Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Απάντηση της ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και το ΣΕΠ

Το επιχειρησιακό Σωματείο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαντά στην Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και στις συκοφαντίες που αναφέρει η σημερινή της ηγεσία. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τις περασμένες εβδομάδες διαβάσαμε σειρά ανακοινώσεων και επιστολών του ΣΕΠ και της ΠΟΣ για την νέα επιχειρησιακή σ.σ.ε., με τις οποίες συνεχίζουν την τακτική της παραπληροφόρησης και της

ασύστολης ψευδολογίας.


Με κάθε ανακοίνωση κι επιστολή προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια δήθεν δυσμενή ή άθλια ή αισχρή νέα ρύθμιση της υπογραφείσας σ.σ.ε.. Δεν καταφέρνουν, όμως, παρά να παραποιούν τους όρους της σ.σ.ε. ή να παρουσιάζουν ως νέες τις διατάξεις της ήδη ισχύουσας από το 2018 σ.σ.ε .. Συνεχίζουν, δε, να καταφεύγουν σε προφανή ψεύδη για να ενισχύσουν το δήθεν αγωνιστικό προφίλ τους - αυτοί που επί δύο χρόνια κατόρθωσαν να αφήσουν του συναδέλφους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ χωρίς σύμβαση και χωρίς ένταξη - προσπαθώντας να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. 

 Το σωματείο μας, έχοντας κατά το νόμο αρμοδιότητα και ικανότητα,  υπέγραψε την νέα σ.σ.ε. την οποία συνυπέγραψε και η ΠΕΠΕ. Για να φτάσουμε στην υπογραφή της σ.σ.ε διεξήγαμε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που σκόπιμα δυναμίτισαν, καθυστέρησαν και δυσχέραναν οι όψιμοι αγωνιστές του ΣΕΠ.

Στα ψεύδη και τις ανακρίβειες των αρχικών ανακοινώσεων του ΣΕΠ απαντήσαμε αναλυτικά, αποκαλύπτοντας αφενός την αλήθεια και αφετέρου την εμπάθεια των λόγων τους και τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.  Μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας το ΣΕΠ και η ΠΟΣ κατέφυγαν σε νέα ψεύδη και στην συκοφαντία. Η χαμηλού επιπέδου σύγκρουση που επιδιώκουν δεν μας εκφράζει.  Οφείλουμε, όμως, να απαντήσουμε επειδή ο συνδικαλισμός έχει, μεν, χώρο για  διαφωνίες επί θέσεων και απόψεων, όχι όμως και για ψεύδη και συκοφαντίες.

1. Διατυμπανίζει το ΣΕΠ ότι η υπογραφή της σ.σ.ε. αποφασίστηκε από το ΔΣ του σωματείου μας με τις ψήφους των συνταξιούχων. Δυστυχώς ψεύδονται παρόλο που γνωρίζουν την αλήθεια.  Υπέρ της υπογραφής της σ.σ.ε. ψήφισαν 9 μέλη του ΔΣ που ανήκουν σε τρεις παρατάξεις. Η αρνητική ψήφος ήταν μόνο μία, ενώ 2 μέλη του ΔΣ ψήφισαν παρών. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΣΕΠ και η ΠΟΣ θα ήθελαν η απόφαση για την υπογραφή της σ.σ.ε. να ήταν μονοπαραταξιακή ή να είχε ισχνή πλειοψηφία. Όμως η αλήθεια απέχει από τις επιθυμίες τους. Το γεγονός άλλωστε ότι η αρνητική ψήφος ήταν μόνο μία καταρρίπτει τα μυθεύματά τους.  

2. Προσπαθεί το ΣΕΠ να μας παρουσιάσει ως «εργοδοτικούς» συνδικαλιστές και καταφεύγει σε συκοφαντικούς και εμπαθείς χαρακτηρισμούς. Η παντελής έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων τους οδηγεί σε ύβρεις και συκοφαντίες που προσπαθούν να υποστηρίξουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν υπογράψαμε αυτούσια την πρόταση της διοίκησης. Δυστυχώς το ΣΕΠ επέλεξε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και δεν γνωρίζει – ή κάνει ότι δεν γνωρίζει – την πρόταση της διοίκησης που αποκρούσαμε, η οποία προέβλεπε απολύτως μηδενική αύξηση μισθοδοσίας για τους τεχνίτες της ΕΕΣΣΤΥ και κατάργηση σειράς από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της σ.σ.ε..

Ασφαλώς η πρότασή μας για την σ.σ.ε. τον Ιούλιο ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όλα όσα τότε προτείναμε. Και ασφαλώς, αν είχαμε υπογράψει την σ.σ.ε. πριν ξεσπάσει και κορυφωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι όροι της σ.σ.ε. θα ήταν ευνοϊκότεροι, όπως άλλωστε είχε καταγραφεί επίσημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όταν η διοίκηση είχε αποδεχθεί σειρά από τις τότε προτάσεις μας. Αυτοί που με τη στάση τους παρέλκυσαν και καθυστέρησαν τις διαπραγματεύσεις οφείλουν να δείχνουν  - αν μη τι άλλο -  συστολή και αυτοσυγκράτηση.

3.  Το ΣΕΠ και η ΠΟΣ συνεχίζουν να προσπαθούν - μάταια – να συγκαλύψουν  τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη των συναδέλφων της ΕΕΣΣΤΥ χωρίς σ.σ.ε. και για την ανοχή τους έναντι του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβάσεων των νέων εργαζομένων με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000€. Καλό, λοιπόν, είναι να θυμίσουμε το ιστορικό : Η σ.σ.ε. της ΕΕΣΣΤΥ έληξε στις 19.7.2019. Στις 19.10.2019 είχε λήξει και η τρίμηνη παράταση και οι εργαζόμενοι είχαν μείνει χωρίς σ.σ.ε., ενώ η επικείμενη συγχώνευση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν γνωστή. Η ΠΟΣ, παρά τη λήξη της σ.σ.ε. και παρά την γνωστή σε όλους επικείμενη συγχώνευση προσέφυγε για πρώτη φορά στον ΟΜΕΔ στις 22.11.2019. Για ποιον λόγο καθυστέρησε τόσο ; Μήπως επρόκειτο για άπειρους συνδικαλιστές; Έμπειροι συνδικαλιστές χειρίστηκαν το θέμα και αποφάσισαν να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ αφότου είχε λήξει τόσο η σ.σ.ε. όσο και η τρίμηνη παράτασή της και ενώ η συγχώνευση ήταν προ των πυλών. Σήμερα προσπαθούν να συσκοτίσουν τα γεγονότα και να ξεπλύνουν, με αοριστολογίες, τις ευθύνες τους για τις επιλογές τους.

Η ΠΕΠ ουδεμία εμπλοκή είχε στο ζήτημα της «χαμένης» σ.σ.ε. της ΕΕΣΤΥ και ουδόλως «τορπίλισε» τις, κατόπιν εορτής, διαπραγματεύσεις της ΠΟΣ. Όταν, στις  20.12.2019 κληθήκαμε στον ΟΜΕΔ, δηλώσαμε αναρμόδιοι για την διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της ΕΕΣΣΤΥ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ΠΟΣ.  Τα πρακτικά στη διάθεσή όλων. Μόνη υπεύθυνη για το ναυάγιο της σ.σ.ε. της ΕΕΣΣΤΥ είναι η ΠΟΣ. Όσο για το ΣΕΠ, ας μην παραπονείται ότι τότε δεν υπήρχε (και τι φταίει το καημένο) κι ας μην προσπαθεί να κρυφτεί, αφού είναι γνωστή σε όλους η ταύτισή του με την ΠΟΣ.  

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν την ευθύνη της ΠΟΣ, ΣΕΠ και ΠΟΣ ψεύδονται για άλλη μια φορά ισχυριζόμενοι ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΠΟΣ για την ΕΕΣΣΤΥ «σε κάθε προκήρυξη απεργίας δηλώναμε αλληλέγγυοι  του εργοδότη». Αντί άλλου σχολίου θα τους παραπέμψουμε στην ανακοίνωσή μας της 23.9.2019 με την οποία «το σωματείο μας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΠΟΣ για την Πέμπτη 26.09.2019 με θέματα: 1.   Σ.Σ.Ε στον ΟΣΕ, 2.   Υπογραφή Σ.Σ.Ε στην ΕΕΣΤΥ….». Δεν έχουν ξεχάσει οι «αγωνιστές» συνδικαλιστές του ΣΕΠ και της ΠΟΣ, θυμούνται και γνωρίζουν, αλλά ψεύδονται συκοφαντώντας μας.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της ΕΕΣΣΤΥ,  η ΠΟΣ κάλεσε στις 13.1.2020 την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε διαπραγμάτευση για την σύναψη σ.σ.ε. για το προσωπικό της πρώην ΕΕΣΣΤΥ, παρόλο που γνώριζε τόσο ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα κατά το νόμο, όσο και ότι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπήρχε ήδη σε ισχύ σ.σ.ε.. Στις 30.1.2020 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοινοποίησε προς το σωματείο μας, ως το μόνο επιχειρησιακό και αρμόδιο για την υπογραφή σ.σ.ε., πρόσκληση γα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση της υπάρχουσας σ.σ.ε με σκοπό την ένταξη των νέων εργαζόμενων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ. Πάγια θέση μας, την οποία διατυπώναμε εγγράφως στις ανακοινώσεις μας, ήταν ότι τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν αποτελούν πεδίο στείρας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης αλλά απαιτούν υπευθυνότητα και σεβασμό προ τους συναδέλφους. Στις 3.2.2020 η ΠΟΣ μας απαγόρευσε να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ στην επιχειρησιακή σ.σ.ε. Με ευθύνη και πάλι της ΠΟΣ οι συνάδελφοι της πρώην ΕΕΣΣΤΥ εγκαταλείφθηκαν χωρίς σ.σ.ε.

4. Αναρωτιέται το ΣΕΠ πώς εντάσσεται πλήρως το προσωπικό της ΕΕΣΣΤΥ αφού υπάρχει το πλαφόν και τι σημαίνει μόνο ως προς την καταβολή των αυξήσεων που προκύπτουν από την ένταξη. Προφανώς δεν θέλουν να διαβάσουν την σ.σ.ε.. Οι συνάδελφοι της πρώην ΕΕΣΣΤΥ έχουν πλέον ενταχθεί σε μισθολογική κατηγορία και κλιμάκιο με βάση το μισθολόγιο της σ.σ.ε. και ο μισθός τους έχει διαμορφωθεί πλέον με βάση το κοινό μισθολόγιο όλων των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το προσωρινό πλαφόν αφορά μόνον την καταβολή του νέου – διαμορφωμένου με βάση το μισθολόγιο της σ.σ.ε. – μισθού τους, που για τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πλήρης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Από τον δεύτερο χρόνο οι συνάδελφοι της πρώην ΕΕΣΤΥ θα λάβουν όλο τον νέο μισθό τους. Τι δεν καταλαβαίνει το ΣΕΠ ; Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ένταξη και διαμόρφωση νέου μισθού; Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει προσωρινό πλαφόν; Γιατί αναρωτιέται «ποιες ονομαστικές αποδοχές θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΕΣΣΤΥ αν δεν είναι ζημιογόνα τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ»;  Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΕΣΣΤΥ έχουν ήδη ονομαστικές αποδοχές βάσει της σ.σ.ε. (βασικό μισθό της κατηγορίας τους  - διοικητικοί ή τεχνίτες – και του μ.κ. βάσει της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας τους, καθώς και επιδόματα με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση, το είδος της εργασίας τους και τις σπουδές τους). Τον μισθό αυτό σήμερα τον λαμβάνουν περιορισμένο από το πλαφόν και τον επόμενο χρόνο θα τον λαμβάνουν πλήρη. Τι δεν καταλαβαίνει το ΣΕΠ;

Ως προς τις απαιτήσεις τους για το 2020 (τα αναδρομικά όπως ονομάζουν) θα τους υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι ίδιοι ευθύνονται για το ότι δεν υπήρξε συλλογική ρύθμιση για τους συναδέλφους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ για το 2020. Η νέα σ.σ.ε  ισχύει από το 2021. Το 2020 ίσχυε η προηγούμενη σ.σ.ε. (του 2018). Δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ για χρόνο που υπήρχε προηγούμενη σ.σ.ε σε ισχύ. Για την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΤΥ από το 2020 θα έπρεπε να είχε τροποποιηθεί – συμπληρωθεί η προηγούμενη επιχειρησιακή σ.σ.ε. Όμως η ΠΟΣ και το ΣΕΠ δεν το «επέτρεψαν». Η ευθύνη για τα «αναδρομικά» είναι απολύτως δική τους. Όταν μας απαγόρευσαν να υπογράψουμε τροποποίηση της προηγούμενης σ.σ.ε. για την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ γνώριζαν ότι καταδικάζουν σε στασιμότητα τους συναδέλφους για το 2020.

Αν πάλι η εταιρία ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να τους εντάξει αμέσως μετά τη συγχώνευση – και χωρίς τροποποίηση της υφιστάμενης τότε σ.σ.ε. – τότε ασφαλώς θα δικαιωθούν δικαστικά. Η νέα σ.σ.ε. δεν περιόρισε στο ελάχιστο το δικαίωμά τους αυτό. Αφού δικαιώθηκαν από το ΣΕΠΕ, όπως ισχυρίζονται – διότι σε εμάς ποτέ δεν γνωστοποίησαν τις κινήσεις τους και το αποτέλεσμα των εργατικών διαφορών – τότε θα δικαιωθούν και από τα δικαστήρια. Και τότε το πλαφόν θα είναι κενό γράμμα. Εκείνοι αποφάσισαν και επέλεξαν τον δρόμο για την ένταξη. Δική τους η επιλογή, δική τους και η ευθύνη.

5. Το μισθολογικό σύστημα της επιχειρησιακής σ.σ.ε. δεν είναι νέο και δεν χωρίζει σε 6 κατηγορίες τους εργαζόμενους. Από το 2018 η επιχειρησιακή σ.σ.ε. διακρίνει 3 μισθολογικές κατηγορίες (Διοικητικού προσωπικού, Προσωπικού Κίνησης , στην οποία εντάχθηκαν πλέον και οι τεχνίτες και Μηχανοδηγών) στις οποίες εντασσόμαστε όλοι ανάλογα με την ειδικότητά μας (κλάδο). Ασφαλώς οι κλάδοι είναι περισσότεροι και οι επιμέρους ειδικότητες ακόμα περισσότερες. Οι μισθολογικές κατηγορίες όμως είναι και παραμένουν τρεις.

6. Η πρόβλεψη του πλαφόν για την ένταξη των τεχνιτών στο μισθολόγιο της σ.σ.ε θα οδηγήσει, για τον πρώτο  μόνο χρόνο ισχύος της σ.σ.ε., σε διαφοροποίηση του μισθού τους. Πρόκειται για ρύθμιση εντελώς έκτακτη, λόγω της πανδημίας και περιορισμένης χρονικής ισχύος, αφού θα λήξει αυτοδίκαια. Η πρόβλεψη για αυξημένο πλαφόν (100€) στους χαμηλόμισθους συναδέλφους τεχνίτες όχι μόνο δεν αποτελεί διαχωρισμό των συναδέλφων, αλλά αντίθετα έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και οι οποίοι με ευθύνη αυτών που σήμερα «φωνάζουν και διαμαρτύρονται» έμειναν έως σήμερα καθηλωμένοι σε μισθούς ΕΓΣΣΕ όταν οι υπόλοιποι αμείβονταν πολλαπλάσια για την ίδια εργασία μόνο και μόνο επειδή ήταν παλαιότεροι. Ποιος διαχωρίζει τους εργαζόμενους; Ποιος νομιμοποίησε και αποδέχθηκε τη διάκριση παλιών και νέων συναδέλφων; Και ποιος εντέλει θέλει να διατηρήσει τη διάκριση αυτή και διαμαρτύρεται επειδή οι χαμηλόμισθοι συνάδελφοι θα λάβουν 40 € παραπάνω; Όχι εμείς. Εμείς δεν αποδεχόμαστε τέτοιες διαφοροποιήσεις στους μισθούς. Συμφωνήσαμε και πετύχαμε την ένταξη όλων των τεχνιτών στο μισθολόγιο, στην μισθολογική κατηγορία του προσωπικού κίνησης. Η ένταξη έχει πραγματοποιηθεί. Η δυσμενής συγκυρία της πανδημίας επέβαλε το πλαφόν στην καταβολή πλήρους του νέου μισθού των συναδέλφων, προσωρινά όμως. Τον 2ο χρόνο της σ.σ.ε με την επιστροφή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα κερδοφόρα αποτελέσματα αυτόματα οι μισθοί θα αναπροσαρμοσθούν και όλοι οι συνάδελφοι θα λάβουν πλήρεις – χωρίς κανένα πλαφόν – τους μισθούς τους.

7. Διαμαρτύρονται για τη δομή και τη διάρθρωση του μισθολογίου. Το μισθολόγιο, όμως, δεν προβλέφθηκε τώρα. Από το 2018 αυτό ήταν το μισθολόγιο. Διαμαρτύρονται επίσης για το προσωρινό πάγωμα καταβολής των ωριμάνσεων (αλλαγή μ.κ.). Είναι προφανώς άγνωστη στο λεξιλόγιό τους η αλληλεγγύη. Για να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη των συναδέλφων τεχνιτών και να τους δοθεί η αύξηση – έστω και με το πλαφόν – συμφωνήσαμε να παραμείνει απολύτως σταθερή η μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων. Η κρίση της πανδημίας και οι συνέπειές της μοιράστηκαν σε όλους μας. Κανείς δεν έμεινε αλώβητος. Στηρίξαμε όλοι τους συναδέλφους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ παγώνοντας τις ωριμάνσεις. Κι όλοι μαζί – με το πλαφόν και το πάγωμα των ωριμάνσεων – αποφύγαμε οριστικά τον κίνδυνο αναστολής των συμβάσεών μας ή εκ περιτροπής εργασίας ή προσφυγής στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.  Ας αναρωτηθούν αυτοί που φωνάζουν ποιος διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ποιος διασπά την ενότητα, ποιος δηλητηριάζει με εμπάθεια την συναδελφικότητα. Ποιος εντέλει αρνείται την αλληλεγγύη.


Κι αν αναρωτιούνται για το εάν υπήρχε πράγματι κίνδυνος για αναστολή συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασία, τότε μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Όσο για το νομικό ευφυολόγημά τους για το κύρος και τη δεσμευτικότητα του σχετικού όρου της σ.σ.ε. («από πότε υπερισχύει ένας όρος ΣΣΕ του νόμου») θα τους διαβεβαιώσουμε ότι – προφανώς προς απογοήτευσή τους - ο όρος είναι ισχυρός και δεσμευτικός.


8. Η επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους συναδέλφους στα εμπορεύματα σε αντικατάσταση του επιδόματος που λαμβάνουν ήταν πρωταρχικό αίτημά μας. Η εξαίρεση τους από το επίδομα αποτελεί παθογένεια κληρονομημένη από το ενιαίο μισθολόγιο του παρελθόντος. Θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε με κάθε τρόπο.


Συνάδελφοι συνδικαλιστές του ΣΕΠ,

Τα περί δυσαρέσκειας και αγανάκτησης του κόσμου μόνοι σας τα βλέπετε, μόνοι σας τα γράφετε. Η πρακτική σας είναι αυτή που άφησε τους συναδέλφους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ χωρίς ένταξη στην σ.σ.ε. της ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ και προηγουμένως  χωρίς συλλογική σύμβαση. Οι συνάδελφοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, διασφάλισαν τις αποδοχές τους (δεν θα βρεθούν στο σπίτι τους με επιδόματα 550 €) και οι προερχόμενοι από την ΕΕΣΣΤΥ θα λάβουν και αυξήσεις.

Σας δυσαρεστεί ότι η επιχειρησιακή σ.σ.ε. υπογράφτηκε από το σωματείο μας και συνυπογράφηκε από την ΠΕΠΕ, δύο σωματεία που εκπροσωπούν το 65% των εργαζομένων της εταιρίας. Το αντιλαμβανόμαστε. Εμάς όμως θα μας δυσαρεστούσε να βρισκόμασταν σήμερα χωρίς σ.σ.ε. Κι αυτό θα είχε γίνει αν είχατε αναλάβει εσείς την διαπραγμάτευση, όπως έγινε με την ΕΕΣΤΥ κι όπως έγινε έναν χρόνο τώρα με την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΤΥ.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αφελείς. Έχουν γνώση, άποψη και κρίση.

Γνωρίζουν ότι ήσασταν έτοιμοι να μας καταδικάσετε να μείνουμε χωρίς σύμβαση μόνο και μόνο επειδή δεν θέλατε να την υπογράψουμε εμείς. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν γνωστή εξαρχής σε όλους τους συναδέλφους από τις ανακοινώσεις μας. Μόλις αποκτήσατε εκλεγμένη διοίκηση κληθήκατε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αποχωρήσατε χωρίς να συζητήσετε για τη σύμβαση. Κι αυτό όχι γιατί ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά γιατί κανείς δεν δέχθηκε να σας κάνει το χατίρι να διαγράψει όλη την έως τότε διαδικασία και να δηλώσει ψευδώς ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου. Σήμερα διαμαρτύρεστε και στρέφεστε κατά της σ.σ.ε. με ανακρίβειες και ψεύδη, μόνο και μόνο επειδή  υπογράψαμε εμείς.  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το σωματείο μας με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες έλαβε απόφαση ( με μία μόνο αρνητική ψήφο, 9 ψήφους υπέρ και 2 παρών ) να υπογράψουμε την σ.σ.ε.. Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον όλων μας, σήμερα έχουμε σ.σ.ε. σε ισχύ και όχι μετενέργεια της προηγούμενης. Με πλήρη ευθύνη και σοβαρότητα, σεβόμενοι τον ρόλο μας και όλους τους συναδέλφους διασφαλίσαμε τη συλλογική ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής μας. Διατηρήσαμε το μισθολογικό καθεστώς και τους θεσμικούς όρους της προηγούμενης σ.σ.ε. και διασφαλίσαμε την ομαλή συνέχιση της εργασίας και της μισθοδοσίας μας, αποτρέποντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναστολής συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασίας. Υπογράψαμε την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ στο κοινό μισθολόγιο, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα δίκαια αιτήματά μας που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο δρόμος δεν έχει τελειώσει. Όλοι μαζί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και κυρίως με ενότητα και αλληλεγγύη θα αγωνιστούμε για καλύτερους όρους εργασίας και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί. Η εμπάθεια, οι ύβρεις και οι συκοφαντίες δεν αναλογούν στον συνδικαλισμό, ούτε η μικροπολιτική. Με γόνιμο διάλογο, εποικοδομητική αντιπαράθεση απόψεων, σύνθεση των μεταξύ μας διαφωνιών και κυρίως με ενότητα και αλληλεγγύη θα συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.     

    O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


         Β. ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ                                 Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η ηγεσία της Π.Ο.Σ. έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Τα διαλυτικά φαινόμενα θα ενταθούν όσο δεν σέβεται την συλλογική αυτονομία και συκοφαντεί Πρωτοβάθμια Σωματεία.
    Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει.
    Γενιδούνιας Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή