Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΟΣΕ: Βασίλειο μεταβατικών διοικήσεων ο σιδηρόδρομος

 Μέσα στο κλίμα κατάρρευσης που επικρατεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο και ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «αναδιάρθρωσή» του

οργάνου, τοποθετώντας ως μεταβατικό πρόεδρο τον δικηγόρο Γιάννο Γραμματίδη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα, στις 20 Μαρτίου 2024, είχε υποβάλει την παραίτησή της και μάλιστα μέσω εξωδίκου, η έως τότε αντιπρόεδρος του ΟΣΕ Ουρανία Σαγιάκου, οπότε εξέλιπε και τυπικά η δυνατότητα σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν όλο αυτό το διάστημα με προβληματική νομιμοποίηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Τερεζάκη ο οποίος, επίσης, ορίστηκε ως μεταβατικός πριν 13 μήνες, τον Μάρτιο του 2023, μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Οι τοποθετήσεις μεταβατικών διοικήσεων προβλέπονται από νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (4735, 4972, 5062) για την περίπτωση που κάποιος παραιτείται ή λήγει η θητεία του πριν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής. Βάσει των ίδιων νόμων, η επιλογή αυτή γίνεται με προκήρυξη μέσω του ΑΣΕΠ, αξιολόγηση των υποψηφίων και ακρόαση από την Βουλή.

Στην περίπτωση του Π. Τερεζάκη, είναι προφανές ότι δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει τέτοια προκήρυξη μετά την τραγωδία των Τεμπών. Όμως ο νόμος ορίζει ότι πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει μετά από 20 ημέρες και αυτό δεν συνέβη. Επίσης, δεν εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του, ενώ στη Βουλή εμφανίστηκε για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και άλλα όργανα, αλλά όχι στην αρμόδια για την ακρόαση των νέων διοικήσεων.

Όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν» στις 30/3/24 («Γιατί κρατήθηκε κρυφή η παραίτηση Σαγιάκου;»), τo ΔΣ του ΟΣΕ είχε παγώσει τις αποφάσεις του με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να μένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι που αποκατέστησαν προσωρινά τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενώ δεν έχει οριστεί Διευθύνουσα Υπηρεσία για το νέο πρότζεκτ 95 εκατ. ευρώ του Δυτικού Προαστιακού προς Μέγαρα και οι προσλήψεις σταθμαρχών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 


Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.), στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, μοναδικό μέτοχο της εταιρείας, ορίστηκαν τα εξής νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΣΕ:


1. Γιάννος Γραμματίδης, μεταβατικός πρόεδρος. Ο κ. Γραμματίδης είναι δικηγόρος (της γνωστής εταιρείας Μπαχά-Γραμματίδη), «με εξειδίκευση στο διωτικό και δημόσιο διεθνές δίκαιο. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και διαθέτει πολυετή εμπειρία σε Διοικητικά Συμβούλια Τραπεζών και Επιμελητηρίων». Στο προσωπικό του βιογραφικό αναφέρεται ότι γεννήθηκε το 1952 στην Λάρισα και ότι ειδικεύεται σε «συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύσταση διεθνών εταιρικών σχημάτων, κοινοπραξίες (με έμφαση σε δημόσια έργα), ιδιωτικοποιήσεις, franchising».


2. Χριστίνα Βασιλοπούλου, Μέλος. Η κ.Βασιλοπούλου είναι «δικηγόρος, εξειδικεύεται στο αστικό δίκαιο, στο ευρωπαϊκό και συγκριτικό δίκαιο, με εμπειρία στην εταιρική διακυβέρνηση, τη συμβουλευτική επιχειρήσεων και την προστασία των καταναλωτών».


3. Βασίλης Γιαννακουλόπουλος, Μέλος. Ο κ.Γιαννακουλόπουλος είναι «οικονομολόγος, ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών και στην εκτίμηση κινδύνων, καθώς και στην επιχειρηματική ανάλυση και συμβουλευτική».


4. Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου, Μέλος. Η κ.Παπαγγελοπούλου είναι «δικηγόρος με εμπειρία στο δίκαιο ανταγωνισμού, στο εμπορικό δίκαιο και σε θέματα που αφορούν κανόνες συμμόρφωσης, ενώ έχει εκπροσωπήσει εταιρείες σε πολυεθνικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα».


5. Ιωάννης Πετρόπουλος, Μέλος. Ο κ.Πετρόπουλος «είναι οικονομολόγος και στρατηγικός σύμβουλος  επιχειρήσεων, με εμπειρία στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, ειδικά στον τομέα των χρηματοδοτήσεων».


Το επταμελές ΔΣ του ΟΣΕ συμπληρώνεται από τον Π. Τερεζάκη και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Αθανάσιο Λεβέντη, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που γνωρίζουν από σιδηροδρομικά θέματα.

www.efsyn.gr- Άρης Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου