Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Και η ΠΟΣ ζητά την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων

Επιστολή της ΠΟΣ στο Υπουργείο Εργασίας.
Κύριε Υπουργέ,

H πανδημία του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και κατά συνέπεια και τη χώρα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα διάρκειας.  Η Κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει
καθημερινά μέτρα τόσο για την αντιμετώπισή της όσο και για την προστασία της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Οι συνέπειες αυτές της κρίσης δεν δύναται σήμερα να προβλεφθούν.
Γεγονός όμως είναι ότι για να ξεπεραστούν θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους - πολιτεία - επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το πνεύμα της ομοψυχίας που προωθεί η Κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς η ευθύνη είναι τόσο συλλογική όσο και ατομική, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες αυτές με τον επιμερισμό των δυσκολιών σε όλους ανάλογα με τις αντοχές τους.
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι πλήρωσαν δυσανάλογα την δημοσιονομική προσαρμογή της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και θα είναι αδιανόητο να υποστούν τις συνέπειες και της κρίσης της επιδημίας.
Με την ΠΝΠ της 20-3-2020 στο άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν μονομερώς σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενούς τους για τους επόμενους έξι μήνες.  
Η (απο)ρύθμιση αυτή, για μία ακόμη φορά, φορτώνει το βάρος των συνεπειών και αυτής της κρίσης στα συνήθη «υποζύγια» του συστήματος που θα δουν το εισόδημά τους και το χρόνο ασφάλισης να μειώνεται κατά 50% όταν οι λοιπές υποχρεώσεις τους όχι μόνο δεν διαγράφονται αλλά ούτε αναστέλλονται για αντίστοιχο διάστημα.
Προφανώς η προστασία των θέσεων εργασίας για την όσο το δυνατόν μικρότερη αύξηση της ανεργίας επιβάλλει και τη θέσπιση μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη λήψη περιοριστικών μέτρων αναστολής λειτουργίας τους έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης, όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να σχετίζεται με το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων.
Είναι δε ξεκάθαρο ότι παρά τις προβλέψεις και τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας για τις επιχειρήσεις η παραβατικότητα και οι ακραίες συμπεριφορές τους απέναντι στους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται ραγδαία με αρκετούς εργοδότες να αρνούνται να συμβάλλουν στην συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Βάση των παραπάνω και με δεδομένο ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αντί να επιλύσει, ζητάμε την ανάκληση του συγκεκριμένου άρθρου με ταυτόχρονη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.


                   Ο Πρόεδρος         Ο  Γενικός Γραμματέας

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ                           ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου