίων:

Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

Θεσσαλονίκη – Δράμα

Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο

Για το κομμάτι αυτό, εξάλλου, οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να υπάρξει παράταση και, όπως φαίνεται, ούτε αύριο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια αυτά. 


Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει γραπτές εγγυήσεις, ενώ έχουν προειδοποιήσει για ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως είναι οι «τυφλοί σταθμοί», καθώς, εκτιμούν ότι σε Έδεσσα και Ξάνθη δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για έναν σταθμάρχη.


Ανησυχία εκφράζουν και για τα αυτόματα συστήματα διαβάσεων, λέγοντας ότι σε ορισμένα σημεία είτε δεν λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν. 

Μπαράζ αναρτήσεων

Την τραγική κατάσταση του δικτύου, αλλά και τις... αλχημείες με τις οποίες καλούνται να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια, έχει αναδείξει εντός της εβδομάδας με μπαράζ αναρτήσεων και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας.



Από αύριο οι απολογίες

Εν τω μεταξύ στην αυριανή ημέρα στρέφεται το δικαστικό ενδιαφέρον καθώς θα απολογηθεί ο συμβασιούχος σταθμάρχης, ο οποίος θα περάσει την πόρτα του ειδικού εφέτη-ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε στις 10 το βράδυ και ο ίδιος έφυγε στις 10:15.

Την Τρίτη την πόρτα το ειδικού εφέτη-ανακριτή θα περάσει ο παλαιότερος σταθμάρχης εκείνος του οποίου η βάρδια έληγε στις 11 το βράδυ αλλά φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα. Ο ίδιος φαίνεται πως θα ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε μεν στις 11 το βράδυ αλλά και ακόμη κι αν βρισκόταν εκεί μέχρι και τις 11, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφευχθεί η τραγωδία καθώς η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στο σταθμό της Λάρισας στις 11.02 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη 30, Μαρτίου πρόκειται να περάσει επίσης την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί ο επιθεωρητής. Θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στην βάρδια και μέχρι και τις 11 να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα.

24ωρη απεργία την Τρίτη

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ την Τρίτη 28 Μαρτίου. Το σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΛΜΑ) αναφέρει πως πρόκειται για προειδοποιητική απεργία και θέτουν ξανά ζητήματα ασφαλείας σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ.

www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου