Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΤΑΥΤΕΚΩ επαναχορηγεί δάνεια

Μας κάνει εντύπωση η κίνηση αυτή , αφού τα αποθεματικά του Ταμείου είναι οριακά .....
 Καθορισμός προϋποθέσεων και επιτοκίου χορήγησης Προσωπικών δανείων σε ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΣΕ.



Απο το blog της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών 



Αρ. Αποφ. 507/7.8.2013

ΘΕΜΑ: Καθορισμός προϋποθέσεων και επιτοκίου χορήγησης προσωπικών δανείων σε ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας  Προσωπικού ΟΣΕ.

 Με τις διατάξεις του Ν.3586/2007 (ΦΕΚ 151/Α/10-7-2007),ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα τα άρθρα 15 και 16 του ανωτέρω Νόμου ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων από τους Φ.Κ.Α.

        Συγκεκριμένα με το άρθρο 15 παρ.1 προβλέπεται ότι οι Φ.Κ.Α με αποφάσεις των Δ.Σ τους, δύνανται, εκ των διαθεσίμων κεφαλαίων τους, να διαθέτουν χρηματικά ποσά για τη χορήγηση εντόκων δανείων προς ασφαλισμένους, συνταξιούχους και  υπαλλήλους τους.

        Με το άρθρο 16 , όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12ε του άρθρου 20 του Ν. 4019/2011 και την παρ. 4α του άρθρου 21 του Ν. 3846/2010, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης δανείων, ως ακολούθως:

α.   Το ποσό του χορηγούμενου τοκοχρεωλυτικού δα­νείου από έναν ή περισσότερους Φ.Κ.Α. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περίπτωση τις αποδοχές ή συντά­ξεις τριών (3) μηνών του δανειολήπτη.

β.   Δάνεια εκτάκτων αναγκών σε ασφαλισμένους, υπαλ­λήλους και συνταξιούχους μπορούν να χορηγούνται από δύο (2), κατ’ ανώτατο όριο, Φ.Κ.Α. προς το ίδιο φυσικό πρόσωπο και μέχρι του ορίου τριών (3) μισθών ή συντάξεων από κάθε Φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για αυτοτελείς, αυτόνομους και αυτοδι­οικούμενους Φ.Κ.Α..

Δεν επιτρέπεται η χορήγηση από τον ίδιο Φ.Κ.Α. νέου δανείου πριν από την πλήρη εξόφληση από τον δανειοδοτούμενο του δανείου που του χορηγήθηκε κατά το παρελθόν.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας οικονομικής ανάγκης του δανειολήπτη, η οποία δεν μπορεί να αντι­μετωπισθεί διαφορετικά, είναι δυνατή, μετά τη διαπί­στωση της ανάγκης αυτής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Κ.Α., η χορήγηση συμπληρωματικού δανείου μέχρι ποσού ίσου με το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού που δικαιούται ο δανειοδοτούμενος από κάθε Φ.Κ.Α., ανεξαρτήτως οφειλών του από προηγούμενα δάνεια.

γ.   Η χορήγηση δανείου είναι δυνατή αποκλειστικά προς αντιμετώπιση εξόδων σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου, έκτακτης στε­γαστικής ανάγκης και σε κάθε άλλη περίπτωση που προβλέπεται από τα καταστατικά των Φ.Κ.Α..

Τα εν λόγω περιστατικά πρέπει να αφορούν τον ίδιο τον δανειοδοτούμενο ή συντηρούμενο από αυτόν μέλος της οικογένειάς του ή προκειμένου περί αγάμου και της πατρικής οικογένειάς του.

δ.   Τα δάνεια πρέπει να εξοφλούνται σε τριάντα έξι (36) το πολύ ίσες μηνιαίες δόσεις που αρχίζουν από τον επόμενο της χορηγήσεώς τους, μήνα.

ε.    Η εκταμίευση του χορηγούμενου ποσού για προ­σωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών σε υπαλλήλους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πραγματοποιείται από την Κεντρική Υπηρεσία του Φορέα, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης περί αποδέσμευσης. Για την εκταμίευση θα επιβαρύνονται όλοι οι Τομείς του Φορέα κατά το ποσοστό συμμετοχής καθενός εξ αυτών στη συ­νολική  αξία της περιουσίας του Φορέα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του Φ.Κ.Α. λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των περιπτώσεων α΄ έως και στ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 3586/2007 (ΦΕΚ 151 Α΄) .

στ.   Κατά την αποπληρωμή τοκοχρεωλυτικών δόσε­ων από τους υπαλλήλους Φ.Κ.Α. για προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών, θα επιστρέφεται σε κάθε Τομέα, στο τέλος κάθε χρήσης, το ποσό που του αναλογεί, σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός, κατά τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο

2.   Το επιτόκιο με το οποίο βαρύνονται τα δάνεια των Φ.Κ.Α., που συνάπτονται από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζεται με απόφαση του Υπουρ­γού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

3.    Παρέχεται η δυνατότητα στους Φ.Κ.Α. να αναπρο­σαρμόζουν τα επιτόκια των δανείων, ως εξής:
α.    στις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, μετά από υποβολή αίτησης του δανειολήπτη και
β.   στις δανειακές συμβάσεις που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον σε αυτές περιλαμβάνεται σχετική ειδική πρόβλεψη περί αναπροσαρμογής του επιτοκίου και μετά από προη­γούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων των Φ.Κ.Α..

4.   Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοι­νωνικής Προστασίας καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα σε περίπτωση ανείσπρακτων οφειλών από δάνεια, κα­θώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου.
Κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.

 5.   Με την αριθμ.180/4-4-2013 απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου αποφασίσθηκε η αποδέσμευση κεφαλαίων από τα διαθέσιμα του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΣΕ , ποσού 100.000,00 €, για την χορήγηση προσωπικών δανείων εκτάκτων αναγκών σε ασφαλισμένους του Τομέα. Επί αυτής της απόφασης εκδόθηκε ηαριθμ. Β/21230/13883/2587/14/6/2013 εγκριτική απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

 6.  Σύμφωνα με την αριθμ. Β/7/208/77 Κοινή Υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄462/26-2-2013  «το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται τα προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών τα οποία χορηγούνται από τους Φ.Κ.Α, αρμοδιότητας της Γ.Γ.Κ.Α, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν επιτρέπεται να είναι χαμηλότερο από την τελευταία πρίν την χορήγηση του δανείου εξαμηνιαία απόδοση των τηρουμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθεσίμων Κεφαλαίων αυτών, τα οποία συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο Ν.Π.Δ.Δ και Ασφαλιστικών Φορέων». Με την απόφαση αυτή καταργήθηκε η αριθμ.Β/7/14901/12349/3-8-2009 (ΦΕΚ β΄1722) Κοινή Υπουργική απόφαση.

7.   Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού του Τομέα,  δεν δύναται να διατεθούν πλέον του 25% των Κεφαλαίων του Τομέα. Με την αριθμ.4923/4-11-2004 ΑΔΣ του πρώην Τ.Π.Π-ΟΣΕ είχε αποφασισθεί ότι δεν θα χορηγούνται δάνεια κατ’ εξαίρεση στους μετόχους-ασφαλισμένους οι οποίοι οφείλουν τρία δάνεια ενώ με την αριθμ.363/5-3-2008 απόφαση αποφασίστηκε ότι για το ύψος του δανείου για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους θα λαμβάνεται ως βάση ο μισθός που ορίζει το άρθρο 3 του Κανονισμού Παροχής Δανείων του Τομέα, ήτοι ο βασικός μισθός(Μ.Κ),το χρονοεπίδομα και οι δευτερεύουσες απολαβές που καθορίζει το άρθρο 9 του Καταστατικού.
Το ανώτατο ποσό των χορηγούμενων δανείων σε μετόχους-ασφαλισμένους θα ανέρχεται στο ποσό των 5.000,00 € για τις υποβαλλόμενες αιτήσεις από 1-4-2008 και εντεύθεν και το επιτόκιο καθορίστηκε με την αριθμ.880/2Ζ/15-7-2008 ΑΔΣ του Τ.Π.Π-ΟΣΕ στο 5% πλέον 1,2% ασφάλιστρο  ,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Κανονισμού Παροχής του Τ.Π.Π-ΟΣΕ.
      Οι ανωτέρω αποφάσεις του πρώην Τ.Π.Π-ΟΣΕ δεν ανεκλήθησαν από το ΤΑΥΤΕΚΩ και εξακολουθούν να ευρίσκονται εν ισχύ.
     Κατόπιν των ανωτέρω
                                                        Εισηγούμαστε

1.   Την ανάκληση των αριθ. 4923/4-11-2004,  363/5-3-2008 και 880/2Ζ/15-7-2008 αποφάσεων του Δ.Σ. του ΤΠΠ-ΟΣΕ.
2. Τη χορήγηση προσωπικών τοκοχρεωλυτικών δανείων , στους μετόχους-ασφαλισμένους του ΤΠΠΟΣΕ, μέχρι του 25% των Κεφαλαίων του Τομέα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο  16 του Ν.3586/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12α   του άρθρου 20 του Ν. 4019/2011 και την παρ. 4α  του άρθρου 21 του Ν. 3846/2010

3.    Οι δανειοδοτούμενοι μέτοχοι-ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει  πενταετία από την ημερομηνία συμμετοχής τους στο Ταμείο.

4.  Το ποσό του δανείου εφόσον δεν υπερβαίνει τις αποδοχές των τριών μηνών του δανειολήπτη, να συναρτάται με τα χρόνια ασφάλισης του, ήτοι:
α. για όσους έχουν συμπληρωμένη 5ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός
β. για όσους έχουν συμπληρωμένη 10ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών
γ. για όσους έχουν συμπληρωμένη 15ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών

5. Κατά τη χορήγηση του δανείου να υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ του Προέδρου του Ταμείου και του δανειοδοτούμενου.

6. Το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται τα προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών, να είναι ίσο με αυτό που καθορίζει κάθε φορά η απόφαση του Υπουρ­γού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

7. Την επικύρωση της απόφασης στην ίδια συνεδρίαση



Το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη:
  1. Την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 29511/17258/ΔΣ/29.7.2013 εισήγησητης κας Μπάλιακα Αδαμαντίας, Προϊσταμένης του Τμήματος Εκκαθάρισης Δαπανών και ασκούσας καθηκόντων Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Παροχών Πρόνοιας.
  2. Τη συζήτηση μεταξύ των μελών.

Αποφασίζει

Ομόφωνα και με τη σύμφωνη γνώμη της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Επιτρόπου:

«Να αρχίσει η εφαρμογή της δανειοδότησης τα παρακάτω από 1-9-2013 εφόσον παράλληλα έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία  και η  Διεύθυνση προσωπικού του ΟΣΕ επίσης το επιτόκιο να είναι ίσο με τη χαμηλότερη από την τελευταία πριν τη χορήγηση του δανείου εξαμηνιαία απόδοση των τηρουμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθεσίμων Κεφαλαίων αυτών, τα οποία συνιστούν το κοινό Κεφάλαιο Ν.Π.Δ.Δ.ΚΑΙ Ασφαλιστικών Φορέων.»
1.    Την ανάκληση των αριθ. 4923/4-11-2004,  363/5-3-2008 και 880/2Ζ/15-7-2008 αποφάσεων του Δ.Σ. του ΤΠΠ-ΟΣΕ.

2.    Τη χορήγηση προσωπικών τοκοχρεωλυτικών δανείων , στους μετόχους-ασφαλισμένους του ΤΠΠΟΣΕ, μέχρι του 25% των Κεφαλαίων του Τομέα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο  16 του Ν.3586/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12α   του άρθρου 20 του Ν. 4019/2011 και την παρ. 4α   του άρθρου 21 του Ν. 3846/2010.

3.    Οι δανειοδοτούμενοι μέτοχοι-ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει  πενταετία από την ημερομηνία συμμετοχής τους στο Ταμείο.

4.    Το ποσό του δανείου εφόσον δεν υπερβαίνει τις αποδοχές των τριών μηνών του δανειολήπτη, να συναρτάται με τα χρόνια ασφάλισης του, ήτοι:
α. για όσους έχουν συμπληρωμένη 5ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός
β. για όσους έχουν συμπληρωμένη 10ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών
γ. για όσους έχουν συμπληρωμένη 15ετή ασφάλιση,  χορηγούμενο δάνειο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών

5.    Κατά τη χορήγηση του δανείου να υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ του Προέδρου του Ταμείου και του δανειοδοτούμενου.

6.    Το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται τα προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών, να είναι ίσο με αυτό που καθορίζει κάθε φορά η απόφαση του Υπουρ­γού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.



7.    Την επικύρωση της απόφασης αυτής στην ίδια συνεδρίαση.

2 σχόλια:

  1. Γνωριζει κανεις αν κι οι μεταταγμενοι απο οσε τραινοσε σε διαφορες υπηρεσιες δικαιουνται το εν λογω δανειο, καθ' οτι η ασφαλεια παραμενει ταποτε με τις αναλογες εισφορες;
    Μια απαντηση απο καποιο σχετικο θα βοηθουσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. afoy synexizeis na plironis to sygkekrimeno tameio giati na mhn dikaioyse ............... afoy eimaste akoma asflismenoi sto tapote se ola !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή