Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Καταιγίδα με δέκα μαχαίρια σε μισθούς - συντάξεις-Νέου τύπου εφεδρεία

Ξεκαθαρίζει το πακέτο μέτρων που θα φτάσουν τελικά τα 13.5 δις Ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια (η επαναδιαπραγμάτευση πέτυχε και 2 δις επιπλέον μέτρων είναι γεγονός !) .
Περικοπές παντού ενώ το τέλος του κοινωνικού κράτους πρέπει να θεωρείται δεδομένο ( μαζί και με τα δώρα που δίνονταν στο  Δημόσιο ) .
Μέτρα-φωτιά για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους λοιπόν , περιλαμβάνει το πακέτο που παρουσίασε χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα, το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων περικοπών είναι 13-14 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν συνολικά 11,6 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί μέρος του πακέτου θα «χαθεί» λόγω των απωλειών φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες θα προκαλέσουν οι μειωμένοι μισθοί και συντάξεις. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει ένα πρόσθετο πακέτο εφεδρικών μέτρων περίπου ενός δισ. ευρώ, σε περίπτωση κατά την οποία η τρόικα απορρίψει κάποια από τα βασικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με το πακέτο στις γενικές του γραμμές, αν και η οριστικοποίησή του θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Τα κυριότερα μέτρα που περιλαμβάνει στο «επώδυνο» σκέλος του, των μισθών και των συντάξεων (σ.σ.: γιατί υπάρχουν και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες ή άλλου είδους εξοικονομήσεις) είναι - σύμφωνα με τις πληροφορίες - τα εξής:

1Περικοπές στις συντάξεις από 2% έως 20%. Το 20% σχεδιάζεται να επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές ή τις ενδεχόμενες δεύτερες - τρίτες συντάξεις. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει αναλυτική καταγραφή των συνταξιούχων ώστε να διαπιστωθεί τι ποσό σύνταξης παίρνει ο καθένας. Για το κατώτατο όριο, από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές του 2%, δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση. Επικρατέστερο σενάριο εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα το ποσό των 700 ευρώ, τελευταία όμως έχουν μπει στο τραπέζι προτάσεις για 800 ευρώ αλλά και για ποσά μικρότερα από τα 700 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια.

2Για την εφεδρεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ότι θα είναι «νέου τύπου». Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε διάρκεια εφεδρείας 3 ετών, αντί του ενός έτους που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μείνει στο 60%, καθώς τα νούμερα δεν «βγαίνουν» με μεγαλύτερα ποσοστά. Η εφεδρεία θα αφορά 35.000 - 40.000 άτομα και θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο, ενώ στόχος είναι να μην εφαρμοστεί σε όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

3Κόβονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, συνολικού ποσού 1.000 ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους.

4Κόβεται η 13η και η 14η επικουρική σύνταξη.

5Εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια χωρίς εξαιρέσεις (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.).

6Μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ΕΚΑΣ θα δίνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και θα ισχύσουν και γι' αυτό περιουσιακά κριτήρια, όπως είναι η ιδιοκατοίκηση.

7Μειώνεται το εφάπαξ 22,6% στο Δημόσιο και σε ποσοστά έως 50% σε άλλα Ταμεία.

8Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, κάτι που συνεπάγεται απώλειες στις αμοιβές τους μέχρι και 35%.

9Διατηρείται - επί του παρόντος, τουλάχιστον - η σύνταξη του ΟΓΑ, χωρίς την περικοπή των 30 ευρώ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι δηλώνουν, αλλά δεν είναι αγρότες, ώστε να περικοπεί από αυτούς.

10Κλείνει ένας μεγάλος αριθμός φορέων του Δημοσίου, περιλαμβανομένων περιφερειακών σχολών, δημοτικών επιχειρήσεων κ.ά.
Τέλος....
ενα ηπιότερο από το ισχύον σενάριο για την εφεδρεία έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στόχος αυτής της ηπιότερης εκδοχής είναι να ικανοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου με τη μορφή που είχε και η οποία - όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - απέτυχε.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
Το πακέτο θα συζητηθεί άλλη μία φορά σήμερα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια, το απόγευμα, η λίστα θα πάει στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος και θα αποφασίσει πώς θα τη χειριστεί. Οπως ανέφερε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ίσως ο Πρωθυπουργός χρειαστεί να επικαλεστεί τους άξονες του πακέτου στις διαπραγματεύσεις του αυτή την εβδομάδα με τους ξένους ηγέτες. Μετά τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο στο Παρίσι.



1 σχόλιο: