Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο: Το μεγάλο έργο-μακέτα της Αττικής


Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα-μακέτες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυτό της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Με ιστορία που φτάνει τα 12 χρόνια, δυστυχώς σήμερα
βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Ωστόσο το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Αττική. Να θυμίσουμε πως στο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτοντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.


Σήμερα στο ypodomes.com θα ασχοληθούμε με την ιστορία των αλλεπάλληλων εξαγγελιών που όμως ποτέ δεν έφτασαν στην υλοποίηση.

12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Θα πρέπει να πάμε το χρόνο, πίσω στο 2007 όταν το πλάνο επέκτασης του Προαστιακού παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2007 από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Οι μελέτες επρόκειτο να ανατεθούν την ίδια χρονιά και η γραμμή Αθήνα-Κορωπί-Λαύριο θα λειτουργούσε το 2012.

Το όλο έργο εξαφανίζεται και εμφανίζεται και πάλι το 2013 από …κόντρα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή έχουν ξεκινήσει μελέτες για την επέκταση προς Λαύριο και ξεσπά κόντρα μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για την φύση του έργου (ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων, όριο ταχύτητας τρένων, χάραξη κ.α.).

Ο χρόνος περνά, φτάνουμε στο 2016 όταν γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά και μάλλον αξεπέραστα εμπόδια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (είχε απορριφθεί η ένταξη του), άρα δεν έχει χρηματοδότηση. Επίσης δεν είναι ώριμο, οι μελέτες (ναι οι ίδιες που το 2007 θα είχαν ανατεθεί) έχουν μείνει πίσω.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το 2017 αρχίζει να γίνεται σύνδεση του έργου με τις σχεδιαζόμενες οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις αρχές του 2018 εξαγγέλεται εκ νέου από τον τέως Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. «Το σχέδιο είναι να υλοποιηθεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως το Λαύριο πολύ γρήγορα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις αρχές του 2019, τέλος του 2018», είχε σημειώσει τότε.

Αργότερα, ζητήθηκε από την παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και τελικά δεν φτάσαμε πουθενά. Μάλιστα είχε λεχθεί πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επέκταση προς Λαύριο με απόλυτη προτεραιότητα. Το αδιέξοδο γύρω από το σπουδαίο αυτό έργο παραμένει και μάλιστα σε μία περίοδο που τα σιδηροδρομικά έργα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει και για αυτό το έργο. Θα παραμείνει στο project των επεκτάσεων της Αττικής Οδού; θα αυτονομηθεί και θα προχωρήσει ως έχει; Μετά από 12 χρόνια εξαγγελιών το έργο παραμένει ανώριμο μελετητικά και χρηματοδοτικά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα διαθέσιμα στοιχεία, η προβλεόμενη επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, έχει κόστος που μπορεί να γίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

Οταν το έργο θα δοθεί στο κοινό η διαδρομή Κορωπί Λαύριο θα γίνεται σε 28 λεπτά και συνολικά από το Λαύριο μέχρι την Αθήνα σε 55 λεπτά.

Νίκος Καραγιάννης-www.ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου