Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

X. Σπίρτζης : Ναι στην προανακριτική - Όχι στην παραγραφή - Πρόταση για ανώτατους δικαστικούς

 Δήλωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. 
Παρότι η μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717/2014 δεν σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, για να διαχυθούν προπαγανδιστικά οι ευθύνες του δυστυχήματος, οφείλουμε να φωτίσουμε κάθε πτυχή
της Σύμβασης, τόσο στο φυσικό αντικείμενο του έργου, όσο και στο οικονομικό αντικείμενο της, ακόμα και σε κάθε λεπτομέρεια της. 

Είναι επομένως χρέος μου, προς όλους τους Συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στις οικογένειες και τους οικείους τους, να τοποθετηθώ για τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες, για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, σε σχέση με τη Σύμβαση 717/2014, της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.

Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, η πρότασή μου είναι να ελεγχθούν όλα τα έργα και οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όλα τα έργα και οι διαγωνισμοί των εποπτευόμενων φορέων του, όπως η εν λόγω σύμβαση, στο χρονικό διάστημα που υπηρέτησα από τον Φεβρουάριο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2019.

Ως εκ τούτου προτείνω τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων αναφορικά με τη Σύμβαση. Είμαι περήφανος για τον απολογισμό μου, τόσο σε θεσμικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο, για τα έργα που ολοκληρώθηκαν και προχώρησαν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την τεχνοκρατική επάρκεια, το θεσμικό πλαίσιο που εισηγήθηκα και θεσμοθετήθηκε, τη σκληρή εργασία των συνεργατών μου, των υπηρεσιών του Υπουργείου, των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων. 

Για όσα έγιναν σε τέσσερα χρόνια οικονομικής ασφυξίας, που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.

Προτείνω επομένως:

1. Να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων, που υπηρέτησαν στο διάστημα της προετοιμασίας, του διαγωνισμού, της συμβασιοποίησης και της εκτέλεσης της Σύμβασης 717/14 της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν εκτός του ελέγχου η σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού και ο διαγωνισμός του 2013 καθώς και η σύμβαση με το περιεχόμενο που υπογράφτηκε το 2014, η οποία εκ προοιμίου δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ως είχε, αφού το φυσικό αντικείμενο της ήταν ελλιπέστατο, οδηγώντας αναγκαστικά σε Συμπληρωματική Σύμβαση (και περαιτέρω στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου), όπως έκριναν το Ελεγκτικό Συνέδριο (με τρεις αποφάσεις) και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Για το λόγο αυτό άλλωστε η ΕΔΕΛ επέβαλε  πρόστιμο- δημοσιονομική διόρθωση.

2. Να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, η διάταξη του Χάρη Καστανίδη ως Υπουργού Δικαιοσύνης, άρθρο 2, Ν.3961/2011, για σύσταση τριμελούς επιτροπής Ανώτατων Δικαστικών, που θα εισηγηθεί στην Επιτροπή της Βουλής. Τα θέματα αυτά, δεν προσφέρονται για κομματικές αντιδικίες ή μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες βαραίνουν τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στις συγκεκριμένες θέσεις, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν βαραίνουν ούτε τις κυβερνήσεις, ούτε τα κόμματα. Επομένως η εισήγηση Επιτροπής Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών, θα συνδράμει στην ουσιαστική διερεύνηση πιθανών ευθυνών πολιτικών προσώπων στον αντίποδα κομματικών αντιδικιών και τακτικισμών.

3. Όλοι όσοι υπηρετήσαμε, όλοι όσοι υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν σε θέσεις ευθύνης οφείλουμε να μην ξεγελούμε με προσχηματικές διαδικασίες τον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πλήρη αλήθεια. Παρόλο, λοιπόν, που η προτεινόμενη για το πρόσωπο μου διερεύνηση πλημμελήματος, από την κ. Εισαγγελέα, έχει παραγραφεί, σύμφωνα με όλους τους νομικούς που επικοινώνησα και παρόλο που δεν υπάρχει «ψήγμα» εμπλοκής μου στη δικογραφία, προτείνω η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, να συνοδευτεί με διάταξη, που θα προβλέπει τη μη παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και την αντιμετώπισή μου με τις ίδιες προβλέψεις που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής δεν θα γίνει για να υπηρετηθεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη αλλά οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και το «κουκούλωμα».

Τέλος οι προτάσεις για μη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την σύμβαση 717/2014, αλλά μόνο Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής, που θα περιλαμβάνουν διαχειριστικές ευθύνες και ταυτόχρονα την εξέταση των όσων διαχρονικά συνέβησαν και οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, στην επικράτηση τακτικών, πρακτικών και αντιλήψεων, που απαξιώνουν τον πολιτικό κόσμο και θέτουν στη θέση της απονομής δικαιοσύνης, την επικοινωνιακή διαχείριση.

Με την ελπίδα για την οικοδόμηση μιας σχέσης σεβασμού, ειλικρίνειας και ευθύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των πολιτών, εύχομαι οι προτάσεις μου να γίνουν αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου