Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

«Πράσινο φως» από τρόικα για το επίδομα στέγασης – Τι θα γίνει με συμβάσεις και ΟΜΕΔ

Συμφωνία στη βάση της ελληνικής πρότασης για το επίδομα στέγασης – ενοικίου επήλθε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Κατά τη συνάντηση που είχαν Αχτσιόγλου και Φωτίου με την τρόικα στο Χίλτον, η οποία έληξε λίγο μετά τις 18:30, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη βάση της ελληνικής πρότασης για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης – ενοικίου και αυτό που απομένει είναι να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά επεδίωκε να δοθούν 600 εκατ. ευρώ σε πάνω από 550.000 δικαιούχους, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν ότι το ποσό αυτό πρέπει να δοθεί σε μόλις 250.000 δικαιούχους.

Η σημερινή συμφωνία, πάντως ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική ενίσχυση χιλιάδων νοικοκυριών. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με τη συμφωνία που επετεύχθη αναμένεται να εισπράξουν επίδομα στέγασης – ενοικίου περίπου 1,2 – 1.3 εκατ. πολίτες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάθε δικαιούχος του επιδόματος στέγασης – ενοικίου θα εισπράττει κάθε μήνα από 70 – 80 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 240 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο θα ξεκινά από τα 8.000 – 8.500 ευρώ για ατομικό εισόδημα και θα φτάνει στα περίπου 25.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα.

Στα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα της σημερινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι συμφωνία επήλθε και για τον μηχανισμό ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Ο μηχανισμός θα στηριχτεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από το οποίο θα ελέγχεται αν μια συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει το 50% + 1 των εργαζομένων ενός κλάδου ή όχι. Αν πετυχαίνεται το 50+1 η σύμβαση θα επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου.

Διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών υπάρχουν ακόμα στο ζήτημα της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Από την πλευρά των δανειστών η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στη μεσολάβηση, στην προσπάθεια, δηλαδή να τα «βρίσκουν» οι δύο πλευρές (εργαζόμενοι και εργοδότες) πριν τη διαιτησία, κάτι που αναμένεται να οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, αφού οι παρελκυστικές τακτικές από την πλευρά των εργοδοτών αναμένεται να είναι συνεχείς.

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας τόνισαν, πάντως, ότι η απόφαση του ΟΜΕΔ θα είναι υποχρεωτική και όχι συμβουλευτική, όπως ήθελαν οι οργανώσεις των εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, συμφωνήθηκε με την τρόικα να ακολουθηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και εφάπαξ, που σημαίνει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να «τρέξουν» χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας να εμφανίζονται αισιόδοξα για την επίτευξη του στόχου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων συμφωνήθηκε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, για τα επιδόματα αναπηρίας, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμισαν ότι συμφωνήθηκε η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που ήδη «τρέχει» στην Αττική χρονικά ώς το τέλος του 2018, αλλά και σε άλλες περιφέρειες. Στόχος είναι να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δείγμα δεδομένων προς αξιοποίηση, οπότε και η νομοθέτηση μετατίθεται για το 2019 από τώρα που ζητούσαν οι δανειστές.

Πηγή: .asfalistiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου