Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Με νόμο επιβάλουν εντεκάωρο και απλήρωτες υπερωρίες

Με άλλοθι την καραντίνα διαλύουν οριστικά το εργατικό δίκαιο.
Ωράριο - λάστιχο, μετατροπή του οκταώρου σε εντεκάωρο και δωρεάν υπερωρίες για τους εργοδότες προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί ο Γ. Βρούτσης. Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι

όσοι μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του Covid θα καλύπτουν τις μέρες αυτές με  επιπλέον υπερωριακή εργασία το επόμενο διάστημα και μέχρι 3 ώρες την ημέρα! 

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Προσοχή όμως. Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία
Πιλότος της κυβερνητικής αυθαιρεσίας το Μνημόνιο Πισσαρίδη και η αναφορά του σε «ευέλικτες υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις».
Κατεδαφίζονται έτσι  βασικές ρυθμίσεις προστασίας των εργαζομένων κατ' απαίτηση του ΣΕΒ, ο οποίος πιέζει για απλήρωτες υπερωρίες και σπάσιμο του οκταώρου από το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου