Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Απίστευτο και όμως αληθινό: Προσλήψεις… συνταξιούχων για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις!

Το υπουργείο Εργασίας επιστρατεύει «συνταξιούχους», με συμβάσεις οχτώ μηνών, για να μπορέσει να εκδώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις! Με διατάξεις που ενσωματώθηκαν σε
νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και κατατέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ορίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις προσωπικού και εντός του Δημοσίου, ώστε να στελεχωθεί καλύτερα ο e-ΕΦΚΑ και να καταφέρει (επιτέλους) να μειώσει τον τεράστιο όγκο των 360.000 και πλέον εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Με άλλες διατάξεις καθορίζεται η επέκταση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 28 Φεβρουαρίου 2021 και οριοθετείται η ανάλογη περικοπή στα δώρα Χριστουγέννων, αλλά και στο μελλοντικό δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, για όσους εργαζόμενους μπουν σε αυτό!

Επίσης, μεταφέρεται ελέω πανδημίας, για το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η υποβολή πρότασης του υπουργού Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ορίζονται τα νέα χρονοδιαγράμματα διαβούλευσης. Έτσι μεταφέρεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά ένα τετράμηνο, σε σχέση με τα ισχύοντα.


Ας δούμε πιο αναλυτικά τις διατάξεις του απρόσμενου σχεδίου νόμου:


Άρθρο 76: Αποσπάσεις

Επιτρέπεται η απόσπαση στον e-ΕΦΚΑ μόνιμων ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, εργαζομένων του δημοσίου, είτε ανήκουν σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης είτε εκτός αυτής. Οι αποσπάσεις μπορούν να γίνουν κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας. Θα πρέπει έως 10 μέρες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, ο υπουργός και ο επικεφαλής κάθε ανεξάρτητης αρχής να καταρτίσουν πίνακα με τους υπαλλήλους που πληρούν την σχετικές προϋποθέσεις (πρέπει να είναι βαθμίδας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ). Η απόσπαση μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της περιφερειακής ενότητας και της οργανικής θέσης που κατέχει ο υπάλληλος.

Μετά την κατάρτιση του εν λόγω πίνακα δίνεται περιθώριο πέντε ημερών στους υπαλλήλους να δηλώσουν τη βούλησή τους για την απόσπαση, η οποία θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Ακόμα όμως και για υπαλλήλους που δεν έχουν αποσπαστεί μπορεί να τους ανατεθεί να διεκπεραιώσουν υποθέσεις εκκρεμών συντάξεων, αν κριθεί απαραίτητο!

Τόσο οι αποσπάσεις, όσο και η παράλληλη άσκηση καθηκόντων είναι διαδικασίες υποχρεωτικές!

Η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι ενταχθούν σε αυτές τις «ομάδες εργασίας» που θα συσταθούν για να περιοριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις θα ανέρχεται στο ποσό των 7.200 ευρώ για όλο το έτος, κατ’ ανώτατο όριο. Προϋπόθεση να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι που θα τεθούν.

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των κέντρων κράτησης.


Άρθρο 77

Ο e-ΕΦΚΑ παραιτείται από οποιοδήποτε ένδικο μέσο έχει ασκηθεί κατά δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η  επαναπρόσληψη εργαζομένων σε υπηρεσίες του. Προϋπόθεση είναι και οι ανωτέρω εργαζόμενοι να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικόγραφο ή δικαίωμα που απορρέει από την αιτία αυτή, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως οικονομικών αξιώσεων.

Άρθρο 80 Απασχόληση συνταξιούχων στον e-ΕΦΚΑ

Με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ ανατίθεται το έργο της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων φορέων σε αυτό, καθώς και του Δημοσίου. Προϋπόθεση είναι οι συνταξιούχοι αυτοί, κατά τον χρόνο εργασίας τους να είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης και αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα επαναπροσληφθούν για διάστημα 8 μηνών. Η αμοιβή τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Άρθρο 83 Κατώτατος μισθός

Λόγω έκτακτων μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2021, μεταφέρεται χρονικά ως εξής:

Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

Η σύνταξη και η υποβολή της σχετικής έκθεσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30η Απριλίου 2021, το αργότερο.

Μέχρι τις 15 Μαΐου 2021 το αργότερο θα πρέπει να έχει διαβιβαστεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου με την Επιτροπή Συντονισμού, προς τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2021, πρέπει να έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά υπομνήματα και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, στο ΚΕΠΕ για να συνταχθεί σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.

Έως την 30η Ιουνίου 2021, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.

Το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2021, θα γίνει η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Άρθρο 84 Παράταση παραμονής διευθυντών

Οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, κατά παρέκκλιση σχετικών διατάξεων, θα μπορούν με αίτημά τους, να παραμείνουν στην εργασία τους έως και την 30η Ιουνίου 2021. Η διάταξη αφορά όλους εκείνους οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει η υπαλληλική τους σχέση, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας τους. Αιτία της παραμονής είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών των υπηρεσιών που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας.

Άρθρο 91 Χρήση νέων τεχνολογιών για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχιαιρεσιών


Κατ’ εξαίρεση, λόγω της πανδημίας, οι Γενικές Συνελεύσεις συνδικαλιστικών φορέων, εργοδοτικών οργανώσεων και σωματείων,  μπορούν να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως με χρήση της νέας τεχνολογίας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου