Αν κάτι αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και την είσοδο επιπλέον σιδηροδρομικών εταιρειών στη χώρα, είναι πως ο κρατικός ΟΣΕ έχει και θα συνεχίσει να έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης στον ελληνικό σιδηρόδρομο και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει το επιβατικό κοινό.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Προαστιακό της Αθήνας, έχει εδώ και χρόνια μονιμοποιηθεί μία δυσάρεστη κατάσταση η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς την κινητοποίηση των ανθρώπων του ΟΣΕ. Οι ανάγκες είναι προφανώς παρεμφερείς (ή και κατά τόπους μεγαλύτερες) σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο Προαστιακός σιδηρόδρομος της πρωτεύουσας θα πρέπει να τύχει της άμεσης προσοχής της νέας διοίκησης του οργανισμού.
Συνοπτικά, τα κυριότερα προβλήματα που παραμένουν επί πολλά έτη άλυτα έχουν ως εξής:
Τηλεδιοίκηση και φωτοσήμανση: Είναι εξόχως προβληματικό πως εδώ και πολλά χρόνια, στο μεγαλύτερο μέρος των γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας στα οποία είχαν εγκατασταθεί υπερσύγχρονα συστήματα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των τρένων, η κυκλοφορία εξακολουθεί να γίνεται με διαδικασίες των αρχών του περασμένου αιώνα, αφού τα συστήματα αυτά (ETCS – τηλεδιοίκηση – φωτοσήμανση) δεν λειτουργούν είτε λόγω έλλειψης συντήρησης είτε λόγω μη επισκευής βλαβών ή κλοπών υλικού. Η ανάταξη του δικτύου στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του ΟΣΕ.
Υποδομές σταθμών: Έχει φτάσει η ώρα να ενδιαφερθεί κάποιος για τους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας που μοιάζουν αφημένοι στην τύχη τους. Ο Προαστιακός είναι το μόνο ΜΜΜ της Αθήνας με σταθμούς που δεν είναι στο σύνολό τους προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους και γονείς αφού υποδομές όπως ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες (ακόμα και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας) παραμένουν εκτός λειτουργίας για μήνες μετά από κάθε βλάβη. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν τακτικές συντηρήσεις και όλες οι βλάβες να επισκευάζονται αυθημερόν. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί λύση για τους χαλασμένους πίνακες δρομολογίων και την έλλειψη τηλεματικής πληροφόρησης και για την επισκευή κάθε άλλου εξοπλισμού στους σταθμούς που βρίσκονται κάτω από τη διαχείριση του ΟΣΕ.
Καθαριότητα και ασφάλεια: Μαζί με την φροντίδα για τις υποδομές των σταθμών, πρέπει να γίνουν και ενέργειες για την αύξηση της ασφάλειας σε αυτούς ξεκινώντας από τον έλεγχο της στατικής τους επάρκειας (για την οποία υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά τα τελευταία χρόνια), την έλλειψη πυρασφάλειας και γενικότερα την άρση κάθε επικινδυνότητας για επιβάτες και εργαζόμενους. Επιπλέον πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των επιβατών, ξεκινώντας από τον καθαρισμό και την απολύμανση των σταθμών (που ως σήμερα είναι παντελώς ανεπαρκής), την τοποθέτηση ικανού προσωπικού ασφαλείας τόσο για τις ώρες λειτουργίας του μέσου όσο και τις βραδινές ώρες, την επισκευή των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης, την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος κ.λπ.
Σίγουρα οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ θα είναι πολλαπλές αφού εδώ και χρόνια έχουν μαζευτεί πολλές εκκρεμότητες σε όλη τη χώρα που ζητούν λύση. Στην περίπτωση του Προαστιακού της Αθήνας έχουμε να κάνουμε με την «αναστήλωση» ενός περιφερειακού αλλά υψηλής σημασίας Μέσου Μαζικής Μεταφοράς. Η τελευταία μεγάλη έρευνα του Athens Transport έδειξε ότι ως μέσο, ο Προαστιακός έχει ισχυρή δυναμική η οποία αδικείται εξαιτίας των περιορισμένων δρομολογίων και ωραρίου λειτουργίας (με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να «δείχνει» ως υπεύθυνο τον διαχειριστή της υποδομής).
Αν η νέα διοίκηση του ΟΣΕ δείξει το ενδιαφέρον που απαιτείται, μαζί και με τη συμβολή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που οφείλει να επενδύσει σε νέο τροχαίο υλικό αλλά και εργαζόμενους, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος μπορεί μέσα σε εύλογο χρόνο να μετατραπεί σε ένα μέσο-υπόδειγμα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
www.athenstransport.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου