Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας

Τα μέλη του Συλλόγου ξεκίνησαν με δύο σφυρίχτρες και ένα καπέλο, ενώ σήμερα έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 2000 σπάνια αντικείμενα συλλεκτικής αξίας που διακοσμούν τους χώρους του μουσείου.Ιδρύθηκε το 2005, από σιδηροδρομικούς και μέλη του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και προς το παρόν


λειτουργεί μόνο μία πτέρυγα του.
Για την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου, φροντίζουν τα μέλη του Συλλόγου.
Προς το παρόν η συλλογή περιλαμβάνει στολές και καπέλα σταθμάρχη και προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, σφυρίχτρες, καραμούζες, τσιμπίδες ακύρωσης εισιτηρίων, φανοί θυέλλης (πετρελαίου), ασετιλίνης, ηλεκτρικοί και αλλαγής τροχιάς, τηλέγραφοι, τηλέφωνα, ρολόγια τσέπης και τοίχου και σημαιάκια.
Παράλληλα, ο Σ.Φ.Σ.Λ. αξιοποιεί και τις παλαιές δρεζίνες που υπήρχαν στις αποθήκες του ΟΣΕ Α.Ε., πίσω από το Τελωνείο.
Πιο συγκεκριμένα, η δρεζίνα Δ3 είναι μια από τις σπανιότερες καθώς χρονολογείται από το 1930, η Δ1 είναι πολυτελείας με ξύλινη επένδυση και χρησιμοποιήθηκε μόνο για τις μετακινήσεις υψηλών προσώπων (Βασιλείς, πρωθυπουργοί κ.ά.) και η ΔΡ41 προοριζόταν για τη μεταφορά του προσωπικού του ΟΣΕ.Α.Ε.

Ένας από τους πολυπόθητους στόχους του Συλλόγου είναι να περατωθεί η δημιουργία υπαίθριου μουσειακού πάρκου στον αύλειο χώρο του Σ.Σ. Λάρισας που βρίσκεται απέναντι από το μουσείο. Η αρχή έχει γίνει. Σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών και το Δήμο Λαρισαίων, δύο σπάνιες και μοναδικές στην Ελλάδα ατμομηχανές της μετρικής γραμμής επέστρεψαν στις ρίζες της πλούσιας σιδηροδρομικής ιστορίας της Λάρισας.
Η με κωδικό αριθμό 72, μοναδική στο είδος της στο δίκτυο του ΌΣΕ, του γερμανικού οίκου FRIEND GRUPP κατασκευής του 1935 και βάρους 19,5 τόνων στην πλατεία του σιδηροδρόμου και η άλλη με κωδικό αριθμό 54, μια από τις μεγαλύτερες ατμομηχανές δρομολογίων, του ελβετικού οίκου SLM WINTER THUR, κατασκευής του 1911 και βάρους 32 τόνων, τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του Σ.Σ. Λάρισας. Στον ίδιο χώρο ακόμη έχουν τοποθετηθεί επάνω σε γραμμή με σκάρα και έρμα από σκύρα μια παλαιά δρεζίνα με τα παρελκόμενά της και ένα κωπήλατο βαγονέτο.
Ο εμπλουτισμός του Σιδηροδρομικού Μουσείου και  με άλλα αντικείμενα συνεχίζεται. Μια επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας δίνει την ευκαιρία στους μεγάλους να αναπολήσουν νοσταλγικά ταξίδια του παρελθόντος και στους μικρούς να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το τρένο.

Ακόμα στις προθήκες του Μουσείου υπάρχουν:

Ελβετικός τηλέγραφος του 1870, γαλλικά ακυρωτικά μηχανήματα, αριθμομηχανές, μαγνητικά τηλέφωνα και χειροκίνητα καβουρντιστήρια, ρολόγια και ταχύμετρα, φανάρια ασετιλίνης, θυέλλης  (πετρελαίου), φανοί ηλεκτρικοί και αλλαγής τροχιάς, στολές και καπέλα προσωπικού Σταθμού και κινήσεως  σφυρίχτρες, καραμούζες, ερυθρές σημαίες, ωρολόγια τσέπης και τοίχου, τσιμπίδες ακύρωσης εισιτηρίων, σήματα, σηματοδότες, εισιτηριοθήκες, μονωτήρες, διάφορα κλειδιά μηχανοεργοστασίων, γραμμής, φυλάκων κλπ.


Επίσης στις βιτρίνες των χώρων του μουσείου συγκαταλέγονται και άλλα σπάνια εκθέματα.
Εντυπωσιακά είναι τα δύο συλλεκτικά πορσελάνινα πιάτα από τα βαγκόνλι του θρυλικού τρένου Orient Express” στα οποία είχε γευματίσει ο Ηρακλής Πουαρό και οι 12 “ύποπτοι” το τηλεφωνικό κέντρο των Γερμανών  καθώς και κάποιες  σπάνιες εκδόσεις της βιβλιοθήκης Ελλήνων Σιδηροδρομικών από το 1926.

Στους διαδρόμους του κτιρίου εκτίθενται και μια σειρά από ασπρόμαυρες αναμνηστικές φωτογραφίες παλαιότερων δεκαετιών με στιγμιότυπα από το έργο και την καθημερινή ζωή των Λαρισαίων Σιδηροδρομικών των ΣΕΚ (ΟΣΕ), σιδηροδρομικοί  Σταθμοί Ν. Λάρισας, ατμομηχανές,' αυτοκινητάμαξες, φορτηγά βαγόνια, χάρτες κλπ.

Χρειάζονται στήριξη

Το σημαντικό έργο που επιτελεί  ο Σύλλογος φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας όπως και αυτός της Λέσχης σιδηροδρομικών Λάρισας, χρειάζονται την στήριξη όλων. Πρωτοβουλίες και δράσεις τέτοιου μεγέθους δεν πρέπει να σταματήσουν. Οικονομική κρίση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Με μπροστάρη τον ΟΣΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς να σταθούν πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουν στην προσπάθεια που καταβάλουν για να σώσουν ότι ο χρόνος καταστρέφει και ότι πολύτιμο έχει μείνει από την  ιστορία του σιδηροδρόμου..

Ωράριο Λειτουργίας: 
Κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας
Σιδηροδρομικός Σταθμός Λάρισας,  Παλαιολόγου 37, Τ.Κ. 412 23
Τηλέφωνο: 2410-590252, 2410-555869 Fax: 2410-590252, 2410-555868 E-mail: pks_larissa@yahoo.com

Το διαβάσαμε στο mixanikosose.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου