Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΝέοΣ τρόπος υπολογισμού στην σύνταξη - Και οι σιδηροδρομικοί σε αυτόν

Στο νέο τρόπο εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, όπως υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ασφαλιστικών Ταμείων και των Σιδηροδρομικών Δικτύων.
Την αναδρομική ισχύ των προβλέψεων του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) για την αλλαγή του τρόπου συνταξιοδότησης, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. 

Ο νέος, μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είτε θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά (ανεξάρτητα από το πότε θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης) είτε θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014, υπέβαλαν όμως αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καθιέρωση βασικής σύνταξης 360 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την αναλογική σύνταξη βάσει των εισφορών του ασφαλισμένου, θα αφορά όχι μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αλλά και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. 

Όπως εκτιμάται, θα υπάρξει μείωση συντάξεων για περίπου 120.000 ασφαλισμένους έως το 2020, οπότε και ωριμάζει η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος εξέδωσε χθες εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2015, σε όλα τα Ταμεία. Αντίστοιχες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά, η σύνταξη θα υπολογίζεται με μεικτό τρόπο, τη βασική συν αναλογική για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά, και τον παλαιό τρόπο για τα έτη από το 2010 και πίσω, για όλους όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015 καθώς και για όσους έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1/9/2015. Στο νέο τρόπο εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, όπως υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ασφαλιστικών Ταμείων και των Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Πλήττονται όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης από 1/9 και μετά, όπως επίσης και όσοι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών έχουν φύγει με αναστολή αλλά συμπληρώνουν το απαραίτητο όριο ηλικίας μετά την 1η Σεπτέμβρη. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων αυτή της κατηγορίας ανέρχεται σε 12.000. 

Να σημειωθεί ότι, ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει :
-Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις καταστατικές διατάξεις, όπως ακριβώς ίσχυαν. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ τα πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας. Σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

-Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης, το οποίο υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010 και με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης. Επίσης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης η οποία και θα υπολογιστεί επί του συνόλου του χρόνου ασφάλισης.

Το τελικό ποσό θα προκύπτει πλέον από το άθροισμα των δύο τμημάτων.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και μετά, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, δικαιούνται εξ’ολοκλήρου βασική σύνταξη συν αναλογικό ποσό, με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

Συντάκτης: Μαυρούλη Αργυρώ

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου