Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

"Μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ

Χαμός με τις συντάξεις κ τα εφάπαξ , αφού το 2014 στο μνημόνιο προβλέπονται πολλά για το ασφαλιστικό ....
"Μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ το 2014, αλλά όχι στις κύριες συντάξεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απότις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στη Βουλή. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων προσπάθησε να πείσει ότι οι κύριες συντάξεις δεν κινδυνεύουν το 2014, ενώ για τις επικουρικές και το εφάπαξ προεξόφλησε ότι οι μειώσεις θα εφαρμοστούν όπως προβλέπεται από το νόμο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος
που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.
Ο υπουργός δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων.
Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή».
Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».
Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.
Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».
Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.
«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε ο υπουργός: «ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο».

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένος κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σχέση με φέτος.
Το υπουργείο θα προσπαθήσει να καλύψει αυτή τη μείωση με δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που κατατίθενται στη Βουλή, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα προσβλέπουν στην «ενίσχυση της εισφοροσυλλεκτικής δυνατότητας του συστήματος, θα είναι διατάξεις που θα θωρακίζουν το σύστημα και ιδίως τον τομέα των διασταυρώσεων».
Επίσης, στη δέσμη αυτών των μέτρων θα προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.
Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το μέτρο για την επιβολή τέλους στο δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, «θα ήταν ότι χειρότερο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα» είπε.
Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.
Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μίλησε για διαρροές στον Τύπο από την Κυβέρνηση για τις περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ.
Προέβλεψε δε ότι πάμε σε μειώσεις των συντάξεων, στη βάση των ασφαλιστικών βιογραφικών.
Για το ενδεχόμενο τα ελλείμματα των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και, όπως είπε, σε μειώσεις θα οδηγήσει και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων από 1.1.2015.
Να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κοντογεώργος.
Να απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόικας για νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, κάλεσε τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης.
Όλοι όσοι βουλευτές ζήτησαν το λόγο επισήμαναν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις με τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεράσιμος Γιακουμάτος ζήτησε από το υπουργείο να δώσει στοιχεία για τους 700 συνταξιούχους που παίρνουν 8, 9 και 10 συντάξεις.
Ως προς τον χρόνο αναμονής στα ΚΕΠΑ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται στα μέσα του επόμενου έτους, ο χρόνος αναμονής θα είναι 3 μήνες σε όλη τη χώρα.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε και το έργο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που προσδιόρισε τις πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς δεν θα είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουν τους ελέγχους.
Ως προς τους δικαιούχους πολλών συντάξεων, όπως είπε, είναι περίπου 700 συνταξιούχοι και όλοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους με νόμιμο τρόπο, απόρροια όμως του πελατειακού συστήματος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.


1 σχόλιο:

  1. Βρε λαμόγια του κερατά δώστε μας τέλος πάντων πίσω τα λεφτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια και τα οποία φάγατε με χρηματιστήρια,ομόλογα,κουρέματα και λοιπά να ησυχάσουμε και εμείς και να μην έχετε ακόμα ένα όπλο εκφοβισμού κι εσείς και να πάτε όπου σας στείλει ο κόσμος επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή