Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Επερώτηση 25 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τους απλήρωτους στον καθαρισμό του ΟΣΕ και η απάντηση του Υπουργείου

25 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βαρδάκη κατέθεσαν επερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στον εργολάβο του ΟΣΕ. Δημοσιεύουμε την επερώτηση και την απάντηση του Υπουργείου για το θέμα.


Η επερώτηση είχε θέμα "Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στις εργαζόμενες καθαρίστριες από την εταιρία που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των σταθμών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)»  και αναφερόταν στις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων,στο κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει γύρω απο την διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των δεδουλευμένων τους και καλούσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την λύση του προβλήματος.

Η απάντηση του Υπουργείου 
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι το προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον καθαρισμό χώρων της Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΣΕ ΑΕ) μέσω σύμβασης (υπ’ αριθ. 7209/16.06.20160), όπως ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις της, έχει υπογραφεί μεταξύ της ΟΣΕ ΑΕ και εταιρείας παροχής υπηρεσιών καθαρισμού. 
 Εκ των παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν υφίσταται εργασιακή σχέση μεταξύ αυτού του προσωπικού και της ΟΣΕ ΑΕ και η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανήκει αποκλειστικά στην εταιρεία στην οποία απασχολούνται. 
 Παρόλα αυτά, καθώς τέθηκε υπόψη της ΟΣΕ ΑΕ εξώδικη δήλωση – επίδοση εγγράφων, μόλις πρόσφατα, καθώς και διαμαρτυρία του προσωπικού καθαριότητας της εταιρείας ΟΙΚΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ περί μη καταβολής των αποδοχών τους, τα έγγραφα αυτά θα ληφθούν υπόψη από την ΟΣΕ ΑΕ, πριν από την εξόφληση των κατατεθέντων από την εταιρεία τιμολογίων, ώστε να εξασφαλισθεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων του εν λόγω προσωπικού καθαριότητας.  
 Επιπλέον, όμως θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα εξής: 
 Η σύμβαση καθαριότητας 7209/16.06.2016 που υπογράφηκε μεταξύ της ΟΣΕ ΑΕ και της εταιρείας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ, και μετέπειτα ΟΙΚΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ, είχε διάρκεια δύο (2) ετών, ενώ η εξάμηνη παράταση που προβλεπόταν έληξε στις 31.01.2019. Έκτοτε και στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, η προηγούμενη Διοίκηση της ΟΣΕ ΑΕ δεν έκανε τίποτα για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και την εξασφάλιση αναδόχου καθαριότητας που θα προέκυπτε από τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Αντιθέτως, η προηγούμενη Διοίκηση της ΟΣΕ ΑΕ επέλεξε τη διαδικασία δίμηνων επαναλαμβανόμενων τροποποιητικών συμβάσεων στον ίδιο ανάδοχο με τη διαδικασία του άρθρου 337 του Ν. 4412/2016. 
 Στην ΟΣΕ ΑΕ κοινοποιήθηκε το με αριθμό πρωτοκόλλου 20362/03.10.2019 κατασχετήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παρακράτηση των δεδουλευμένων, λόγω χρεών προς το Δημόσιο. 
Ο χρόνος που μπορούσε να εφαρμοστεί η προηγούμενη διαδικασία χωρίς υπέρβαση του 50% της αρχικής σύμβασης έληξε στις 31.12.2019, χωρίς να υπάρξει νέος διαγωνισμός και χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για την καθαριότητα. 
 Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν κατευθυντήριων οδηγιών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό καθαριότητας το συντομότερο δυνατόν και να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, η νέα Διοίκηση της ΟΣΕ ΑΕ:
 1. ετοίμασε την προκήρυξη νέου διαγωνισμού που θα δημοσιευθεί εντός του μηνός Ιανουαρίου του 2020 
 2. έκανε χρήση του άρθρου 269 του Ν. 4412/2016 και υπέγραψε στις 31.12.2019 την υπ’ αριθμόν 7808/2019 σύμβαση με νέο ανάδοχο (IFS IPIROTIKI FACILITIES) 
 3. παρακρατεί την καταβολή των δεδουλευμένων δύο (2) μηνών και ζητεί από την ανάδοχο ΟΙΚΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ την εξόφληση των δεδουλευμένων των καθαριστριών, έτσι ώστε να καταβληθούν αντίστοιχα οι αμοιβές των δύο (2) αυτών μηνών προς τον ανάδοχο.

Ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου