Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Χρεοκοπία -φτωχοποίηση for SURE


Οι μισθοί των συμβασιούχων του Δημοσίου δεν θα πληρώνονται από το κράτος, αλλά από κοινοτικά κονδύλια. Για την ακρίβεια, θα «τσοντάρει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Η είδηση «πάγωσε» τους πάντες.
Το Δημόσιο δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του; Αυτό είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας. Και η εσπευσμένη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μείωση μισθών στο Δημόσιο» πετάει την μπάλα αράουτ και δεν απαντά στο τρομακτικό γεγονός τής χρεοκοπίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Στη χρεοκοπία συνηγορούν και τα στοιχεία: μείωση κατά 17,2% των εσόδων του Απριλίου, βέβαιη η κατάρρευση τον Μάιο. Άρα, τον Ιούλιο θα κορυφωθεί το οικονομικό δράμα στο δημόσιο ταμείο. Και τον Αύγουστο θα οξυνθεί το οικονομικό πρόβλημα, όταν θα διαπιστωθεί αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες πληρωμές τους προς το κράτος με τη λήξη τής περιόδου αναστολής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τα κοινοτικά χρήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει πέσει ούτε ευρώ από τις Βρυξέλλες. Το δε πρόγραμμα SURE, που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως φάρμακο για «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», είναι μόλις 1,4 δισ. (και με μόχλευση 2,5 δισ.). Δεν φτάνει ούτε για "ζήτω", όχι για να πληρωθούν οι μισθοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Άσε που δεν προβλέπεται καμία εκταμίευση έως το φθινόπωρο, αφού στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση της κατάρτισής του θα γίνει τον Ιούλιο. Πολύ λίγο, πολύ αργά λοιπόν.

Την ίδια ώρα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποκλείεται από κάθε ενίσχυση και χρηματοδότηση είτε από τις τράπεζες, που συνεχίζουν να ζητούν υποθήκες, είτε από τα κυβερνητικά προγράμματα, που μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα ειδικά για να αποκλείουν τους μικρομεσαίους («ζόμπι» τους λένε στη Ν.Δ.) και να χρηματοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αχ αυτή η μεσαία τάξη, που πίστεψε στη Ν.Δ. και στο ενδιαφέρον του Μητσοτάκη και του Άδωνι...

Και η εργασία; Ο δεύτερος πυλώνας της μεσαίας τάξης θα βιώσει την ανεργία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τη μείωση μισθών της τάξης του 20% έως 25% μέσω της εκ περιτροπής εργασίας και την πληρωμή μειωμένου μισθού από το SURE.

Εδώ είναι κουκιά μετρημένα, δεν χωρούν ιδεολογικές προσεγγίσεις για το με ποιους θα πας και το ποιους θ’ αφήσεις. 

Κώστας Πουλακίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου