Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Πικρές αλήθειες ......

Χτεσινό ρεπορτάζ της Δημοκρατίας με τίτλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζει στην εποχή του Τρικούπη...(Φώτης Φωτεινός).


Στην εποχή του Τρικούπη βρίσκεται η τεχνολογία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα τρένα του ΟΣΕ. Η κυκλοφορία στο δίκτυο γίνεται με «σκονάκια», μέσω ασυρμάτου και χειροκίνητα, καθώς, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του οργανισμού υπολειτουργούν.

Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές, αν και έχει λάβει για τον εκσυγχρονισμό του 11,3 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους! Στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν ολόκληρη η ανακαίνιση του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου κόστισε 5,5 δισ. ευρώ!


Τραγική απόδειξη, οι δυο πρόσφατοι εκτροχιασμοί τρένων -που έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα- στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, οδήγησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην αναστολή όλων των δρομολογίων του προαστιακού Πειραιάς - Λιόσια (πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν σε 5-7 ημέρες).

Τα δύο συμβάντα αποδίδονται σε τεχνικό πρόβλημα. Στο ΣΚΑ δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις των δεκάδων τρένων με κατεύθυνση τα Λιόσια, το αεροδρόμιο, τη Χαλκίδα και τη Θεσσαλονίκη να γίνονται από κλειδούχο, δηλαδή χειροκίνητα, κατόπιν εντολών μέσω τηλεγραφημάτων!

Με περισσή ευκολία όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέδιδαν τους εκτροχιασμούς τρένων στην παραβίαση των ισόπεδων διαβάσεων, αλλά κυρίως σε ανθρώπινα λάθη, είτε μηχανοδηγών είτε κλειδούχων.

Οποιαδήποτε αναφορά στην πανσπερμία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που υπολειτουργούν στο δίκτυο του ΟΣΕ, απαλείφεται εντέχνως.

Αν και έχουν παρέλθει οι χρηματοδοτήσεις τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Α', Β' και Γ' ΚΠΣ), το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές.

Το χειρότερο είναι ότι σε αρκετά σημεία του δικτύου οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνουν την έγκριση των σταθμαρχών να διέλθουν τμήματα με κόκκινο, κάτι το οποίο αποτελεί σήμερα σύνηθες φαινόμενο, αν όχι τον κανόνα, στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

H διαχείριση της κυκλοφορίας των συρμών του ΟΣΕ δεν διεξάγεται σε όλο το δίκτυο ηλεκτρονικά (τηλεδιοίκηση), αλλά κατόπιν συνεννόησης μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών.

Υπό κανονικές συνθήκες τα παραπάνω θα ίσχυαν μονάχα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία θα είχαν «πέσει» τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αποτελούν τον γενικό κανόνα.


2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να ξεκαθαρίζει το τοπίο,που αφορά αναδιάταξη φωτοσήμανσης ΣΚΑ.Θέλουμε να ελπίζουμε,ότι και αυτός ο Υπουργός σε αυτό
    το θέμα δεν θα είναι σαν τους δυο άλλους προηγούμενους, μόνο λόγια. Δεύτερος γόρδιος δεσμό που πρέπει άμεσα να λυθεί,πάλι με παρέμβαση του Υπουργού,στην διοίκηση του Ο.Σ.Ε και αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την συντήρηση τροχαίου υλικού.Η μή επιλυσή τους,οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο και άλλων δραστηριοτήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Κάποιοι πρέπει τώρα, εκτός απο το να κάνουν καλά και αποτελεσματικά την δουλεία τους να δικαιολογούν αυτά που χρεώνουν,που δεν είναι και λίγα για συντήρηση τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Δεν υπάρχει πλέον καμμία δικαιολογία για κανένα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή