Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τι ισχύει από σήμερα για τις συντάξεις μετά τις νέες περικοπές

Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων  ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.
Ένας νέος γύρος περικοπών για τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ξεκινάει από σήμερα, αφού τίθεται σε εφαρμογή η αυξημένη παρακράτηση υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η παρακράτηση θα
είναι 6% για τις κύριες (από 4% που ήταν έως τώρα), ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται για πρώτη φορά αντίστοιχο ποσοστό παρακράτησης (6%) και στις επικουρικές συντάξεις. 
Οι περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα διαπιστώσουν σήμερα, στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου, την «έμμεση» περικοπή, ενώ σειρά παίρνουν την επόμενη Τρίτη, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Τα 2.600.000 των συνταξιούχων θα υποστούν μειώσεις που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα του 3,5% στη σύνταξή τους (κύρια και επικουρική). Για χαμηλοσυνταξιούχους η μείωση αυτή μεταφράζεται σε απώλειες 8-10 ευρώ το μήνα, ενώ για όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις οι περικοπές μπορεί να φτάσουν τα 45 – 50 ευρώ. 
Η αύξηση των εισφορών ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στην καταβολή των συντάξεων του επόμενους τρεις μήνες (Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο), θα προκύψει η αναδρομική περικοπή για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Πρέπει να τονιστεί ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα γίνουν στο αρχικό ποσό, δηλαδή σε εκείνο που υπήρχε πριν από την έναρξη των μειώσεων το 2010. 
Αντίθετα, στις επικουρικές συντάξεις η μείωση θα γίνει στο καταβαλλόμενο, δηλαδή στο τελικό ποσό.
Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ το 2010 μικτά, τότε τον Ιούνιο του 2015, ύστερα από όλες τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί, έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Με την αύξηση της παρακράτησης θα λάβει 892 ευρώ δηλαδή θα έχει απώλειες 20 ευρώ το μήνα στο σκέλος της κύριας σύνταξης. Για επικουρική σύνταξη 200 ευρώ μικτά το 2010, μετά τις περικοπές της τελευταίας πενταετίας αυτή έχει υποχωρήσει στα 157,7 ευρώ. 
Σε αυτό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα χορηγηθεί πια, θα είναι 148,3 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 9,4 ευρώ το μήνα.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου