Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας οδηγεί σε διάλυση την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Επιτρέποντας ή και συγκαλύπτοντας μια εκλογική εκτροπή που έχει όλα τα στοιχεία του κομματικού και εργοδοτικού πραξικοπήματος, μετατρέπει έναν δημοκρατικό θεσμό σε παραμάγαζο της Ν.Δ. με τις ευλογίες των εργοδοτικών οργανώσεων, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αντί να απαιτήσει, ως όφειλε (είναι αρμόδιος για τον διορισμό προέδρου και την επικύρωση της απόφασης της Ολομέλειας της ΟΚΕ), την απόρριψη της τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου επικεφαλής, ο οποίος δεν συγκέντρωσε ούτε «την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ» ούτε «την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας», τα οποία ανέρχονται σε 61, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος 2232/1994, είναι έτοιμος να τοποθετήσει τον Ιωάννη Πάιδα, κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. (υποψήφιος ευρωβουλευτής) και υπάλληλο του δημόσιου τομέα.
Και ακόμη περισσότερο, χωρίς να έχει ούτε την αποδοχή της ομάδας των εργαζομένων, η οποία -πάντα σύμφωνα με τον νόμο- είχε την ευθύνη να προτείνει δικό της υποψήφιο στην εκ περιτροπής αλλαγή του προέδρου. Καλυμμένος πίσω από μια αμφιλεγόμενη (κατά πλειοψηφία των μελών του) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναμένεται να χρίσει πρόεδρο έναν άνθρωπο που συγκέντρωσε στην τρίτη ψηφοφορία της τελευταίας Ολομέλειας μόνο 29 ψήφους με τη βοήθεια των εργοδοτών και να υπονομεύσει τη νομιμότητα συγκρότησης της ΟΚΕ.
Γιατί την υπονομεύει; Διότι η ΓΣΕΕ ορθώς αρνείται να συναινέσει σε αυτήν την παράβαση και ήδη χθες η Εκτελεστική της Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποφευχθεί η μετατροπή της ΟΚΕ σε παραμάγαζο εργοδοτικών και κομματικών παραγόντων. Αν επικυρωθεί η νόθευση, θα αποχωρήσει. Κι ας μη σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί διότι ήθελε να τοποθετήσει κάποιον δικό της συνδικαλιστή. Κάθε άλλο.
Δεδομένης της πρόβλεψης του νόμου για τοποθέτηση στη θέση του προέδρου προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους (μην ξεχνάμε ότι πρόεδροι της ΟΚΕ διετέλεσαν οι καθηγητές Κουκιάδης, Κιντής και Σκουρής), πρότεινε τον Αγγελο Ζησιμόπουλο, πρώην (άμισθο) πρόεδρο επί μία οκταετία του πολύπαθου από τα μνημονικά μέτρα ΟΜΕΔ, νομικό με κατάρτιση και πλούσια πείρα (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, και πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού - ΕΚΕΠ).
Εντονο παρασκήνιο
Ο νόμος σύστασης της ΟΚΕ προβλέπει ότι η προεδρία της ανατίθεται εκ περιτροπής σε μία από τις τρεις ομάδες που συγκροτούν την ΟΚΕ (εργοδότες, εργαζόμενοι και επιστήμονες-επαγγελματίες). Το αποτέλεσμα επικυρώνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, είχε συστήσει πριν από μήνες σε συνάντηση στο Μαξίμου, απευθυνόμενος στον υπουργό του, Χρ. Σταικούρα, «εφόσον είναι η σειρά της ΓΣΕΕ, όποιον προτείνει αυτή».
Γιατί ο κ. Σταϊκούρας δεν συμμορφώθηκε κι επέμεινε στην επιλογή του φίλου του, συνδικαλιστή και προέδρου της ΑΔΕΔΥ, κ. Πάιδα; Ας μην ξεχνάμε δε ότι η εκλογή προέδρου καθυστέρησε και εξαιτίας του τέως προέδρου κ. Βερνίκου, ο οποίος πίεζε για την επανεκλογή του, ενώ η ΓΣΕΕ επί μακρόν δεχόταν πιέσεις ώστε να αποδεχτεί στη θέση του προέδρου του ΟΜΕΔ γνωστό για τις φιλομνημονιακές εργασιακές του απόψεις νομικό (Ληξουριώτης) για να υπάρξει εν τέλει μια συμφωνία στο πρόσωπο του καθηγητή Παπαδημητρίου.
Μάλιστα διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθεί η θεσμική τάξη και θα υπερψηφιστεί ο υποψήφιος της εργατικής πλευράς είχαν δοθεί κι από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Ρέτσο) και από τον πρόεδρο των εμπόρων (Καρανίκα). Ουδείς εξ αυτών τις τήρησε υποκύπτοντας σε κομματικές πιέσεις με άγνωστο αντιστάθμισμα. Αλλωστε στους καιρούς της πανδημίας μπήκαν στον γύψο όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί, την ΟΚΕ θα άφηναν;
Η σημασία της ΟΚΕ
Γιατί όμως τόσος καβγάς για την ΟΚΕ; Ποια είναι τα οφέλη των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από έναν θεσμό του οποίου ο πρόεδρος τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο γνωστός για τα διεθνή ταξίδια και τις δημόσιες σχέσεις και λιγότερο για τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής επί των νόμων ή τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει; Υπάρχουν λόγοι. Πρώτον, σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο κάθε θεσμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δημοκρατική επίφαση ακόμη και για τα χειρότερα. Δεύτερο, διότι σε μια χώρα όπου ο διάλογος αποτελεί την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα, όπου οι ανισότητες και οι ματαιώσεις αυξάνονται, οι θεσμοί διαλόγου πρέπει να παραμένουν ζωντανοί.
Η περιφρόνηση προς την επιλογή της εργατικής πλευράς για το πρόσωπο του προέδρου, που με ευρεία πλειοψηφία μεταξύ των μελών της υπέδειξε η ΓΣΕΕ είναι και πρωτοφανής και επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ιδιαίτερα όταν το προτεινόμενο πρόσωπο, o Αγγελος Ζησιμόπουλος, είχε υποδειχθεί ομόφωνα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους ως πρόεδρος του ΟΜΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της ΟΚΕ θα έχει συνέχεια. Κι αν συνεχιστεί η εκτροπή, η εργατική πλευρά θα αποχωρήσει. Ας δούμε τότε πώς θα απολογηθεί ο κ. Σταϊκούρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ευρωπαϊκή ΟΚΕ
www.efsyn.gr -Χριστίνα Κοψίνη
Η επιστολή της ΓΣΕΕ
Κύριε Υπουργέ,
Τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις 18-1-2021, κατά την διαμόρφωση της πρότασης, ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της, συνιστούν όχι μόνο παραβίαση του νόμου, αλλά και μείζον θεσμικό ατόπημα.
Είναι γνωστό ότι η επιλογή και υπόδειξη του εκάστοτε υποψηφίου Προέδρου της ΟΚΕ από κάθε μια από τις τρεις ομάδες που την συγκροτούν, παγίως υποστηρίζεται και γίνεται σεβαστή από τις άλλες ομάδες.Η δημοκρατική αυτή πρακτική παραβιάστηκε κατάφωρα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Η περιφρόνηση προς την επιλογή της εργατικής πλευράς και το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου, που αυτή (η εργατική πλευρά), με ευρεία πλειοψηφία, μεταξύ των μελών τηςυπέδειξε, δεν είναι μόνο πρωτοφανής αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία και το μέλλον της ΟΚΕ. Το πρόσωπο που υποδείξαμε όχι μόνο συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του νόμου (προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής), αλλά είναι το ίδιο πρόσωπο που ομόφωνα όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε ορίσει ως Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)! Την ίδια στιγμή, στην Ολομέλεια μεθοδεύθηκε η υπερψήφιση ως προτεινόμενου Προέδρου, ενός προσώπου, που δεν συγκεντρώνει ούτε την πλειοψηφία των μελών της ομάδας μας ούτε βέβαια την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ , όπως ρητά ορίζει ο νόμος.
Ο νόμος απαιτεί, ρητά, το προτεινόμενο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ . Μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες (οπότε μπορεί να προταθεί από την Ολομέλεια και νέος ή νέοι υποψήφιοι) τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει εκείνος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας(άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 2232/1994, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 44 παρ. 3 του ν. 3943/2011)
Αυτό σημαίνει ότι, στην τελευταία αυτή περίπτωση, επιλέγεται ως Πρόεδρος το πρόσωπο εκείνο, που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Ολομέλειας . Ο νόμος στη γραμματική του διατύπωση είναι σαφής και συνεπώς δεν έχει ανάγκη ερμηνείας. Η απαιτούμενη (μετά τις δύο άκαρπες ψηφοφορίες) απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας, είναι, άλλωστε, σύμφωνη και με το σκοπό του νόμου , ο οποίος αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής στο πρόσωπο του Προέδρου της ΟΚΕ. Συνεπώς, οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία, είναι contralegemκαι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.
Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και του αποτελέσματός της από την Ολομέλεια της ΟΚΕ είναι προφανές ότι υπονομεύει το θεσμό και παραβιάζει το νόμο, αφού το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη νόμιμη πλειοψηφία . Την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε όλη αυτή τη μεθόδευση δηλώσαμε στην Ολομέλεια της ΟΚΕ και ζητήσαμε η ένστασή μας, με την επιχειρηματολογία που τη στηρίζει,να αποτελέσει μέρος του πρακτικού της εκλογικής διαδικασίας, που σας υποβλήθηκε, πλην όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, χωρίς αποτέλεσμα .
Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη αποτελεί δυσμενή παρακαταθήκη για το μέλλον του θεσμού, ενώ υποσκάπτει το κύρος της ΟΚΕ και το αναγκαίο για τη λειτουργία της κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ομάδων που την συγκροτούν.
Όπως είναι προφανές, τυχόν έκδοση απόφασης, σύμφωνης με την πρόταση που σας υποβλήθηκε όχι μόνο δεν θα έχει καμιά βάση- ούτε καν επίφαση- νομιμότητας, αφού θα συνιστά αποτέλεσμα πρωτοφανούς, κατά τα παραπάνω, παραβίασης του νόμου, αλλά επιπλέον θα υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία του θεσμού .
Κύριε Υπουργέ,
Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενδυναμωθείκαι η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης, κάποιοι επέλεξαν να εισάγουν τον διχασμό και τη διαίρεση, υπηρετώντας προσωπικές και κομματικές στρατηγικές και συμφέροντα και υπονομεύοντας ευθέως την λειτουργία της ΟΚΕ.
Αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, ενώη αποχή μας από ενέργειες που υποσκάπτουν το κύρος του θεσμού πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Σας καλούμε, στο πλαίσιο αυτό, να μη νομιμοποιήσετε την μεθόδευση, που έλαβε χώρα κατά τη την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΟΚΕ, επικυρώνοντας ουσιαστικά μια θεσμική εκτροπή, η οποία θα έχει συνέπειες, μεταξύ άλλων, και σε σχέση με τη νομιμότητα συγκρότησης της ΟΚΕ και των αποφάσεων που θα κληθεί αυτή να λάβει στο μέλλον.
Στην αντίθετη περίπτωση, η ΓΣΕΕ, θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, που τυχόν θα εκδοθεί με το παραπάνω περιεχόμενο, ενώ θα επανεξετάσουμε και τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας σε ένα θεσμό, του οποίου η νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία έχει διαταραχθεί, εξαιτίας πρωτοφανών και απαράδεκτων πρακτικών, τις οποίες δεν πρόκειται, από την πλευρά μας, να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε
Με τιμή
Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Παναγόπουλος Νικόλαος Κιουτσούκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου