Mε το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε τι δήλωσαν ο Πρόεδρος και ο Γ.Γραμματέας της ΓΣΕΕ και το Δελτίο Τύπου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ για την συνάντηση
Ξεκινάμε με το Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι
Έγινε ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια. Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης – και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις. Η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος , Πρόεδρος της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚ) δήλωσε
"Με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, βρεθήκαμε σύμφωνοι στο αποτέλεσμα που παράγουν οι μνημονιακές πολιτικές για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα και στην στρατηγική επιλογή για ανάκτηση της εργασίας, από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, δηλαδή η θεσμική κανονικότητα, κατώτερος μισθός, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επίσης βρεθήκαμε σύμφωνοι.
Προτείναμε στον κο Τσίπρα, να εξετάσει το σχέδιο του Εργοδότη Ύστατης Καταφυγής που προωθεί παντού η ΓΣΕΕ προκειμένου να δοθεί μια πρώτη μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους συμπολίτες μας, σε μια φάση που πρέπει να συμβάλουν στην οικονομία μας, προκειμένου μέσω της απασχόλησης να επέλθει ανάπτυξη και όχι να περιμένουμε, πότε θα έρθει η ανάπτυξη για να έρθει η απασχόληση.
Σε γενικές γραμμές συμφωνήσαμε, ότι τα συνδικάτα μπορούν να στηρίζουν μια πολιτική, η οποία είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, ανεξαρτήτως των κομματικών και πολιτικών επιλογών που έχουν τα μέλη των συνδικάτων».
O Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ , Νίκος Κιουτσούκης ( ΔΑΚΕ) με Δελτίο Τύπου επισήμανε>
Στη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:
1. Την ένταση του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου άνισης ανάπτυξης εντός των χώρων της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή των ελλειμμάτων του Νότου σε πλεονάσματα του Βορρά οδηγώντας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και όχι σε μια Πολιτική και Κοινωνική Ένωση υψηλής οικονομικής ταχύτητας.
2. Την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει σθεναρά τη διαμόρφωση ενιαίων όρων και κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την επακόλουθη εφαρμογή εθνικών πολιτικών που θα επιτρέψουν την επάνοδό της σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τα πιο αναπτυγμένα κράτη-μέλη επισημαίνοντας ότι με τις μισθολογικές μειώσεις της τελευταίας τετραετίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. μετά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
3. Την απαίτηση για αλλαγή των ακολουθούμενων ευρωπαϊκών πολιτικών ακραίας λιτότητας που όχι μόνο δεν οδηγούν στην υπέρβαση των αδιεξόδων της κρίσης αλλά αντιθέτως -όπως διαφαίνεται και από την τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία π.χ. Γαλλία, Ιταλία, δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κλπ- απειλούν να καταδικάσουν την Ε.Ε. σε μια νέα φάση ύφεσης και περιδίνησης.
4. Την “υπογραφή” ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κυβερνώντων, εργαζομένων και εργοδοτών για τη δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των Δανειακών Συμβάσεων και την υπέρβαση των μέτρων που επιβάλλουν ακόμη και με μονομερείς ενέργειες σε κρίσιμα αναπτυξιακά, κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα. Ένα νέο, δηλαδή, αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγικής και τεχνολογικής ανασυγκρότησης του Τόπου στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που θα συνδυάζει ισόρροπα την κοινωνική δικαιοσύνη με την αύξηση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
5. Τις διαλυτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις των ανάλγητων παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο Σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων τόσο για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, όσο και για την πραγματική οικονομία, όπως επίσης και την ανάγκη υιοθέτησης της “ρήτρας ανάπτυξης”, ζητήματα για τα οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων του κ. Τσίπρα με το σύνολο της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ.
Η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στο 1980 πιστοποιώντας μια ευρύτατη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Η χώρα μας, όμως, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται ούτε ένα νέο 1981, ούτε ένα νέο 2009 καλπονοθευτικής εμπνεύσεως “λεφτά υπάρχουν”, ούτε φυσικά μνημονιακές πολιτικές ή “γενόσημες” ιδεολογίες που κατέστησαν τη θεραπεία δραματικά χειρότερη από την ασθένεια.
Ο ριζοσπαστικός-κοινωνικός φιλελευθερισμός προάγει το μέτρο και τη μετριοπάθεια, απομονώνει τις ακραίες πολιτικές και ενισχύει την κοινωνική συνοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η Πατρίδα μας. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Για αυτόν το δρόμο αγωνιζόμαστε, αυτόν τον δρόμο θα διεκδικήσουμε μέχρις έσχατων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου