Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Κιουτσούκης > Μοντέλο των άκρων η κυβερνητική πολιτική

Απο την σημερινή Ελευθεροτυπία 
Σε «παρερμηνεία» αποδίδει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης την παραίνεση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να πέσει η κυβέρνηση.
 Ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. πρόεδρος της ΔΑΚΕ εξηγεί ότι «ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής, όχι κυβέρνησης» στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ.Ε.» και απαντά «είμαι παρών και όρθιος» σε όσους ζητούν το «κεφάλι του» από την ηγεσία της ΔΑΚΕ.



«Ζητήσαμε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση», τονίζει και προσθέτει: «Εγώ διαγράφηκα, δεν διαγράφεται όμως η σκληρή πραγματικότητα». Αφήνει αιχμές για την «ιδεολογική στροφή του πρωθυπουργού» τον οποίο ζήτησε να δει τέσσερις φορές, ενώ εκφράζει το θαυμασμό του για τον Κώστα Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη των μεγάλων αποφάσεων».

* Με την επιστολή σας προς τους βουλευτές ζητούσατε να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να πέσει αυτή η κυβέρνηση;

- Η επιστολή μας είχε δύο σκέλη.

Στο πρώτο μέρος αποτυπώσαμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία και η πραγματική οικονομία από το σκληρό-«τιμωρητικό» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η τρόικα, για το οποίο μάλιστα μόλις πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι έχουν γίνει λάθη λόγω του ότι ήταν «πειραματικό».

Στο δεύτερο, και σε συνέχεια της κατάθεσης μιας σειράς προτάσεων -που είτε δεν παράγουν δημοσιονομικό κόστος είτε αποτελούν αναγκαία ισοδύναμα μέτρα-, ζητήσαμε από τους βουλευτές να πιέσουν ώστε η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, αγνοώντας τις παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών και απορρίπτοντας τα νέα προαπαιτούμενα που θέτουν σε κάθε έλευσή τους.

Η άκρως επικίνδυνη άποψη, ότι «ή εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση απαρέγκλιτα ό,τι ζητάει η τρόικα, ή η συγκυβέρνηση πέφτει», ουσιαστικά υπονομεύει και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση του πρωθυπουργού.

Ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και όχι αλλαγή κυβέρνησης, όπως σκόπιμα ή εσφαλμένα παρερμηνεύτηκε από κάποιους. Με μία φράση, λοιπόν, ζητήσαμε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση.

Μπορεί εγώ να διαγράφηκα, δεν διαγράφεται όμως η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ούτε «παραγράφονται» τα ομολογημένα λάθη της «συνταγής» των Μνημονίων.

* Ποια η σχέση της ΝΔ που γνωρίζατε με τη σημερινή Ν.Δ.;

- Είναι «οφθαλμοφανές» ότι η Ν.Δ. σήμερα δεν εφαρμόζει την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία της και με καταλύτη τα Μνημόνια έχει εγκλωβισθεί σε ένα μείγμα πολιτικής που άλλοτε παραπέμπει σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της οικονομικής σχολής του Φρίντμαν και άλλοτε υιοθετεί σοσιαλιστικής έμπνευσης ισοπεδωτικές ιδεοληψίες ή πρακτικές.

Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, η υπερφορολόγηση των «συνήθων υπόπτων» μισθωτών και συνταξιούχων, ως συνέπεια της αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών, καθώς και οι απολύσεις ρατσιστικού τύπου με αρκετή μάλιστα «δόση» προϋπολογισμού (δεν μπορεί να λες απολύω 15.000 και θα προσλάβω 30.000) είναι ένα «μοντέλο των άκρων».

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι είναι απάνθρωπο να απολύεις και ότι οι πολλοί φόροι «σκοτώνουν» τους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ν.Δ. έχει πραγματοποιήσει -υπό το βάρος και των επαχθών δεσμεύσεων των δανειακών συμβάσεων- μια μεγάλη «στροφή» ως κυβέρνηση σε σχέση με τον πολιτικό της λόγο πριν από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, το 2011.

Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα προσπαθεί και αγωνίζεται να επαναφέρει την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού στο επίκεντρο της κυβερνητικής πρακτικής όχι από «φετίχ», αλλά πολύ απλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για την αναπτυξιακή υπέρβαση των κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων.

* Αυτός ο μηχανισμός είναι τώρα εναντίον σας;

- Η ΔΑΚΕ είναι η «φωνή» των εργαζομένων στα κόμματα και όχι η «φωνή» των κομμάτων στους εργαζομένους.

Αλλωστε, ως πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ εκπροσωπώ και εκφράζω συλλογικά θεσμικά όργανα τα οποία απευθύνονται στους εργαζομένους-μέλη της ΔΑΚΕ, αλλά και στο σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει σημαντική εκτροπή από τη διαχρονική θέση της Ν.Δ. για ένα ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς οι ΔΑΚίτες και οι εργαζόμενοι της χώρας έχουμε υποφέρει στο παρελθόν από νοοτροπίες ταύτισης άλλων κομμάτων με συνδικαλιστικές παρατάξεις που οδηγούσαν σε λογικές συνδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είχα ποτέ σχέση με τους μηχανισμούς. Εμαθα να λέω την αλήθεια χωρίς να διεκδικώ τίποτα απ' αυτούς. Η μακρόχρονη και ανιδιοτελής διαδρομή μου δεν «σβήνεται» με την αναίτια διαγραφή μου.

* Γιατί δεν βγήκε να σας στηρίξει όταν ανακοινώθηκε η διαγραφή σας από το κόμμα;

- Οταν με διέγραψαν, πάρα πολλές οργανώσεις της ΔΑΚΕ, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, εξέφρασαν έντονη επιθυμία να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους με επιστολές και ανακοινώσεις.

Τους ζήτησα να μην το κάνουν, διότι οι Ελληνες πολίτες λίγο ενδιαφέρονται για τη διαγραφή μου. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι να ακουστούν με τεκμηριωμένο τρόπο τα αιτήματα και οι αγωνίες τους, μήπως και οι μηχανισμοί -που συνεχώς επικαλείστε- ή τα κόμματα αφουγκραστούν τα προβλήματά τους δίνοντας λύσεις.

* Τι απαντάτε σε αυτούς που σας ζήτησαν να παραιτηθείτε τώρα, «με ψηλά το κεφάλι»; Είναι και ένα είδος απειλής αυτό για κάτι άλλο;

- Οπως αυτοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις μεμονωμένες απόψεις τους, έτσι και εγώ έχω το δικαίωμα να παραμείνω συνεπής στη στάση και τις θέσεις μου, ειδικότερα όταν αυτές προκύπτουν μέσα από πλειοψηφικές ή και ομόφωνες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της παράταξης.

Ημουν, είμαι και θα είμαι προσηλωμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Είμαι μαχητής της ζωής και της δημοκρατίας.

Οσοι ζητούν την παραίτησή μου πρέπει να αιτιολογήσουν το γιατί. Προφανώς, η δικαιολογία ότι το κόμμα δεν με θέλει δεν είναι ούτε η καλύτερη ούτε και η πειστικότερη για τους χιλιάδες των εργαζομένων που εκπροσωπούμε. Ας ψάξουν να βρουν κάποια άλλη και ας έρθουν να μου πάρουν τη «σκυτάλη» από το χέρι. Είμαι παρών και όρθιος.

* Ποια ήταν η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής;

- Καμία απολύτως επαφή, παρ' ότι ζητήσαμε εγγράφως να τον δούμε περισσότερες από τέσσερις φορές.

* Για τον Κώστα Καραμανλή τι λέτε, προσεγγίζετε προς τα εκεί, τώρα που οι σχέσεις σας έχουν διαρραγεί με την υπάρχουσα ηγεσία στο κόμμα;

-Αν και η ερώτησή σας ως προς τη σειρά διαδοχής της είναι λίγο «προβοκατόρικη», εντούτοις... όλοι οι γνωρίζοντες τα της Ν.Δ. ξέρουν ή θυμούνται ότι είμαι ένας απ' αυτούς που πίστεψα και πιστεύω στον Κώστα Καραμανλή.

Η προσέγγισή μας, λοιπόν, είναι παλιά και βαθιά, δεν είναι όψιμη ή ευκαιριακή.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα ήθελα αφ' ενός να χρησιμοποιήσω και πολύ περισσότερο να εμπλέξω το όνομά του για ίδιον όφελος και αφ' ετέρου να τροφοδοτήσω συγκρίσεις για λόγους εντυπώσεων.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι μεγάλο και ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο για τη Ν.Δ. και την πατρίδα μας. Είναι ο ηγέτης των μεγάλων αποφάσεων και όσο περνά ο χρόνος τόσο περισσότερο δικαιώνονται οι πολιτικές του.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου