Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

H εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των ηχητικών του ΟΣΕ

 Σε εξέλιξη χωρίς να έχει καταλήξει σε πόρισμα , βρίσκεται εδω και έναν χρόνο εισαγγελική έρευνα απο την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διαρροή των ηχητικών του ΟΣΕ με τους

καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών τη βραδιά της σύγκρουσης των δυο τρένων που ειχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 57 επιβαινόντων. 


Του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr

Η έρευνα διατάχθηκε έχει πριν από έναν χρόνο, αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών και αφορά την τυχόν διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 252 ΠΚ, περι παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου. Την διενεργεί εισαγγελέας Πρωτοδικών ο οποίος αναζητεί ποιος υπηρεσιακός ή άλλος παράγοντας διέρρευσε το συγκεκριμένο υλικό σε ΜΜΕ, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα σε πόρισμα.

Το "αυθεντικό”

Να σημειωθεί πως η έρευνα αφορά μόνον την διαρροή του υλικού και όχι την καταγγελλόμενη παραποίηση των διαλόγων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές αυτό έγινε αφενός γιατί η Εισαγγελία για να διαπιστώσει την τυχόν παραποίηση που καταγγέλλεται με τα δημοσιεύματα θα πρέπει να έχει το πρωτότυπο των συνομιλιών για να συγκρίνει και αφετέρου διότι αυτό το υλικό είναι στα χέρια του εφέτη ανακριτή και του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, δηλαδή στα χέρια ανωτέρας αρχής. Συνεπώς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την τυχόν έρευνα για την παραποίηση των διαλόγων , θα πρέπει να κάνει εν προκειμένω ή να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία , η δικαστική αρχή της Λάρισας. Παράλληλα σύμφωνα με δικαστικές πηγές , η αρχές της Λάρισας θεωρούν πως έχουν στα χέρια τους το αυθεντικό υλικό μες τους διαλόγους συνεπώς δεν προκύπτει ζητημα έρευνας, δεδομένου ότι για τη Δικαιοσύνη (όσον αφορά τη διαρεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος) σημασία έχει η πιστότητα του υλικού που κατέχει η ίδια και όχι αυτα που παιζουν τα ΜΜΕ. Αυτό το ζήτημα ειναι προφανώς πολιτικό και ηθικό αλλά αδιάφορου ποινικού ενδιαφέροντος, εφόφον οι αρχές κατέχουν το πραγματικό- αυθεντικό υλικό.

Το εξώδικο

Η έρευνα για τη διαρροή του υλικού διατάχθηκε μετά από εξώδικο που είχαν αποστείλει οι μηχανοδηγοί αμέσως μετά το δυστύχημα, και είχε κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία. Ανάλογο εξώδικο έστειλαν και προ ημερών οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων πως "την 1η Μαρτίου 2023, ήτοι προτού παρέλθουν 24 ώρες από το δυστύχημα, δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο …, καθώς και στο YouTube, ο φερόμενος ως διάλογος των μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας Ιntercity 62 με το σταθμάρχη της Λάρισας. Σημειώνεται ότι γύρω από τον ως άνω διάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα και φερόταν να καταδεικνύει εμφατικά τις διαδοχικά λανθασμένες εντολές του σταθμάρχη άρχισε να εξυφαίνεται η θεωρία του "ανθρώπινου λάθους" ως αποκλειστικής αιτίας του δυστυχήματος".

Χαρακτηριστικά δε ανέφεραν πως "αναφορικά με την ακρίβεια των συνομιλιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας που εγείρει η διαρροή του σχετικού υλικού, είχε εκθέσει και ο τότε πρόεδρος του Σωματείου μας, κ. Κώστας Γενιδούνιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega”, στις 9.3.2023, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα: "Εδώ έχουμε κανονική ‘κοπτοραπτική’ στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών, είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ. […] Είναι δυνατόν 8 με 10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού, που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής έρευνας, στο Youtube;[…] Αυτό που λέμε εμείς οι μηχανοδηγοί είναι να περιμένουμε να ακούσουμε όλο το ηχητικό. Πώς είναι δυνατόν η συνομιλία που υπάρχει σε VHF (ασύρματος) το οποίο είναι κλειστό, δεν το ακούει ο κόσμος, να διέρρευσε και να κόπηκε; […] Και γιατί βλέπουμε ένα βίντεο να κυκλοφορεί; Γιατί προφανώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό που καταγράφεται. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη γιατί ακούμε ένα κομμένο ηχητικό 10 ώρες μετά το δυστύχημα".

Στον Άρειο Πάγο

Πάντως στο θέμα θα παρέμβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νικ. Ανδρουλάκης ο οποίος μεταβαίνει στον Άρειο Πάγο όπως ανακοίνωσε ο ίδιος πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ανάλογη παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Βασ. Κόκκαλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, θα μεταβεί στον Άρειο Πάγο "γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Ποιοι είναι αυτοί που είχαν την προτεραιότητα εκείνο το βράδυ, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη".

Χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του αναφέρει : "Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ποιος ήταν αυτός που χάλκευσε και διέρρευσε τους διαλόγους της μοιραίας βραδιάς του δυστυχήματος στα Τέμπη. Για αυτόν το λόγο, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στον Άρειο Πάγο. Πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου