Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Σωματεία ΣΤΑ.ΣΥ : Αιδώς συνάδελφοι

 Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας χιονοστιβάδας καταγγελιών και ανακοινώσεων από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ της εταιρείας. Τα θέματα που τίθενται μεταξύ άλλων  είναι, η αναγνώριση των μεταπτυχιακών και η έλλειψη ρολών εισιτηρίων στα εκδοτικά μηχανήματα.

Επειδή τα θέματα αυτά, ιδιαίτερα το δεύτερο μας αφορούν όλους θα θέλαμε να σχολιάσουμε:

1. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της εταιρείας που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος σωματείου, θα πρέπει να περιοριστεί σε αυτά που ο θεσμικός του ρόλος ορίζει. Να εκπροσωπεί δηλαδή τα μέλη του σωματείου του και να εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στο Δ.Σ της ΣΤΑ.ΣΥ. Δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Δεν είναι εκπρόσωπος εργαζομένων γενικά και αόριστα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του δεν έχει εκλεγεί για αυτό. Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από τα σωματεία τους και από τους ανθρώπους που έχουν εκλέξει σε αυτές τις θέσεις.

2. Ο ρόλος του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ., απαιτεί, ανιδιοτέλεια, γνώσεις και πάνω από όλα σκληρή εργασία. Γι' αυτό άλλωστε είναι θέση αμειβόμενη. Τα «δεν ήξερα», «δεν διάβασα», «αυτό εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία» και διάφορες άλλες τέτοιες γελοίες δικαιολογίες, δεν ευσταθούν. Ειδικά όταν η υπογραφή μπαίνει κάτω από χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ ή ζητήματα που αφορούν δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενους. 

Η καταγγελία εκ των υστέρων συμβάσεων όπως αυτή με τα μοτοποδήλατα, που έγινε θέμα στην επικαιρότητα πρόσφατα, ενώ η σύμβαση φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του εκπροσώπου των εργαζομένων θυμίζει τη ρήση «δεν γνωρίζει η αριστερά τί ποιεί η δεξιά».

3. Το θέμα της έλλειψης των ρολών των εισιτηρίων, έτσι όπως αναδείχθηκε από τον εν λόγω πρόεδρο σωματείου, χαρακτηρίζεται από ανακρίβειες, η δε άποψή μας είναι ότι αναδείχθηκε για ιδιοτελείς σκοπούς ανθρωποφαγίας συγκεκριμένων ανθρώπων. Από τις καταγγελίες αυτές απουσιάζει παραδόξως (;;) οποιαδήποτε αναφορά στον ΟΑΣΑ. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανήκει στον Όμιλο. Είναι αυτός στον οποίο ανήκουν όλα τα μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους φορείς των συγκοινωνιών και  που ρυθμίζει την προμήθεια και αποστολή  των  αναλώσιμων  που απαιτούνται. 

Σαφώς και πρέπει να αναδειχθεί η έλλειψη ρολών και συνακόλουθα οι βαρύτατες ευθύνες που φέρνουν οι αρμόδιοι που διαχειρίζονται αυτές τις προμήθειες. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε συνήγοροι στελεχών της εταιρείας μας, οφείλουμε να πούμε ότι στην προμήθεια αυτή εμπλέκονται και οι αποφάσεις που παίρνει το Δ.Σ της και οι οποίες φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του εκπροσώπου των εργαζομένων.

4. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των μεταπτυχιακών, να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα αυτό αφορά αρκετούς συναδέλφους, τους οποίους το μισθολογικό κλιμάκιο είναι συνάρτηση του μεταπτυχιακού τους τίτλου. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι οι θέσεις των στελεχών καταλαμβάνονται με διευθυντικό δικαίωμα. Αν θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιοί άνθρωποι πρέπει να καταλαμβάνουν τις θέσεις Τμηματαρχών, Διευθυντών ή Γενικών Διευθυντών, θα πρέπει να μιλήσουμε για τη θέσπιση διαδικασιών που θα αξιολογούν με αντικειμενικό τρόπο τους συναδέλφους και θα δίνουν τη διευθυντική θέση σε αυτούς που πραγματικά το αξίζουν. 

Όμως, η καταγγελία δεν αφορά το διευθυντικό δικαίωμα (το οποίο αυτό, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων το έχει αποδεχθεί και νομιμοποιήσει, δίνοντας τη θετική του ψήφο του στο ΔΣ της εταιρείας, αφού υπερψήφισε την εξουσιοδοτική προς τον Διευθύνοντα, η οποία του δίνει όλες τις εξουσίες), ούτε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται και ορίζονται τα διευθυντικά στελέχη. Η καταγγελία είναι και αυτή ανθρωποφαγική και στοχοποιεί συγκεκριμένους ανθρώπους. Και αν η καταγγελία αυτή ευσταθεί, τότε το ίδιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμόσουμε σε όλους όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Γιατί όλες οι θέσεις ευθύνης προϋποθέτουν συγκεκριμένα τυπικά προσόντα.

5. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε τον προφήτη, θεωρούμε ότι όλος αυτός ο κυκεώνας των καταγγελιών και των ανακοινώσεων έχει να κάνει και με τη λήξη της θητείας του εκπροσώπου των εργαζομένων. Ο βομβαρδισμός αυτός σχετίζεται με τη δημιουργία κλίματος, ώστε να υποστηριχθεί υποψηφιότητά του. 

Σε μία θητεία που έχουν υπογραφεί εκατομμύρια ευρώ σε συμβάσεις, έχει υπογραφεί σύμβαση που επιτρέπει σε εργολάβο να εγκαταστήσει αυτά τα άθλια κιόσκια σε ιστορικούς και προστατευόμενους χώρους της εταιρείας για λίγα ευρώ, έχει υπογραφεί σύμβαση με εργολάβο που στο τέλος κόστισε τη ζωή σε ένα συνάδελφο μας και διάφορα άλλα που είναι αδύνατον να αναφερθούν εδώ, θα πρέπει να υπάρχει έστω λίγη αιδώς. 

Να περιοριστούν αυτού του είδους οι ανακοινώσεις, οι οποίες αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους από τα σοβαρά θέματα που θα πρέπει να τους απασχολούν, όπως π.χ. είναι η καθυστέρηση και μάλλον η αναβολή επ’ αόριστον των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την ΕΣΣΕ και που με περηφάνια προσπάθησε να μας πουλήσει το περασμένο διάστημα ο εν λόγω πρόεδρος…


Οι Διοικήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου