Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Επικουρικές συντάξεις: Θα σας τις κόψουμε εμείς ή θα τις ρισκάρετε στους ιδιώτες;

Κυνική ομολογία από τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη για τους ... «κουμπαράδες» της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου. Στόχος να μεταφερθούν – εκβιαστικά- κεφάλαια 50 δισεκατομμυρίων στην
ιδιωτική ασφάλιση.
Πιο κυνικά δεν γίνεται: Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, περιέγραψε βήμα προς βήμα, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε να «περάσουν» στον ιδιωτικό τομέα δεκάδες δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων για την επικουρική τους σύνταξη. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την θεσμοθέτηση αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο και σίγουρα να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες, μιας και διακηρυγμένος στόχος της είναι να εφαρμοστεί από το 2020.
Τα… δεδομένα
Ο Ν. Μηταράκης περιέγραψε το ασφαλιστικό σύστημα που οραματίζεται η Ν.Δ λέγοντας πως «θα υπάρχει η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική», δηλαδή τα 384 ευρώ, το ανώτερο, σε περίπτωση που κάποιος έχει 20 χρόνια ασφάλισης. Επίσης «η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα».
Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας, τα χρήματα αυτά «δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις» αλλά «ούτε σε δημογραφικές πιέσεις, που δυστυχώς η χώρα μας, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές, θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες»
Φυσικά ο Νότης Μηταράκης, προσπερνά το γεγονός ότι οι «κρισιακές» και οι «δημογραφικές» επιπτώσεις στις συντάξεις, δεν είναι αυτόματες, ούτε και φυσικά φαινόμενα. Αντιθέτως αποτέλεσαν συνειδητές επιλογές των μνημονιακών προγραμμάτων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Ακριβώς γιατί με τις συμφωνίες που υπογράφθηκαν απαγορεύεται δια ροπάλου η αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού (ποσοστιαία ή σε απόλυτους αριθμούς) για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης απαγορεύεται η μετακύλιση κόστους στις εργοδοτικές εισφορές καθότι θα ήταν … «έγκλημα καθοσιώσεως» απέναντι στην «ανάπτυξη» και την «προσέλκυση επενδύσεων». Ακόμη και από τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις ιδιωτικοποιήσεις ή την λεγόμενη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στην απομείωση του δημόσιου χρέους. 
Έτσι, λοιπόν, με αυτά ως δεδομένα, ο μόνος που μένει να πληρώσει είναι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
Επικουρικές 
Ειδικά για το το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ο Νότης Μηταράκης ήταν ξεκάθαρος για το «που το πάει» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Στοχεύει στην «μεταφορά» ενός πολύ μεγάλου κεφαλαιακού όγκου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης «θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα, – όπως τόνισε – ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού λογαριασμού του ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.Ουσιαστικά, πρόκειται για μία εξισορρόπηση ρίσκων, εν αντιθέσει με τη μέχρι τώρα λογική του ενός πυλώνα όπου “όλα τα αυγά βρίσκονται στο ίδιο καλάθι”, η οποία καθιστούσε τις συντάξεις ευάλωτες στις εκάστοτε συνθήκες»
Με απλά λόγια, ο μελλοντικός συνταξιούχος,  σύμφωνα με την κυβέρνηση,  είναι αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα:
Να ρισκάρει την «απόδοση» (γιατί ως τέτοια γίνεται αντιληπτή πλέον η επικουρική σύνταξη) των εισφορών του σε κάποιον ιδιωτικό φορέα ή να τις εναποθέσει στην… βεβαιότητα των συνεχών μειώσεων της σύνταξης, την οποία θα λάβει από τον δημόσιο φορέα διαχείρισης; 
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα είδος μαζικού εκβιασμού προς τους ασφαλισμένους με προκαθορισμένο στόχο να τους «σπρώξει» στον περίφημο «τρίτο πυλώνα», δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη έχει και συγκεκριμένο …στόχο για να πιάσει: Τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας: «Η ανυπαρξία στη χώρα μας του δεύτερου πυλώνα και ο πολύ μικρός τρίτος πυλώνας σημαίνει πως δεν έχουμε πολλούς εγχώριους επενδυτές, όπως έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και στο Χρηματιστήριο, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ» !
www.imerodromos.gr

1 σχόλιο:

  1. Υφυπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικής ασφάλισης ο Παναγιώτης Μηταράκης.
    Που δεν ασφάλιζε την εργαζόμενη του.
    Αναπολώ τις μνημονιακές εποχές που ο λαρτζ Μηταράκης έδινε 19,5 εκ για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας...https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%9B%CE%93%CE%A8%CE%A6-%CE%A5%CE%9C8

    ΑπάντησηΔιαγραφή