Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόοδο για το Θριάσιο Ε/Κ διαπιστώνει η ΕΕ. Ζητάει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Αναφορά, μεταξύ άλλων, στον ελληνικό σιδηρόδρομο περιέχει η 7η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Του Φώτη Φωτεινού -www.metaforespress.gr

Στην ενότητα «Μεταφορές και Logistics», οι συντάκτες της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, για το οποίο σημειώνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διορθωτικά μέτρα, τα οποία οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν κίνησε τις διαδικασίες για τις οικονομικές διορθώσεις που σχετίζονται με το έργο», σημειώνεται.

Για το Θριάσιο Ε/Κ, η σύμβαση έχει εγκριθεί από την ελληνική Πολιτεία, ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ΕΕ έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, το τίμημα και το μοντέλο υπολογισμού αυτού.Οι επόμενοι δυο μήνες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι, αφού θα διαφανεί, εάν η ΕΕ δώσει το «πράσινο φως» για την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του metaforespress.gr, στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, o γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Μεταφορών δήλωσε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σύγκλιση απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων», σχολιάζοντας ότι «το έργο θα σωθεί, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στους επόμενους δυο μήνες».

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις τυχόν αλλαγές της σύμβασης παραχώρησης (π.χ. εφάπαξ τίμημα ή ετήσιο μίσθωμα), τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέος κύκλος αλληλογραφίας με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ανάδοχος του έργου, για περίοδο 60 ετών, έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 158,4 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στη πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Η ΕΕ ζήτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Στην ίδια έκθεση, υπογραμμίζεται ότι προϋπόθεση για περαιτέρω ευρωπαϊκές επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ελλάδας (ΟΣΕ) και της θυγατρικής του, ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως αναφέρεται «ο ρυθμός εκτέλεσης των έργων είναι αργός. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών και στην αναβάθμιση της εφοδιαστικής στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση των δύο εταιρειών θα πρέπει να εφαρμοστεί το 2020-2021.

Η σχετική υπουργική απόφαση για τη θέσπιση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου υπεγράφη τον Μάρτιο του 2020, αλλά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη».

Οι ελληνικές αρχές, όπως υπογραμμίζεται, έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εξορθολογισμό του τρόπου παράδοσης των σιδηροδρομικών έργων και υποβάλλουν προτάσεις για νέα έργα που καλύπτουν τόσο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όσο και την περίοδο 2021 – 27.

Αυτή η επιτροπή, που θα ορίσει επίσης τους Όρους Αναφοράς για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρομικών εταιρειών, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, ωστόσο ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή τους (με ενδιάμεσα βήματα) θα ετοιμαστεί έως τον Οκτώβριο του 2020.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, έχει συμφωνηθεί η τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου