Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

“Ζωντανή” οικονομικά λόγω του 2022 η Hellenic Train – Οι καταστροφές του 2023 θα φέρουν εξελίξεις;

 Η καταστροφική χρονιά της Hellenic Train από τις συμφορές από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη και τις πλημμύρες από τον Daniel δεν έχουν δείξει ακόμα το αποτύπωμα τους, όμως το 2022 η εταιρεία σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ήταν μια χρονιά που την κράτησε γερά.

Πάρα ταύτα όπως υποστηρίζεται για το δυστύχημα των Τεμπών, “το ατύχημα οφείλεται σε αίτια που δεν σχετίζονται με την ευθύνη του προσωπικού και της διοίκησης της εταιρείας”. Ο αντίκτυπος που θα έχει στα οικονομικά της προς το παρόν είναι άγνωστος καθώς δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα το ύψος των αποζημιώσεων σε θύματα και τραυματίες. Τα ίδια κεφάλαια της HT για το 2022 έφτασαν τα 20,57 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναφέρεται πως «Λαμβάνοντας υπόψιν την πλήρη υποστήριξη του μέτοχου, Trenitalia S.p.A., και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρείας εντάσσεται στο πλαίσιο της από 14.4.2022 σύμβασης ΥΔΥ κρίνεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι που θα επηρεάσουν τη συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας».

Για το θέμα που έπαιξε στην επικαιρότητα περί αδυναμίας καταβολών, όπως υπογραμμίζεται “δεν υφίστανται οικονομικοί, διαχειριστικοί ή άλλοι δείκτες που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν αδυναμία ή ουσιώδη αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο άμεσο μέλλον και, ιδιαίτερα, τους επόμενους 12 μήνες”.

Για το 2022 υπάρχει σε εκκρεμότητα η πληρωμή ΥΔΥ (από την σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο) 31 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ). Αυτή η καταβολή όπως υπολογίζεται από την Hellenic Train θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείου 25 εκατ. ευρώ. Βέβαια η απαίτηση θα αυξηθεί καθώς αφορούν στο πρώτο εξάμηνο 2022 πλέον δεδουλευμένης απαίτησης, ποσού 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Πέρα από τα 50 εκατ.ευρώ προβλέπονται επιπλέον έσοδα 15,02 εκατ. ευρώ από ΥΔΥ καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση βρίσκεται στην πρόβλεψη του άρθρου 10.3 της σύμβασης, που προβλέπει ότι το επιβατικό τμήμα της Hellenic Train εξασφαλίζεται με ελάχιστο κέρδος 2 εκατ. ευρώ μέσω της συνεισφοράς ΥΔΥ.

H καταστροφική χρονιά

Η φετινή χρονιά αποτελεί εφιάλτη για την Hellenic Train καθώς μέχρι σήμερα συνολικά το βασικό της έσοδο που αφορά στη λειτουργία της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (και Ειδομένη για τα εμπορευματικά) χάθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών και τις πλημμύρες του Daniel σωρευτικά μέχρι τώρα για 4 μήνες.

Αμφότερες οι δύο περιπτώσεις δεν αφορούν προφανώς αδυναμία της εταιρείας να λειτουργήσει αλλά λόγους που έχουν να κάνουν στην μια περίπτωση με την επαναξιολόγηση της λειτουργίας του δικτύου και στη δεύτερη με μια φυσική καταστροφή που κατέστησε μη λειτουργικό ένα τμήμα σχεδόν 50 χιλιομέτρων στον βασικό άξονα.

Η επανεκκίνηση και αυτή σταδιακά έχει εκτιμηθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου με τα συνεργεία των 4 εργολαβιών από τον ΟΣΕ να εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουν το χρονικό ορόσημο. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε ξανά επιβατικά δρομολόγια. Η συνολική αποκατάσταση θα είναι εφικτή δύο χρόνια αργότερα.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μεγάλες καταστροφές που απέφερε που οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας έμειναν χωρίς σύνδεση για διάστημα σχεδόν 100 ημερών.

Αυτό βέβαια όπως εκτιμούν σιδηροδρομικές πηγές ανοίγει και τον δρόμο της διεκδίκησης αποζημιώσεων για την μη λειτουργία του δικτύου.

www.ypodomes.com - Νίκος Καραγιάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου