Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Τρέχουν να προλάβουν μετά τον σάλο με το πόρισμα - κόλαφος

Ισχυρό ράπισμα για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί το πολυσέλιδο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά τρένα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», στις σελίδες του πορίσματος αναδεικνύεται
η εικόνα διάλυσης και πλήρους σύγχυσης ρόλων που οδήγησε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν μαραθώνιο για να προλάβει να σώσει ό,τι σώζεται. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις μια μέρα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, το Μαξίμου προχώρησε στη συγκρότηση του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Μια κίνηση που προδίδει τον πανικό της κυβέρνησης που κινητοποιείται μόνο όταν η ίδια έρχεται σε δεινή θέση και πολύ συχνά, κατόπιν εορτής. 

«Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτείται, για πρώτη φορά, η Διοίκηση του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.), στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ουσιαστικά, ο ορισμός Διοίκησης στον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού, στον οποίο ενοποιούνται οι αρμόδιες Επιτροπές διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων πολιτικής αεροπορίας και των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, με απώτερο στόχο την επίτευξη και διατήρηση της ασφάλειας στις μεταφορές», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για τις αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το κείμενο στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα «δεν είναι έκθεση, είναι σχέδιο έκθεσης, γιατί επίκεινται και οι ελληνικές παρατηρήσεις και όλες οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική πλευρά, οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές», καθώς και πως πρόκειται για «μια απόρρητη εσωτερική διαδικασία».

Βασικές διαπιστώσεις του πορίσματος

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα μιλά ευθύς εξ αρχής για «λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη σιδηροδρομική ασφάλεια» στην Ελλάδα και διαπιστώνει:

● Ως γενικό συμπέρασμα την ανυπαρξία κάποιου φορέα που να έχει τη συνολική ευθύνη για τη σιδηροδρομική ασφάλεια και «να οδηγεί το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα και τα επίπεδα ασφαλείας σε μια συνεχή βελτίωση, σύμφωνα με τα απαιτούμενα για ευρωπαϊκό κράτος-μέλος».

● Έλλειψη συνεργασίας και έλλειψη συστηματικής προσέγγισης σε θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας, η οποία επιδεινώνεται από την περίπλοκη νομική και διοικητική αρχιτεκτονική και την ασάφεια των ρόλων στους βασικούς χειριστές.

● Ακόμη και στις «σποραδικές» περιπτώσεις όπου κάποιοι εμπλεκόμενοι παράγοντες επιχειρούν κάποια «διαχείριση ρίσκου», αυτό γίνεται χωρίς συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

● Μείζων παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη και σήμερα δεν διαθέτει ανεξάρτητο φορέα για τη διερεύνηση των δυστυχημάτων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 5014 για την ίδρυση αυτού του φορέα με το αρκτικόλεξο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος, όμως, ακόμη και σήμερα δεν έχει στελεχωθεί.

www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου