Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

"Πουλημένοι" με αυξήσεις 400 Ευρώ το μήνα. "Αγωνιστές" ....με αύξηση 0 +0 =0 και 18% ανεργία

Αίσθηση προκάλεσε στον σιδηροδρομικό κόσμο, προχτεσινή "αντίδραση" κορυφαίου συνδικαλιστή της χώρας σε
σχόλιο γνωστού γραφικού του χώρου. 

Ο κορυφαίος "συνδικαλιστής" της χώρας, η παράταξη του οποίου είχε καταψηφίσει την ΣΣΕ αποχωρώντας απο τις διαπραγματεύσεις, επικρότησε σχόλια για την ΣΣΕ στην Hellenic Train , που προσωπικά του απέδωσε  αύξηση 400 Ευρώ το μήνα και μάλιστα  αναδρομικά απο την 1η Γενάρη του 2022 (τα 300 καθώς τα 100 τα είχε λάβει απο 1.1.2021).

Σύμφωνα με την λογική του "κορυφαίου"

"Πουλημένοι" είναι αυτοί που 

  • Διασφάλισαν εν μέσω πανδημίας ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα τεθεί σε αναστολή και δεν θα εφαρμοστεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σημερινή Hellenic Train) το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας ενώ προστάτευσαν όσους νοσούσαν απο τα αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης (απλήρωτες υπερωρίες κτλπ).
  • Διασφάλισαν τις αποδοχές του προσωπικού εν μέσω μιας εξαιρετικά ζημιογόνου χρήσης και ενίσχυσαν τους χαμηλόμισθους.
  • Κατάφεραν και πέτυχαν ΑΥΞΗΣΕΙΣ μέχρι 100 Ευρώ το μήνα το 2021 και μέχρι 350 Ευρώ το μήνα το 2022, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παρουσίαζε το 2020 ζημιές εκατομμυρίων και δεν μπορούσε να προβλέψει - όπως κάθε άλλη εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα- το μέλλον εν μέσω της κρίσης  Covid (Θυμίζουμε ότι στην χώρα μας το 2ο και μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020, τότε δηλαδή που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για την νέα ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ).
  • Ενέταξαν  ΠΛΗΡΩΣ  στην ΣΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το σύνολο των προερχομένων απο την την τεχνική βάση εργαζόμενων (πρώην ΕΕΣΣΤΥ) και μόλις μέσα σε 1 χρόνο απο την εξαγορά της και χωρίς καμία μισθολογική διαφορά για αυτούς! Για το θέμα αυτό μάλιστα έχουμε ζητήσει να μας υποδείξουν σε ποια άλλη εταιρεία συνέβη κάτι παρόμοιο στον ιδιωτικό τομέα και μετά απο εξαγορά της. Και ακόμα περιμένουμε τους Νόμους εκείνους που προέβλεπαν τάχα τα όσα λέγονταν. Ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν, όπως έλεγε ο κορυφαίος Μενέλαος Λουντέμης. 
Τέλος για την ιστορία οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και την πρώτη ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπεγράφη το  2018 ,  η παράταξη του "κορυφαίου" (γελάμε ακόμα και όταν το γράφουμε), την είχε καταψηφίσει γιατί έδινε "ψίχουλα". 
Τελικά με την πλήρη εφαρμογή της και στους εργαζόμενους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ που αμείβονταν με όσα είχαν συμφωνηθεί απο την παράταξη του "κορυφαίου" (...), αποδείχτηκε ότι κόστιζε εκατομμύρια των Ευρώ στον εργοδότη, ενώ αντίστοιχο και μεγαλύτερο κόστος είχε και το 2018 καθώς και τότε οι εντασσόμενοι σε αυτήν (εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πέρναγαν απο το ενιαίο μισθολόγιο στα ισχύοντα μέχρι σήμερα, μισθολογικά κλιμάκια. 

"Αγωνιστές" 

Την ίδια ώρα που οι "πουλημένοι" κέρδιζαν όλα αυτά και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (ΠΥΣ 2012, Νόμοι Χατζηδάκη για την κατάργηση των ΣΣΕ), οι "Αγωνιστές" 

  • Υπέγραφαν για 12η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2010, ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για να "διατηρήσουν" τον θεσμό της. Με λίγα λόγια υπέγραφαν για όσους εκπροσωπούν σε κορυφαίο επίπεδο το απόλυτο ΜΗΔΕΝ, αφήνοντας τους ανοχύρωτους σε περίοδο μεγάλης κρίσης  και καταψήφιζαν σε επιχειρησιακό επίπεδο την ΣΣΕ επειδή την κέρδισαν αυτοί, που παρά την δικιά τους ΜΗΔΕΝΙΚΗ υπογραφή ανάγκασαν τον εργοδότη να αποδεχτεί ΑΥΞΗΣΕΙΣ και να μην υπάρξει καμία εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων για τους εργαζόμενους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ . 
  • Κατάπιναν και καταπίνουν αμάσητα,  την αναστολή συμβάσεων εργασίας που επέβαλε η Κυβέρνηση , την εκ περιτροπής εργασία με δικαίωμα προσφυγής του εργοδότη, τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, την κατάργηση της  δυνατότητας προσφυγής στην διαιτησία,  με το δικαίωμα της μονομερούς πλέον προσφυγής να το έχει ο  εργοδότης (εκτός αν η εταιρεία είναι κοινωφελής) , τις απλήρωτες υπερωρίες για να μαζεύουμε ελιές στα ρεπό μας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ, την θέσπιση του εντεκαώρου, τις δεκάδες ομαδικές απολύσεις (ΛΑΡΚΟ- ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κτλπ), την μη υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και πόσα ακόμα. 
  • Παρουσιάζουν εδώ και 12 χρόνια ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ επιτυχίες, 3 μνημόνια θυμίζουμε ότι ψηφίστηκαν απο το 2010 και μέχρι σήμερα τα οποία διέλυσαν τους εργαζομένους και δρούν  περιοριζόμενοι στην διαχείριση της φτώχειας "στο όνομα" της υγειονομικής κρίσης. 
  • Καταρρακώνουν καθημερινά το ηθικό των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν εμφανίζονται στις ελάχιστες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά φροντίζουν πάντα να τους υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον ρού της ιστορίας. 
  • Ελαχιστοποιούν την συνδικαλιστική πυκνότητα και κάνουν τους εργαζόμενους να γυρνάνε την πλάτη στην προοπτική οργάνωσης τους σε  Σωματεία, αποδεχόμενοι τους Νόμους Χατζηδάκη για την δημιουργία Σωματείων, τις συνελεύσεις  και το δικαίωμα στην απεργία. Πίσω απο αυτήν την συνειδητή τους πολιτική επιλογή, υπηρετούν το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί δήθεν "αρίστων" που αν είναι καλά παιδιά θα αμειφθούν καλά, ενώ αν συμμετέχουν σε Σωματεία δεν έχει τύχη ο οργανωμένος τους αγώνας. Αλήθεια σήμερα πόσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα που υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, εκτός αυτών των ΔΕΚΟ; Πόσοι γνωρίζουν τι δυνατότητες υπάρχουν για αυτούς απο την οργάνωση τους σε συνδικάτα, απο την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την υποχρεωτικότητα της; Με την συνειδητή τους αυτή στάση οι "αγωνιστές",  αποδυναμώνουν το εργατικό κίνημα και εξασφαλίζουν την -αιώνια- προσωπική τους εκλογή  σε κορυφαίο επίπεδο. Συνδικαλιστές σε οργανώσεις σφραγίδα, που αποστρέφονται οι εργαζόμενοι. 
  • ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΠΟΤΕ  για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Αλήθεια που είναι έστω μια δήλωση  των "αγωνιστών",  για τον πληθωρισμό του 12% εδώ και 1 χρόνο, για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, για την βενζίνη που κοστίζει 2 Ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα και 1.7 σε Ισπανία και Ιταλία και τον κατώτατο μισθό που βρίσκεται στα τάρταρα. Ποιους εκπροσωπούν έχουν καταλάβει; 
  • ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ τις εργολαβικές σχέσεις εργασίας στον σιδηρόδρομο. Τα καλύτερα  που θα έρχονταν  μάλλον αφορούσαν αυτήν την εργασιακή σχέση. 
  • ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΠΟΤΕ για τους 165 φύλακες των ισόπεδων διαβάσεων, που αν και προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν ποτέ στον ΟΣΕ για να επανέλθουν οι εργολάβοι και σε αυτήν την δραστηριότητα. Όταν όμως δεν ανανεώνονταν 121 συμβάσεις εργασίας στην τεχνική βάση,  οι αγωνιστές κατηγορούσαν  όσους έδιναν μάχη ενάντια σε αυτήν την απόφαση της εργοδοσίας, μάχη που κέρδισαν με την επαναπρόσληψη του μεγαλύτερου μέρους των συναδέλφων. Οι 165 απολυμένοι στις διαβάσεις και η ΣΙΩΠΗ των "αγωνιστών" αποδεικνύει ΠΟΙΟΣ αγωνίζεται και ΠΟΙΟΣ είναι ο πουλημένος. 
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ 

Το αίτημα της ΠΕΠ για τους τεχνίτες είναι σωστό. Φανταζόμαστε ότι θα τα κανονίσει όλα ο "αγωνιστής". Άλλωστε έχει συνηθίσει να τα κανονίζουν οι άλλοι & ο Αντ αυτού να διαφημίζει ότι τα έφτιαξε "αυτός". Το μείγμα των όσων γίνονται προϊδεάζει για κλίμα εκρηκτικό, καθώς έχουμε διαπραγμάτευση για ΣΣΕ μπροστά , όπου αυτοί που ξέρουν θα διεκδικήσουν και πάλι για ΟΛΟΥΣ .
Το Σωματείο των Μηχανοδηγών θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει.
Τι περιμένουν όσοι έχουν την "πρωτοβουλία" για τις κινήσεις, τυπικά ;
Το καλύτερο βέβαια το ακούσαμε προχτές.
Τώρα θα είστε πολλοί οι μηχανοδηγοί και δεν σας "έχουν ανάγκη".
Όταν το ακούσαμε απλά γελάσαμε.
Τώρα που είμαστε πιο πολλοί είμαστε και πιο δυνατοί , η απάντηση. Είναι θέμα αντίληψης.
Κάποιοι, δεν έχουν δει τι έρχεται.
Και τα "καλύτερα", έρχονται.

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών

Υ.Γ. Φανταζόμαστε ότι όταν επικροτεί χαρακτηρισμούς για "πουλημένους" ο "κορυφαίος", εντάσσει και σε αυτούς πρόσωπα που υπέγραψαν την ΣΣΕ του 2018 και του 2020 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και που πολύ σύντομα θα ζητήσει να στηρίξουν την παράταξη του! (για ακόμα μια φορά και θα τους προδώσει την επόμενη μέρα, για άλλη μια φορά).
Αλλά αυτά στα συνδικάτα που κυριαρχούν λογικές και πρακτικές "κορυφαίων", είναι απλά η πεπατημένη. Οι εργαζόμενοι όμως ΚΑΙ βλέπουν ΚΑΙ κρίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου