της Μάρως Τσαντήλα - euro2day
Σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίηση τόσο της συμφωνίας συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΕΒ, όσο και στην προώθηση της συμφωνίας με την Cosco και την HP αντιμετωπίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Παρότι πρόκειται για δύο συμφωνίες που παρουσιάστηκαν ως η μεγάλη ευκαιρία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μπει δυνατά στο παιχνίδι των εμπορευματικών μεταφορών, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ενώ παραμένει άγνωστο πότε αυτό θα συμβεί.
Την ίδια ώρα τα μηνύματα από το μέτωπο της επιχειρούμενης αποκρατικοποίησης της εταιρείας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, αφού οι τρεις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.
Μάλιστα στην Γαλλία, από την οποία προέρχεται η SNCF, που προβάλει από πολλούς και ως ο επικρατέστερος μνηστήρας για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας, η κυβέρνηση της χώρας επιλέγει να ακολουθήσει εντελώς αντίθετη πορεία από τα συμβαίνοντα αυτή την εποχή στη χώρα μας, προχωρώντας στην ενοποίηση της υποδομής και της εκμετάλλευσης του σιδηρόδρομου.
Περιμένουν στο ΣΕΒ
Η συμφωνία μεταξύ εμπορικών, βιομηχανικών και 3PL επιχειρήσεων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά εμπορευμάτων, σε πρώτη φάση στον κεντρικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης με προοπτική επέκτασης, που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, χαιρετίστηκε από όλους σε μια δυναμική κίνηση, με την οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έπαιρνε υπολογίσιμο στις εμπορευματικές μεταφορές εσωτερικού. Μάλιστα το γεγονός ότι αποτέλεσμα της συμφωνίας θα ήταν η μείωση περίπου κατά 10% των δαπανών μεταφοράς προϊόντων θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των τελικών τιμών ευνοώντας τους καταναλωτές.
Ωστόσο σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία δεν έχει ξεκινήσει να «τρέχει». Επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο δηλώνουν ετοιμότητα για την έναρξη υλοποίησής της και επιρρίπτουν ευθύνες στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.
Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προέβλεπε την διεξαγωγή 5 δρομολογίων την εβδομάδα με δυνατότητα μεταφοράς container τριών κατηγοριών (45', 40' και 20'). Οι πελάτες του Δικτύου Logistics έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τον όγκο και την τακτικότητα του διακινούμενου φορτίου με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική κατά περίπτωση.
Ένα χρόνο μετά ακόμη γίνεται λόγος για πιλοτική συμφωνία με Cosco – HP
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα προφανή άμεσα οφέλη η υλοποίηση της συμφωνίας θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει την υπεραξία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο στην φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της.
Πολύ μεγαλύτερο βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή είναι το ειδικό βάρος της συμφωνίας με την Cosco και την HP. Το mega deal, που ανακοινώθηκε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, ακόμη βρίσκεται μετέωρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατ’ αρχήν θα υπογράψει με την Cosco, που είναι ο μεταφορέας των προϊόντων της HP, εξάμηνη πιλοτική συμφωνία που θα αφορά την μετακίνηση περίπου δύο εμπορευματικών τρένων την εβδομάδα από την Ελλάδα στην Τσεχία.
Επιδίωξη της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η πιλοτική συμφωνία να οδηγήσει στην υπογραφήμακροχρόνιας εμπορικής συμφωνίας με τη Cosco, γεγονός που από μόνο του μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της εταιρείας αφού ο κινεζικός γίγαντας διακινεί τεράστιους όγκους εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, η σύναψη της συμφωνίας παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες, οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η εφαρμογή της θα είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία η εταιρεία θα μπορέσει, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσει επιπλέον μερίδιο στις εμπορευματικές μεταφοράς αναβαθμίζοντας την παρουσία της σε έναν ισχυρό παίκτη διεθνώς.
«Αγκάθι» για τις συμφωνίες αυτές είναι και ο χρόνος επιχειρείται να υλοποιηθούν, αφού είναι αυτονόητο ότι μια εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης είναι δύσκολο να «κλειδώσει» συμφωνίες με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Βέβαια για την ελληνική πλευρά, οι συμφωνίες αυτές είναι το ζητούμενο αφού μπορούν να αυξήσουν την υπεραξία της εταιρείας βοηθώντας στην προσπάθεια πώλησης.
Πηγές που γνωρίζουν καλά το χώρο επισημαίνουν ότι η απόφαση για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο, αφού δεν αναμένονται εκπλήξεις σε επίπεδο τιμήματος, για το οποίο οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές.
Εξάλλου το ενδιαφέρον που εκφράστηκε για την εταιρεία στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ήταν πενιχρό, καθώς μόλις τρεις εταιρείες μετείχαν. Μάλιστα οι Ρώσοι της RZD ξεκαθάρισαν πολλαπλώς ότι διατηρούν ενδιαφέρον μόνο σε περίπτωση που υπάρξει παράλληλη παραχώρηση της ROSCO καθώς και του ΟΛΘ.
Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Ρουμανική Grup Feroviar Roman (GFR), η οποία είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της κρατικής εταιρείας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Όπως έγινε γνωστό δεν καταβλήθηκε εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών το ποσό το 170 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν συμφωνηθεί με το ρουμανικό δημόσιο. Σύμφωνα με την GFR την υπαιτιότητα για την ακύρωση της συμφωνίας φέρει ο πωλητής.
Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, το ναυάγιο της ρουμανικής περίπτωσης δεν δημιουργεί αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι απέτυχε μια αποκρατικοποίηση στην οποία εμπλέκεται εταιρεία που ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Αντίθετη πορεία στην Γαλλία – Ενοποιούν υποδομή και εκμετάλλευση δικτύου
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εξελίξεις που αφορούν τον τρίτο ενδιαφερόμενο για την ελληνική εταιρεία, την γαλλική SNCF, που έχει προβληθεί και ως πλέον ισχυρή υποψηφιότητα.
Η γαλλική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που παρουσίασε πριν λίγες μέρες αλλά σκοπεύει να νομοθετήσει μετά τις δημοτικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου, βάζει τέλος στον διαχωρισμό υποδομής και εκμετάλλευσης του σιδηροδρόμου, ακολουθώντας ουσιαστικά αντίστροφη πορεία από αυτή που επιχειρεί η Ελλάδα στην παρούσα φάση.
Οι γαλλικές αρχές έκριναν ότι οι υφιστάμενες δομές είχαν λειτουργικά προβλήματα και προχωρούν στην δημιουργία εθνικού φορέα σιδηροδρόμων ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τις δύο κρατικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση και τη διαχείριση του δικτύου.
Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται αναγκαία καθώς η προηγούμενη επιλογή του διαχωρισμού, που έγινε το 1997, οδήγησε την SNCF σε συσσώρευση ελλείμματος 40 δισ. ευρώ, το προσαυξάνεται ετησίως κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου