Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Στο 11.3 % ο πληθωρισμός, σε ύψη ρεκόρ οι τιμές των καυσίμων -αγαθών

Νέο «μαύρο» ρεκόρ του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχτηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο αποτυπώνοντας το τσουνάμι ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τεράστιες οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και μεγάλη η άνοδος σε καύσιμα και τρόφιμα αλλά και
στέγαση

Ασυγκράτητος καλπάζει ο πληθωρισμός, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ 11,3%, το υψηλότερο εδώ και 28 χρόνια.


Σε σύγκριση με πέρυσι οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην κατηγορία των αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν τη στέγαση, με 35% αύξηση του δείκτη τιμών, κυρίως εξαιτίας της ιλιγγιώδους ανατίμησης στο  φυσικό αέριο (172,7%), ηλεκτρισμό (80,2%), Πετρέλαιο Θέρμανσης (65,1%).


Σχεδόν 19% αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος των μεταφορών, ενώ μόνο τα καύσιμα-λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 36,6%. Υψηλές ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια (22,8% και 17,7% αντίστοιχα), ενώ διψήφιες αυξήσεις κατέγραψαν και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων  (11,5%).

Σημαντική είναι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα - οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τα πιο φτωχά νοικοκυριά, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 12,1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα είδη με τις υψηλότερες αυξήσεις είναι:


Έλαια και λίπη 23,2%

Γαλακτοκομικά και αυγά 14,1%

Κρέατα (γενικά):13,8%

Ψωμί - Δημητριακά: 13,4%

Λαχανικά (γενικά) 13%

Φρούτα νωπά 10,8%

Λοιπά τρόφιμα 7,3%

Καφές-κακάο-τσάι 6,3%

Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 5,6%

Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 4,7%

Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 2,1%

Κατά 5,6% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών στα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, ενώ αύξηση 5,1% σημείωσαν οι κατηγορίες που αφορούν διαρκή αγαθά-είδη σπιτιού. Ο δείκτης τιμών στη ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια αυξήθηκε επίσης η κατά 5,1% ενώ πάνω από 22% ήταν οι ανατιμήσεις μόνο στα ξενοδοχεία.

Από Απρίλιο σε Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ την υψηλότερη αύξηση κατέγραψε το Φυσικό Αέριο, με 28,6%. Στα είδη διατροφής το γάλα, τα παγωτά, τα αβγά, τα φρούτα, το ψωμί και το κρέας ακρίβυναν από 3,5% ως και πάνω από 6% μέσα σε μόλις ένα μήνα.


Αφροδίτη Τζιαντζή - www.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου