Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ εκθέτει την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Συνάδελφοι Σιδηροδρομικοί και μέλη Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, διαβάζοντας το από  08/04/2024 Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Σ., διαπιστώσαμε με έκπληξη πως το περιεχόμενο του περιέχει τουλάχιστον δύο σημεία τα οποία κρίνουμε ως προβληματικά

και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα σύμπνοιας που θεωρούμε ότι επιβάλλεται να διέπει τη σχέση του πρωτοβάθμιου Σωματείου μας με το δευτεροβάθμιο όργανο της Π.Ο.Σ.

Συγκεκριμένα, δεν κατανοούμε την ανάγκη της ΠΟΣ να καταδείξει με το εν λόγω Δελτίο Τύπου «μεμονωμένες περιπτώσεις ή μειοψηφίες συναδέλφων που ενδεχομένως δεν συνάδουν με το επάγγελμά τους»   για τις οποίες «υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι ίδιοι και όχι το συνδικαλιστικό κίνημα ή οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους», καθώς αυτό θα το κάνει η δικαιοσύνη, εφόσον απαιτηθεί, και επιπλέον είναι μάλλον αυταπόδεικτο: η ευθύνη για μεμονωμένες συμπεριφορές προφανώς και δεν είναι συλλογική.

Από την δική μας πλευρά είμαστε πεπεισμένοι ότι για  την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο σιδηρόδρομος, ευθύνεται αποκλειστικά η διαχρονική απαξίωση,  υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή του, γεγονότα τα οποία και εσείς οι ίδιοι τα αναγνωρίζετε ως τις αιτίες που "επέφεραν εκπτώσεις στην ασφάλεια" (στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου κειμένου).

Δεν συμφωνούμε λοιπόν με τον παραπάνω ατυχή συνωστισμό εννοιών, όπου στη μία παράγραφο φταίνε κάποιοι μεμονωμένοι υπάλληλοι γενικώς και αορίστως και στην άλλη το απαξιωμένο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του σιδηροδρόμου. 

Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι στο εν λόγω Δελτίου Τύπου σας, οι  αναφερόμενες διαχρονικές διαμαρτυρίες της Π.Ο.Σ. για τα θέματα που χρήζουν προσοχής προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους και που οδηγούν στις ανωτέρω «εκπτώσεις στην ασφάλεια» ξεκινούν από τη «μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων»,  θέτοντας έτσι ως πρώτη αιτία των δεινών του σιδηρόδρομου εμμέσως πλην σαφώς την ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα και τους μηχανικούς της. Απορρίπτουμε προφανώς αυτήν την προσέγγιση, που οδηγεί σε υπόγειους συνειρμούς για ευθύνες στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και λυπούμαστε που πρέπει να επαναλάβουμε ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια του δικτύου και των μεταφορών εξασφαλίζεται και υλοποιείται αποκλειστικά από τον φορέα που διενεργεί την κυκλοφορία, λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα κατά περίπτωση μέτρα ασφάλειας και τηρώντας τους Κανονισμούς.

Η ολοκλήρωση των έργων προφανώς επισφραγίζει όλα τα προηγούμενα, δίνοντας μεγαλύτερη ευχέρεια στον χρήστη του δικτύου, αυτό όμως δεν σημαίνει επουδενί ότι μέχρι τότε είναι αποδεκτό να κυκλοφορούν τα τραίνα με επισφαλή τρόπο.  Ταυτοχρόνως τονίζουμε ότι, όπως όλοι οι σιδηροδρομικοί αντιλαμβανόμαστε, ακόμη και εάν έχουν εγκατασταθεί τα πλέον προηγμένα συστήματα,  χωρίς την κατάλληλη στελέχωση, συντήρηση και παρακολούθηση, που είναι προφανείς συνέπειες της παραπάνω διαχρονικής απαξίωσης του σιδηροδρόμου, εύκολα αυτά καταρρέουν και τίθενται εκτός λειτουργίας. Για παράδειγμα του τι σημαίνει ότι απαιτείται συντήρηση και παρακολούθηση, θυμίζουμε ότι το τραγικό δυστύχημα που μας στοιχειώνει όλους, δε θα συνέβαινε εάν χρησιμοποιούνταν η διπλή γραμμή που η ΕΡΓΟΣΕ έχει κατασκευάσει και παραδώσει κι ας μην είχε τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. 

Επειδή λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεσθε πρώτοι από όλους, το θέμα της απόδοσης ευθυνών είναι ιδιαιτέρως λεπτό και πολυσύνθετο, παρακαλούμε να σεβαστείτε το γεγονός ότι μιλούμε για εργαζόμενους του σιδηροδρόμου τους οποίους οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε με νηφαλιότητα πέρα από την συχνά ανθρωποφαγική διάθεση των Μ.Μ.Ε. και την παραπληροφόρηση του κοινού που ούτε γνωρίζει αυτές τις ειδικότερες λεπτομέρειες, ούτε οφείλει άλλωστε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της πολύ κακής εικόνας του σιδηροδρόμου και να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον όπου η ασφάλεια δεν θα τίθεται εν αμφιβόλω με κανένα τρόπο. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε περαιτέρω επί των ανωτέρω και με  τα μέλη υπόλοιπων Συλλόγων και Σωματείων του Σιδηροδρόμου καθώς και στην πρώτη συνεδρίαση του 27μελούς Δ.Σ. της  Π.Ο.Σ. στο οποίο συμμετέχουν δύο συνάδελφοι μας.

  

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΚΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου