Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εξώδικο Σωματείου Προαστιακού για τις εγκύους συναδέλφισες

Και σε αυτήν την περίπτωση  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ       κάνει πως δεν ακούει την κείμενη Νομοθεσία , με αποτέλεσμα πολλές συναδέλφισες να ταλαιπωρούνται με την άδεια εγκυμοσύνης.  
Ολόκληρο το εξώδικο >
Στην παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 ΦΕΚ Α
170/5.8.2011 ορίζεται ότι : "Η αληθής έννοια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 είναι ότι στο πεδίο εφαρμογής αυτού εμπίπτει η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα και για την εναλλακτική χρήση του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για φροντίδα του παιδιού καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2004-2005."
            Οι εργαζόμενες μητέρες, υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλύπτονται ως άνω από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2004-2005 στις οποίες παραπέμπει η διάταξη του άρθρου 32 του ισχύοντος Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (λαμβανομένων υπόψη ότι, αφ’ ενός  η από 6.6.2000 ΕΣΣΕ αλλά και οι εφαρμοστικές αυτής εγκύκλιοι όπως η υπ’ αριθμ.: 198300/ΔΠ/ΥΔΙΠ-ΕΦΚΑ/6.7.2000 έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 ν. 3891/2010 , αφετέρου στην από 23.3.2011 ΕΣΣΕ δεν προβλέπεται κάτι για το ζήτημα αυτό.
         Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 142 ν. 3655/2008 «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» (Α΄ 58) και υπό τον τίτλο «Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας», «Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο το ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό».
         Με το με αριθμό πρωτοκόλλου Β107563/24-2-2012 έγγραφο του ΟΑΕΔ (Διεύθυνση Ασφάλισης, Τμήμα 2) σχετικά με τον πίνακα επιχειρήσεων που ανήκουν στις ΔΕΚΟ όσο αφορά στη χορήγηση της άνω ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (άρθ. 142 ν. 3655/2008 και ΥΑ 33861/606/08, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ  ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενες δεν είναι δικαιούχοι της άνω ειδικής παροχής. Ωστόσο στο ίδιο έγγραφο διαλαμβάνεται ότι : « Εξυπακούεται ότι οι Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχουν το Καταστατικό Ίδρυσης της Επιχείρησης καθώς επίσης και τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν μεταβολές στο καθεστώς των παραπάνω επιχειρήσεις και τη ένταξή τους στην έννοια της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης του άρθρου 142 του ν. 3655/08, όπως αυτό ερμηνεύτηκε από το άρθρο 36 του ν. 3996/2011»
         Λαμβανομένου υπόψη αφ’ ενός ότι το άνω έγγραφο φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2012, δηλαδή προγενέστερη του από 9 Μαρτίου 2012 ισχύοντος Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον οποίο προφανώς δεν έλαβε υπόψη της η συντάξασα (ΟΑΕΔ (Διεύθυνση Ασφάλισης, Τμήμα 2) το εν λόγω έγγραφο υπηρεσία , αφετέρου των μέχρι σήμερα εξελίξεων (κατ’ ενδεικτική αλλά όχι περιοριστική αναφορά : υπαγωγή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ) κι επειδή φρονούμε ότι οι υπάλληλοι – μητέρες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ δικαιούνται της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (άρθ. 142 ν. 3655/2008),
         Θέτουμε υπόψη σας τα ανωτέρω και
         Σας καλούμε όπως εξετάσετε το εν λόγω ζήτημα , σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα μας , ώστε να δικαιωθούν της άνω παροχής οι υπάλληλοι – μητέρες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, άλλως και σε περίπτωση άρνησης η αδιαφορίας Σας,
         Σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς την κατεύθυνση προάσπισης των δικαιωμάτων των εν λόγω μητέρων-εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα, προς ους απευθύνεται και κοινοποιείται και δη στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου 1-3 και εκπροσωπείται νόμιμα, στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κάτοικο Παπάγου Αττικής οδός Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε,  στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, κάτοικο Αθηνών, οδός  Πειραιώς  40 και στον ΟΑΕΔ που εδρεύει στους Τράχωνες Αττικής, οδός Εθνικής Αντίστασης αρ.: 8 , όπως νόμιμα εκπροσωπείται , προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.
         Γίνεται μνεία ότι επικολλήθηκε ένσημο ΤΠΔΑ εκ ευρώ 1,15.
                                     Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
                                     Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
  

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου