Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Σοκαριστικά στοιχεία από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη για τον ΔΕΔΔΗΕ - Μισθοί 500 ευρώ την ημέρα, κέρδη 1.000.000 ευρώ την ημέρα και το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη! (VIDEO)

Τα 40 σημεία της συνέντευξης που προκαλούν χειρότερο «εγκεφαλικό» από τις διακοπές ρεύματος:

1. «Βρέξει-Χιονίσει» (!) ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάθε χρόνο κέρδη 350 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

2. Και αυτό γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ εισπράττει το τέλος «χρήσης δικτύου» από 7.500.000 εκατομμύρια μετρητές καταναλωτών σε όλη την χώρα.

3. Ακόμη και η γιαγιά σε ένα καλύβι στο πλέον απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, εφόσον ηλεκτροδοτείται, πληρώνει τον ΔΕΔΔΗΕ.

4. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως υπουργός ενέργειας, «απελευθέρωσε» και τριπλασίασε τους μισθούς του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ (Τάσος Μάνος) και άλλων τουλάχιστον 30 υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ.

5. Μέχρι την «απελευθέρωση» υπήρχε στον ΔΕΔΔΗΕ ανώτατο μισθολογικό όριο 4.600 ευρώ (μικτά) τον μήνα, δηλαδή περίπου 55.000-60.000 ευρώ τον χρόνο.

6. Σήμερα μαζί με τα Bonus οι μισθοί φτάνουν στα 180.000 ευρώ τον χρόνο (δηλαδή 15.000 ευρώ τον μήνα).

7. Οι τεχνίτες του ΔΕΔΔΗΕ που ανεβαίνουν στις κολώνες έχουν μισθό 550 ευρώ τον μήνα (Σ.Σ Ειδικά οι ηλεκτροτεχνίτες-που τοποθετούν τα «ρολόγια» (μετρητές) -είναι συνήθως εργαζόμενοι σε υπεργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ, κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είναι πρώην εργαζόμενοι σε τεχνική εταιρία του Καλογρίτσα που τους έχει αφήσει απλήρωτους).

8. Σήμερα η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (είναι στην πρώτη τριάδα).

9. Πριν από 12 χρόνια (το 2010) η Ελλάδα είχε το φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ήταν στην τελευταία τριάδα).

10. Οι μεγάλες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν στην εποχή των μνημονίων (μετά το 2010).

11. Αλλά η τελευταία μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε από τον Κωστή Χατζηδάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 20%.

12. Οι αυξήσεις Χατζηδάκη αντιστοιχούν σε επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 550 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

13. Δηλαδή οι αυξήσεις Χατζηδάκη επιβάρυναν τους καταναλωτές μέχρι σήμερα κατά 825 εκατομμύρια ευρώ.

14.Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σήμερα (και από την εποχή των μνημονίων) … χρηματιστηριακό είδος.

15. Δηλαδή η τιμή του (πέρα από τις κυβερνητικές αυξήσεις) διαμορφώνεται κάθε ημέρα στο «Χρηματιστήριο Ενέργειας» το οποίο λειτουργεί, κατά αναλογία, της «Σοφοκλέους».

16. Δηλαδή με το ηλεκτρικό ρεύμα του απλού Έλληνα διεξάγεται κάθε ημέρα ένα χρηματιστηριακό παιγνίδι.

17. Σε αυτό το χρηματιστηριακό παιγνίδι οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν περισσότερα σε βάρος του έλληνα καταναλωτή.

18. Πώς λειτουργεί κάθε ημέρα το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» το οποίο έχει μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε είδος πολυτελείας;

19. Οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας πουλάν το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του ΑΔΜΗΕ ο οποίος ελέγχει την μεταφορά του ρεύματος από τους σταθμούς παραγωγής στον ΔΕΔΔΗΕ ( ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρει το ρεύμα στους καταναλωτές).

20. Άρα ο ΑΔΜΗΕ γνωρίζει κάθε ημέρα πόσο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται το σύνολο των καταναλωτών.

21. Έτσι ο ΑΔΜΗΕ ζητάει κάθε ημέρα από τους «παίκτες» του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» (δηλαδή από τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας) τις προσφορές τους.

22. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται κάθε ημέρα η χρηματιστηριακή «οριακή τιμή του συστήματος».

23. Με αυτήν την «χτυπημένη» τιμή πληρώνονται από τον ΑΔΜΗΕ όλοι οι «παίκτες» δηλαδή όλες οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

24. Και, βέβαια, με αυτήν την «χρηματιστηριακή τιμή», οι «παίκτες» , δηλαδή οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας, χρεώνουν, με την σειρά τους, το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές.

25. Η ΔΕΗ είναι, ασφαλώς, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας.

26. Αλλά από τον νόμο είναι υποχρεωμένη να πουλάει το 50% της παραγωγής της στους «παίκτες» (δηλαδή στους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας) σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής.

27. Αυτοί, λοιπόν, αγοράζουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα (κάτω του κόστους) από την ΔΕΗ και στην συνέχεια, όπως είναι φυσικό, το πουλάνε ακριβότερο (από ότι το αγοράζουν) στους καταναλωτές.

28. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι «παίκτες» πουλάνε αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές (που το αγοράζουν κάτω του κόστους από την ΔΕΗ) σε φτηνότερη τιμή από ότι πουλάει το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα η ΔΕΗ στους καταναλωτές.

29. Έτσι η ΔΕΗ η παρουσιάζει ζημιές.

30. Για να καλυφθούνε, λοιπόν, αυτές οι ζημιές της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 20% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο του 2019 και «σώθηκε» η ΔΕΗ με λεφτά των καταναλωτών.

31. Όπως «σώθηκαν» (δύο φορές) οι τράπεζες στην εποχή των μνημονίων με λεφτά των φορολογουμένων (ανακεφαλαιοποιήσεις).

32. Όταν τότε (στην εποχή των μνημονίων) εκτινάχθηκε και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από οι φτηνότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίναμε οι ακριβότεροι.

33. Σε κάθε περίπτωση οι «παίκτες» (Σ.Σ μέσω διαφόρων αλγορίθμων) μπορούν να αυξάνουν την τιμή των τιμολογίων τους όταν αυξάνεται η χρηματιστηριακή «οριακή τιμή του συστήματος».

34. Για να επανέλθουμε στον ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση θα πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες παρά το γεγονός ότι ο είναι μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση.

35. Με μονοπωλιακή δραστηριότητα και απολύτως εξασφαλισμένη κερδοφορία (ένα εκατομμύριο ευρώ τη ημέρα).

36. Επιπλέον δεν έχει κανένα λόγο να πουληθεί αφού το management θα παραμείνει στην ΔΕΗ (πού σήμερα έχει το 100% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ).

37. Δηλαδή τι θα γίνει; Θα αγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα ξένο fund μέσω της Goldman Sachs το οποίο fund δεν θα έχει καμία σχέση με το δίκτυο.

38. Και βέβαια το ξένο fund θα είναι τελείως αδιάφορο για την εθνική σημασία που έχει το δίκτυο διανομής ενέργειας για την Ελλάδα (και για κάθε χώρα!).

39. Δηλαδή το ξένο fund δίνοντας μερικά εκατομμύρια θα μαζεύει κάθε χρόνο τα μισά από τα 350 εκατομμύρια ευρώ κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ.

40. Όσα, δηλαδή, εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από τις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών (κάποιοι από τους οποίους είναι ακόμη χωρίς ρεύμα).

ΥΓ-1 Δείτε όλο το VIDEO (27 λεπτά) με την συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη στην εκπομπή «Με το γάντι».

ΥΓ-2 Στο ίδιο VIDEO (μετά την συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) μπορείτε να παρακολουθήσετε και Αποκλειστικό Ρεπορτάζ από «Φρούριο» του ΔΕΔΔΗΕ (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε καταναλωτές) καθώς και δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Τάσου Μάνου ο οποίος δηλώνει «υπερήφανος» για την αντιμετώπιση της (προηγούμενης από την «Μήδεια») κακοκαιρίας!


1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο που αναρτήσατε για το πόσο ακριβό ρεύμα τελικά πληρώνουμε. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα όπως τα αναφέρει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Και μάλιστα, κομψά τα λέει. Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς όταν διαβάσει τα παραπάνω είναι βασικά ένα. Πώς είναι δυνατόν, πριν την απελευθέρωση του ηλεκτρικού ρεύματος όπου υπάρχει μία μόνο εταιρεία (η ΔΕΗ), να έχουμε φθηνό σχετικά ρεύμα και λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος ο καταναλωτής να πληρώνει περισσότερα; Εγώ έμαθα από μικρός ότι το βασικό επιχείρημα για τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς είναι ότι καταργούνται τα μονοπώλεια, εφαρμόζεται ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών και όλα αυτά συμβάλλουν προς όφελος του καταναλωτή. Εδώ πώς έγινε το αντίστροφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή