Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Επερώτηση Ν.Νικολόπουλου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επερώτηση και ΑΚΕ του βουλευτή Ν.Νικολόπουλου με θέμα "Έρευνα της εταιρείας “ Δέλτα Μελετητική ΑΕ” και των αναθέσεων σε αυτή διαφόρων Συμβάσεων από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ" . Διαβάζουμε : 

Με σειρά κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων έχουμε αναδείξει, πάντοτε κατόπιν καταγγελιών, περιπτώσεις άξιες διερεύνησης ως προς την ύπαρξη τυχόν φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ με πιθανό αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, προς όφελος διαφόρων εταιρειών, που καταγγέλλεται ότι έχουν δημιουργήσει στενές σχέσεις διαπλοκής με διεφθαρμένες διοικήσεις και υπαλλήλους των δυο αυτών εταιρειών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία σας. 

Τη μερίδα του λέοντος έχουν φυσικά οι «εθνικοί εργολάβοι», αλλά υπάρχουν κι άλλες μικρότερες εταιρείες, που έκτισαν σιγά-σιγά τέτοιες στενές σχέσεις διαπλοκής. Με αποτέλεσμα βεβαίως, τέτοιες περιπτώσεις να μας προκαλούν να ελέγχουμε κάθε σχετική καταγγελία, ακόμη και εάν οι ελεγχόμενες εταιρείες δεν έχουν πράξει κάτι το παράνομο.
Με την παρούσα ερώτηση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, οφείλει να αναδείξει καταγγελίες που δέχθηκε αναφορικά με την εταιρεία  Δέλτα Μελετητική ΑΕ”. Όπως προκύπτει από το επίσημο site της, ιδρύθηκε το 2008 και «Δημιουργήθηκε ως φυσική εξέλιξη της πολύχρονης επαγγελματικής δραστηριότητας των κύριων μετόχων της, πολιτικών μηχανικών Χαράλαμπου Ζώη και Δημητρίου Ζώη». Από το επίσημο site της εν λόγω εταιρείας προκύπτει επίσης, ότι «βασικός προσανατολισμός της  εταιρείας είναι η δραστηριοποίηση  στον τομέα των σιδηροδρομικών έργων, καλύπτοντας σε αυτόν τον κλάδο ένα ευρύ φάσμα μελετών και παροχής υπηρεσιών», που αναφέρονται αναλυτικά. Εντύπωση προκαλεί, ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται «Μελέτες», «πρότυπα τιμολόγια» και «Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης» για Αυτόματα Συστήματα Ισοπέδων Διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.), Σηματοδότηση-Τηλεδιοίκηση, Ηλεκτροκίνηση, Τηλεπικοινωνίες και  Η/Μ Εγκαταστάσεις, που δεν έχουν καμιά σχέση με το γνωστικό αντικείμενο των κύριων μετόχων Χαράλαμπου Ζώη και Δημητρίου Ζώη, οι οποίοι είναι και οι δυο Πολιτικοί Μηχανικοί(!!!). 

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται ως εκ τούτου είναι το εξής:
Υπάρχουν εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη εταιρεία με το ανωτέρω αντικείμενο; Εάν όχι, πως ανατέθηκαν από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ στην εν λόγω εταιρεία μια σειρά από τέτοιες συμβάσεις, που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και «ειδική εμπειρία»
Όπως μας καταγγέλθηκε, η περίεργη αυτή ιστορία ξεκινά την περίοδο 2002-2005, όταν ο βασικός μέτοχος της παραπάνω εταιρείας Χαράλαμπος Ζώης ήταν μέλος της «ερευνητικής ομάδας» καθηγητών του Ε.Μ.Π., στους οποίους, όπως έγραψε η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου στην «Καθημερινή» και την «Ελευθεροτυπία», ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακός, ως Γενικός Διευθυντής Υποδομής αρχικά και στη συνέχεια σαν Διευθύνων Σύμβουλος, είχε αναθέσει απ’ ευθείας τέτοιας φύσεως δήθεν «ερευνητικά έργα» εκατοντάδων χιλιάδων €. Οι απ’ ευθείας αυτές αναθέσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2008, που ο Χαράλαμπος Ζώης μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο Ζώη ίδρυσαν  την εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ”.  
Σύμφωνα με καταγγελίες –που εσείς οφείλετε να ελέγξετε-, όλο αυτό το διάστημα ο κ.  Χαράλαμπος Ζώης δημιούργησε στενές σχέσεις με υπηρεσίες και υπαλλήλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που του χορήγησαν πιστοποιητικά «ειδικής εμπειρίας», τα οποία αποτέλεσαν το διαβατήριο για τη συμμετοχή της παραπάνω εταιρείας του σε διαγωνισμούς του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόχειροι και, κατά τους ίδιους τους καταγγέλλοντες, «στημένοι». 
Επιβάλλεται να ελεγχθεί και ερωτάται εάν από αναθέσεις κάποιες εταιρείες –και η εν λόγω- εταιρεία, απέκτησαν παράνομα και αθέμιτα «ειδική εμπειρία» σε μελέτες και έργα σαν αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες €;

Επειδή, προκύπτει από το επίσημο site της αναφερόμενης εταιρείας, ότι πρόσφερε τις υπηρεσίες της και σε έργα του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που είχαν ανατεθεί στους «εθνικούς εργολάβους», ίσως –χάριν του δημοσίου συμφέροντος- πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Συμβάσεων, της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.
Τουλάχιστον μερικές ενδεικτικά από τις  παρακάτω συμβάσεις που ανατέθηκαν στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ:
Σύμβαση για "Κατάρτιση Προτύπων Τιμολογίων κατασκευής, Μετεγκατάστασης, τροποποίησης & συντήρησης Αυτομάτων Συστημάτων Ισοπέδων Διαβάσεων(Α.Σ.Ι.Δ.)" του υπ’ αρ. 2013-24/22-4-2013 πρόχειρου διαγωνισμού.
Σύμβαση 7243 για "ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΔΗΣΗΣΗΚ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Α.Σ.Ι.Δ. ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ" του υπ’ αρ. 15029/1 ηλεκτρονικού δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού.
«ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ Α.Δ. 2507 ΚΑΙ ΜΕ Α.Δ. 1503» 
Αναφέρουμε ενδεικτικά επίσης την υπ’ αρ. πρωτ, 1275325/11-2-2015 ΒΕΒΑΙΩΣΗ «ειδικής εμπειρίας» στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” , που  υπογράφεται από τους Διευθυντές ΔΗΣΗΣΗΚ κ. Δημήτριο Τσιρόγλου και ΔΙΣΥΓ κ. Πέτρο Πανόπουλο και από τον Τεχνολόγο Μηχανικό της ΔΗΣΗΣΗΚ/ΥΣΣΤΗΕ κ. Ζαχαρία Στουρνάρα. 
Εξ αυτών ο μεν Δημήτριος Τσιρόγλου είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης που κατακύρωσε πολλούς διαγωνισμούς στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ”, ο δε Πέτρος Πανόπουλος ήταν η Διευθύνουσα Υπηρεσία της αμαρτωλής σύμβασης 994/2005 κατά τη σκανδαλώδη διάλυση αυτής, με την οποία δεν παραλήφθηκαν παρανόμως τα επί τόπου υλικά, όπως αναφέρουμε στην υπ’ αρ.πρωτ.7304/690/17-07-2017 Ερώτησή μας & Α.Κ.Ε., αλλά και σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις. 
Επίσης, στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ήταν επιβλέπων σε όλες σχεδόν τις συμβάσεις που ανατέθηκαν από τον ΟΣΕ στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ”, απονεμήθηκε με το υπ’ αρ. πρωτ. 3113258/10-7-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης & Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού,  ύστερα από πρόταση του Γενικού Διευθυντή Δικτύου, «Ηθική Αμοιβή» από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Πετράκη γιατί η «προθυμία», ο «ζήλος» και η «εργατικότητα» που επέδειξε «προκειμένου να συνταχθούν από τη ΔΗΣΗΣΗΚ, με υποδειγματικό τρόπο, αφ’ ενός τα τεύχη δημοπράτησης και αφ’ ετέρου το κοστολόγιο για τη συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση και τεχνική υποστήριξη του συστήματος GSM-R, ενός πρωτοποριακού και πρωτόγνωρου συστήματος για τον ΟΣΕ, γεγονός για το οποίο είναι απαιτητές εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και εμπειρία, είχαν σαν αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για τον ΟΣΕ». 
Μεταφέρουμε κατά καθήκον τις υπόνοιες και τις καταγγελίες που μας γνωστοποιήθηκαν από στελέχη του οργανισμού για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και του κοστολογίου, που αναφέρει η εν λόγω απόφαση του κ. Πετράκη, χρησιμοποιήθηκε ως «Σύμβουλος» ή με κάποιον άλλο τρόπο η εταιρία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ”, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας την εγκυρότητα των οποίων εσείς θα πρέπει να ελέγξετε, ο κ. Ζαχαρίας Στουρνάρας δεν διαθέτει για το GSM-R ούτε εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε εμπειρία και η απόφαση αυτή προκάλεσε θυμηδία και δυσμενή σχόλια μεταξύ των υπαλλήλων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και μεταξύ εκείνων που γνωρίζουν καλά τις γνώσεις και τις ικανότητες του κ. Στουρνάρα.

Κατόπιν  των ανωτέρω, ερωτάσθε: 

1) Ποιες συμβάσεις ανατέθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ κατά την περίοδο 2008 μέχρι σήμερα στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” ή στους αδελφούς  Χαράλαμπο Ζώη και Δημήτριο Ζώη ή σε κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η εν λόγω εταιρεία.
        -     Να κατατεθούν οι εν λόγω συμβάσεις, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις και αποφάσεις   των αρμοδίων οργάνων. 
2) Ποιες Βεβαιώσεις «ειδικής εμπειρίας» δόθηκαν από τον ΟΣΕ ή την ΕΡΓΟΣΕ μέχρι σήμερα στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” ή στους αδελφούς  Χαράλαμπο Ζώη και Δημήτριο Ζώη;
 Να κατατεθούν όλες οι εν λόγω Βεβαιώσεις «ειδικής εμπειρίας»
3) Εάν προκύψουν παρανομίες, θα στείλετε στον εισαγγελέα όσους συμμετείχαν σ’ αυτή τη υπόθεση αναθέσεων και ειδικά της χορήγησης  ενδεχομένως «μαϊμού» Βεβαιώσεων «ειδικής εμπειρίας»   στην εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” ;
4) Πως είναι δυνατό να δίνεται «Ηθική Αμοιβή» σε υπάλληλο του ΟΣΕ, ο οποίος, βάσει των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων,  δεν διαθέτει για το GSM-R, ούτε τις εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε την εμπειρία, τις οποίες επικαλείται η παραπάνω απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Πετράκη; 
5) Μήπως για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και του κοστολογίου, που αναφέρει η εν λόγω απόφαση του κ. Πετράκη, χρησιμοποιήθηκε ως «Σύμβουλος» ή με κάποιον άλλο τρόπο η εταιρία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ”;
6) Μήπως δόθηκαν «Ηθικές Αμοιβές» και σε άλλους υπάλληλους του ΟΣΕ για την συγκάλυψη της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και του κοστολογίου εκ μέρους του «Συμβούλου», οι οποίοι και αυτοί δεν διαθέτουν για το GSM-R ούτε τις εξειδικευμένες γνώσεις βάσει των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων, ούτε φυσικά την αντίστοιχη εμπειρία;
-Να κατατεθεί η τυχόν υπάρχουσα ανάθεση υπηρεσιών «Συμβούλου» ή οποιαδήποτε άλλη σύμβαση με την εταιρεία “Δέλτα Μελετητική ΑΕ” για το GSM-R 
-Να κατατεθούν οι τυχόν υπάρχουσες αποφάσεις «Ηθικών Αμοιβών» σε άλλους υπάλληλους του ΟΣΕ για το προαναφερθέν θέμα περί του GSM-R 
7) Έχουν περιέλθει σε εσάς παρόμοιες καταγγελίες για την εν λόγω εταιρεία ή συνιστά απλώς μια κακοήθεια;

Ο ερωτών βουλευτής



Νίκος Ι. Νικολόπουλος 
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Κοινοποίηση: Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Οικονομικούς Εισαγγελείς, Εισαγγελέα  Εγκλημάτων Διαφθοράς, Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΣΔΟΕ.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου