– Περιορίζεται το “ψαλίδι” για όσους κατέθεσαν αιτήσεις έως το τέλος του 2013
- Θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της οριστικής παραίτησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης
- Θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της οριστικής παραίτησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης
Αλλαγές στη λίστα πληρωμών του εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Οπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, σύμφωνα με έγγραφο σημείωμα του
γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προς τον κ. Βρούτση, στο εξής η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά με βάση την ημερομηνία της αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αυτή την αλλαγή, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ως το τέλος του 2013 θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις στο εφάπαξ, ακόμη και αν πάρουν το βοήθημα το 2014 ή το 2015 που θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Η αλλαγή που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που υπέβαλαν παραίτηση μέχρι τις 31/12/2013 να πάρουν το παλιό εφάπαξ ή τουλάχιστον να μην έχουν μεγάλες μειώσεις εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος από την 1η/1/2014.
Υπολογισμός με βάση τα δεδομένα 15ετίας
Το υπουργείο, μάλιστα, αποδέχτηκε να συμπεριλάβει στην υπό έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση για τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 τα οικονομικά κριτήρια όχι μίας χρονιάς, αλλά περισσοτέρων ετών, ώστε το εφάπαξ που θα δίνουν τα Ταμεία να λαμβάνει υπόψη και τις μελλοντικές δαπάνες, με την εκτίμηση ότι θα βαίνουν μειούμενες λόγω του περιορισμού των νέων συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο. Αρχικά προσανατολιζόταν να λαμβάνει υπόψη στοιχεία μιας 10ετίας, ενώ τελευταία ο κ. Βρούτσης φέρεται να προκρίνει ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τον υπολογισμό του εφάπαξ μεταφέροντας στο νέο μαθηματικό τύπο οικονομικά τα δεδομένα μίας 15ετίας.
Ετσι, λύνεται και το δεύτερο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις 50.000 εκκρεμείς αιτήσεις, που δεν είναι άλλο από το ποσό που θα πάρουν οι εν λόγω δικαιούχοι, καθώς έτσι είτε δεν θα έχουν μειώσεις είτε θα είναι μικρές και πάντως δεν θα υπερβούν το 10%.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου