Όσοι παρεβρεθήκαμε στην συγκέντρωση,διαπίστώσαμε ότι η φετινή συγκέντρωση ήταν τουλάχιστο υποτονική.
Δεν πρέπει να υπήρξε Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια που να πέρασε πιο εύκολο απόγευμα από τον Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου ήταν μάλλον υποτονικές και
προβλεπόμενες. Ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ένταση, αποτυπώνοντας προφανώς το κλίμα στην αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και κυρίως το κατακερματισμένο μαζικό ακροατήριο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποτιμηθεί και να ερμηνευτεί το φετινό σκηνικό στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις τρεις μεγάλες πορείες, δηλαδή της ΓΣΕΕ και του Εργατικoύ Κέντρου, του ΠΑΜΕ και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντίστοιχα, συμμετείχαν συνολικά 14.000 άτομα - το 2014 η αστυνομία υπολόγιζε τον αντίστοιχο αριθμό στις 28.000. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν μία τάση να υποβαθμίζουν τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, μιλάμε ακριβώς για τον μισό κόσμο σε χρονική απόσταση δύο ετών κι ενώ έχουν περάσει βαριά οικονομικά και φορολογικά μέτρα.
Αυτοί που έκαναν περισσότερο θόρυβο στη Θεσσαλονίκη, φωνάζοντας πρωτότυπα συνθήματα και ανάβοντας βεγγαλικά και καπνογόνα, ήταν οι εργαζόμενοι στα φωσφορικά λιπάσματα της Καβάλας. Δυναμικό ήταν και το μπλοκ κατά των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπως και των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ παρά τις προσδοκίες που είχαν το προηγούμενο διάστημα καλλιεργηθεί, στον δρόμο δεν κατέβηκαν παρά ελάχιστοι πρόσφυγες, αναλογικά πάντα με τον αριθμό όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων. Μεταξύ των διαδηλωτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ήταν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστω σε διαφορετικά μπλοκ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαδήλωσαν, κατήγγειλαν έντονα και με κάθε τρόπο -πλακάτ, συνθήματα, μαύρα μπαλόνια- τον Αλέξη Τσίπρα για «διάψευση της ελπίδας», για «ψεύτικες υποσχέσεις» πριν αναλάβει την εξουσία και νεποτισμό. Αγρότες δεν κατέβηκαν τελικά στη φετινή ΔΕΘ.
Η αστυνομική παρουσία ήταν ασφυκτική, ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς 5.000 ένστολοι και μη σχημάτισαν μια ακατανόητη στον σχεδιασμό της «νεκρή ζώνη» γύρω από το «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο. Σε κάθε στενό υπήρχαν αμέτρητοι αστυνομικοί και ήταν αδύνατο να παρεκκλίνει κάποιος πέραν της «προκαθορισμένης» διαδρομής προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν έφθασαν ποτέ μέχρι τον αστυνομικό κλοιό επί της λεωφόρου Στρατού, παρά μόνο μία ομάδα κινήθηκε προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου ανακόπηκε από δύο σειρές αστυνομικών. Έπειτα, ο κύριος όγκος των πορειών κατευθύνθηκε προς την Καμάρα και διαλύθηκε. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση και προς το ΑΠΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε με καθυστέρηση στο βήμα των εγκαινίων, γύρω στις 9.30 το βράδυ, ενώ λίγη ώρα αργότερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία είχε δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.
www.vice.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου