Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Τελευταίο κατοστάρι για την ολοκλήρωση της δίπλης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Στο τελευταίο κατοστάρι των έργων που ολοκληρώνουν την κεντρική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε και τα τελευταία βήματα είναι και τα πιο δύσκολα.

Το τελευταίο των τελευταίων τμήμα του διαδρόμου, από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό μήκους 52χλμ έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι. Οι εργασίες είναι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένες και οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταλλική Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com παρουσίασε κάποια τεχνική αστοχία και κλήθηκαν εξειδικευμένοι ηλεκτροσυγκολλητές από το εξωτερικό προκειμένου να διορθώσουν το πρόβλημα.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα, παρομοιάζεται με την οδική μεταλλική γέφυρα της Τσακώνας, εδράζεται πάνω από ένα σεισμικό ρήγμα της περιοχής και είναι το σημείο κλειδί για την ολοκλήρωση των έργων.

Αναφορικά με την ηλεκτροκινηση όπως μαθαίνει το ypodomes.com η εγκατάσταση της ξεκίνησε από το Δομοκό, έχει φτάσει μέχρι τις Αγγείες και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να έχει περατωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου στις αρχές Νοεμβρίου να μπορέσει έστω σταδιακά να λειτουργήσει και αυτό το τμήμα που ολοκληρώνει μία σειρά έργων 30 και πλέον ετών.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κοινοπραξία έχει ζητήσει παράταση μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και αναμένεται η αντίδραση της ΕΡΓΟΣΕ που επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί το έργο.

Στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός δεσπόζει η επιβλητική νέα διπλή σήραγγα Όθρυος με μήκος 6.500 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Η κατασκευή της ξεκινήσε πριν από 20 χρόνια, το 1998 και η πλήρης διάνοιξη της επιτεύχθηκε το 2015. Με τη λειτουργία της θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας πίσω μόνο από τη Σήραγγα Καλλιδρόμου που έχει μήκος 9χλμ ενώ θα επιτρέπει ταχύτητες που θα φτάνουν και τα 200χλμ την ώρα.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΩΝ 
Οι λίγοι μήνες που απομένουν για την πλήρη λειτουργία της διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, απαίτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ 30 και πλέον χρόνια έργων, αμέτρητες εργολαβίες και κάποια δισ.ευρώ.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί και τον Νοέμβριο δοθεί σε εμπορική λειτουργία η γραμμή, τότε θα έχουμε και τη σιδηροδρομική μεταμόρφωση της χώρας. Σταδιακά και με την πλήρη λειτουργία του διαδρόμου οι χρόνοι θα πέσουν στις 4 ώρες και με την ολοκλήρωση των συστημάτων που θα επιτρέψουν στα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Σιδηροδρομικοί παράγοντες πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί είτε προς το τέλος του 2019, είτε στις αρχές του 2020. Σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε κάτι παραπάνω από 5 ώρες.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

1 σχόλιο:

  1. οτι συγχρονα εργα και να κανουν το ορεινο κομματι του μπραλου και την γραμμη λιανοκλαδι-δομοκος δεν προκειται να την ξεπερασουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή