Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Επίδομα τριετίας: 1,4 εκατ. μισθωτοί χωρίς προσαύξηση όσα χρόνια κι αν δουλεύουν, με τη «βούλα» της κυβέρνησης

Καταδικασμένοι να αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, χωρίς να δικαιούνται καμία προσαύξηση για όση προϋπηρεσία κι αν ήδη έχουν -ή θα αποκτήσουν- είναι περίπου 1.400.000 εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την «υπογραφή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά και από την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού
για την αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου 2022

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τις «δρεπανηφόρες» για τα εισοδήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μνημονιακές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων, επίδομα τριετίας (επίδομα προϋπηρεσίας) δικαιούνται μόνο όσοι και όσες είχαν μια, δύο ή τρεις τριετίες στον ίδιο εργοδότη (ή τους αντίστοιχους χρόνους εάν ήταν εργατοτεχνίτες αμειβόμενοι με ημερομίσθιο) μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Και την προσαύξηση του 10% για κάθε 3 χρόνια προϋπηρεσίας, τη δικαιούνται μόνο για την τριετία ή τις τριετίες που είχαν συμπληρώσει μέχρι τότε, ανεξάρτητα από τον χρόνο εργασίας που έχουν καλύψει μέχρι σήμερα!

Τι σημαίνει αυτό; Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό (βλ. «Κατώτατος μισθός: 43 ευρώ αύξηση από 1/5/2022 – Τα μεικτά και τα καθαρά ποσά») από το σύνολο των περίπου 2,6 εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, επίδομα τριετίας (ή τριετιών) δεν δικαιούται κανείς από τους τουλάχιστον 6 στους 10 1,4 εκατ. άτομα).

Επιδόματα τριετιών: Τι ισχύει – Ποιοι δεν δικαιούνται

Για ποιο λόγο; Όσες και όσοι μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, δηλαδή «κόλλησαν» το πρώτο τους «ένσημο» από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2009 (!!) και μετά, δεν δικαιούνται ούτε μισό ευρώ για όσες τριετίες κι έχουν συμπληρώσει. Έχουν «κοπεί» από τη χορήγηση επιδόματος τριετίας (προϋπηρεσίας) αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν έστω και μια τριετία μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 (ημερομηνία κατά την οποία, βάσει των μνημονίων, καταργείται το δικαίωμα στις προσαυξήσεις βάσει προϋπηρεσίας).

Αντίθετα, επίδομα προϋπηρεσίας δικαιούνται ορισμένοι από τους «παλιούς» εργαζομένους, δηλαδή μόνο όσοι από τους σημερινούς κυρίως σαραντάρηδες, πενηντάρηδες και εξηντάρηδες εργαζόμενους είχαν προλάβει μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, να συμπληρώσουν μια, δύο ή και τρεις τριετίες (ή τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εάν ήταν εργατοτεχνίτες αμειβόμενοι με ημερομίσθιο) μέχρι τότε και… μόνο για αυτές. Εάν δηλαδή ένας σημερινός σαραντάρης είχε κατορθώσει να συμπληρώσει μια τριετία στον ίδιο εργοδότη μέχρι και τις 14/2/2012, δικαιούται την προσαύξηση του 10% μόνο για την τριετία αυτή, ανεξάρτητα από το αν έκτοτε κάλυψε στην ίδια επιχείρηση τον ίδιο χρόνο απασχόλησης.

Παράδειγμα μιας αδικίας που διατηρείται με «υπογραφή» Μητσοτάκη

Για παράδειγμα, εργαζόμενος ηλικίας 45 ετών, αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που είχε συμπληρώσει δύο τριετίες προϋπηρεσίας μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2012, μετά την αύξηση του 7,5%, από την 1η Μαΐου θα λαμβάνει 713 ευρώ τον μήνα μεικτά (612 ευρώ καθαρά τον μήνα). Λόγω των 2 τριετιών που είχε συμπληρώσει μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 θα πάρει προσαύξηση 20% (10% για κάθε τριετία). Έτσι, η τελική μηνιαία αμοιβή του θα ανέλθει στα 855,6 ευρώ τον μήνα μεικτά (721 ευρώ καθαρά). Για οποιαδήποτε άλλη τριετία έχει συμπληρώσει ο ίδιος εργαζόμενος μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούται καμία προσαύξηση.

Ωστόσο, η μισθολογική μοίρα για τους εργαζόμενους που δεν είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία μέχρι τις 14/2/2012 είναι ακόμη χειρότερη. Όσο χρονικό διάστημα κι αν έχουν εργαστεί από τότε μέχρι σήμερα (θεωρητικά θα μπορούσαν πολλοί «νέοι» εργαζόμενοι ήδη να είχαν ακόμη και 3 τριετίες) δεν θα πάρουν καμία προσαύξηση. Η αμοιβή τους στο τέλος του Μαΐου θα είναι 713 ευρώ μεικτά (612 ευρώ καθαρά) και όπως θα μπορούσαν να πουν κάποια κυβερνητικά στελέχη που «κουνούν το δάκτυλο» στην κοινωνία: «Και πάλι καλά να λένε…».

Αλέξης Μητρόπουλος (ΕΝΥΠΕΚΚ): «Χάνουν έναν με δύο μισθούς» λόγω της κατάργησης των τριετιών

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ και ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, λόγω της κατάργησης του επιδόματος τριετιών από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, και της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διατηρήσει αυτή την κατάφωρη αδικία που απαξιώνει μισθολογικά την αξία της προϋπηρεσίας, χάνουν από έναν έως και δύο μισθούς επιπλέον, τον χρόνο! «Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, ο νέος κατώτατος μισθός των 713 ευρώ τον μήνα, μεικτά», επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος, «δεν αφορά τριετίες και επίδομα γάμου». Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας το «ο.κ.» του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισε ότι τα εν λόγω επιδόματα θα χορηγηθούν ξανά σε όλους, όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10% (βάσει των μνημονιακών νόμων της περιόδου 2012 – 13).

Πίνακας



Προσαύξηση κατώτατου μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες)* συμπληρωθείσας έως τις 14.2.2012 σε μεικτά ποσά

Πηγή Πίνακα : Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου