Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

X.Σπίρτζης: Απαντήσεις για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όταν ολοκληρωθεί η κεντρική διαπραγμάτευση (video)

«Για να σας απαντήσω για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί η κεντρική διαπραγμάτευση της χώρας», ανέφερε, σε συνέντευξη στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης, αν και παραδέχτηκε ότι
υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υποστήριξε ότι «αν προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με ό,τι είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει άμεσα ενδιαφέρον», τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονοπωλιακές πρακτικές.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συναρτάται και από τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, εάν και δεν προσδιόρισε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας.

Το κείμενο της συνέντευξης για ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ (για ολόκληρη την συνέντευξη, πατήστε ΕΔΩ)

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάμε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Με τις υποδομές, με αυτούς που ενδιαφέρονται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ποια είναι η γραμμή, Ποια είναι η κατεύθυνση και τι έχετε κάνει αυτές τις 100 μέρες για να δούμε τα πράγματα πως πάνε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε στο Υπουργείο πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα και κάποια από αυτά που προφανώς είναι και αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ ή του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί, ή των αεροδρομίων, όπως ξέρετε μπαίνουν σε νέα βάση, ειδικά διαγωνισμοί, οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Γενικά με το σιδηρόδρομο έχουμε αυτή τη στιγμή ένα κατακερματισμό των εταιρειών και ειδικότερα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γιατί ο σιδηρόδρομος είναι κάτι που θα το προωθήσουμε ως πολιτική επιλογή, το να έχουμε την υποδομή δηλαδή για το σιδηρόδρομο.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πολιτικο-γεωστρατηγική ταυτόχρονα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βεβαίως και αναπτυξιακή, κυρίως γι' αυτό. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να μην έχουμε ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που να εξυπηρετεί …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχουμε ακόμη «μουτζούρη»…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει δεν έχουμε «μουτζούρη», αλλά …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδιαφέρον από επενδυτές υπάρχει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως υπάρχει. Το θέμα είναι όμως πως διασφαλίζεται η χώρα, πως δεν θα έχουμε φαινόμενα σαν κι αυτά που έχουμε ζήσει σε άλλους τομείς, δηλαδή αντί να έχεις ένα δημόσιο μονοπώλιο, να έχεις ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, πως διασφαλίζεται το να έχεις υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πως θα το διασφαλίσετε εσείς; Θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Και με ποια μορφή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η γνώμη μου είναι ότι, αν προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με ό,τι είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει άμεσα ενδιαφέρον.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστά. Τι αλλαγές θα κάνετε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επομένως εδώ, αν θέλουμε να μπει ο ιδιωτικός τομέας σε κάποιες δραστηριότητες του δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει τον κύριο έλεγχο, γιατί μιλάμε για στρατηγικής σημασίας υποδομές και δεν είναι μόνο ο σιδηρόδρομος και είναι και όλα τα υπόλοιπα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι στον κόσμο; Λέει ο κόσμος «κάνε ό,τι θέλεις, ιδιωτικοποίησέ τα» έλεγε στην προηγούμενη Κυβέρνηση και έλεγε η Κυβέρνηση ότι «ο κόσμος αυτό μας λέει», τώρα εσείς λέτε να κάνουμε μια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Χασαπόπουλε που είπε ο κόσμος «ιδιωτικοποιήστε τα»;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ψηφίζεις ένα Κόμμα με το πρόγραμμά του, αυτό λέει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μεταβατική ιδιότητα αυτή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταβατική ναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπήρχε σε κάποιο πρόγραμμα όμως. Συγνώμη, δεν υπήρχε σε κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα των Κομμάτων της προηγούμενης Κυβέρνησης ότι θα τα πουλήσουμε …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ιδιωτικοποιήσεις. Ακούστε τι θέλω να σας πω πρακτικά, εσείς σε πόσο καιρό ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ένα αξιοπρεπές τρένο, ή θα πηγαίνει στην Ξάνθη με ένα αξιοπρεπές τρένο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ ωραία ερώτηση.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και σε πόση ώρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είτε με ιδιώτη, είτε με σύμπραξη με το δημόσιο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ' αρχάς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το τι είναι η βασική υποδομή, όπως είναι οι γραμμές, ή όπως είναι το τροχαίο υλικό του σιδηροδρόμου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστά είναι διαφορετικά πράγματα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και τι είναι η εκμετάλλευση, δηλαδή ποιες είναι οι εταιρείες οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο να έχουν τρένα, γιατί αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι το δεύτερο, δεν είναι η βασική υποδομή.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είναι να πουλήσουμε τις γραμμές, για να γίνει κατανοητό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ούτε τα βαγόνια, ούτε το προσωπικό. Είναι μια σύμβαση επί της ουσίας. Όλα αυτά είναι διάφορες αλχημείες που είχαν γίνει στο παρελθόν, και έχουν περιπλέξει πάρα πολύ τα πράγματα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να πάμε, εσείς τι θα κάνετε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λοιπόν εμείς τι θα κάνουμε. Κατ' αρχάς θα ολοκληρώσουμε και έχουμε προγραμματίσει ήδη για να βγουν πάρα πολλά έργα υποδομής σιδηρόδρομου. Να ολοκληρωθεί επιτέλους η ΠΑΘΕ, να ολοκληρωθεί ο κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκη προς το βορρά για να μπορούμε να έχουμε συνέχεια, να ολοκληρωθεί το Πάτρα – Αθήνα και βεβαίως να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο νέες γραμμές οι οποίες δεν είναι στον σχεδιασμό, δεν έχουν ούτε μελέτες, ούτε έχουν ενταχθεί στο επόμενο ΣΕΣ, ούτε έχουμε παραλάβει ένα προγραμματισμό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να πούμε, για να το κλείσουμε, σε πόσα χρόνια θα έχουμε ένα καλό τρένο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με το πλαίσιο που έχουμε σήμερα, πρέπει να ρίξει κανείς τα χαρτιά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να πάμε σε μάγισσες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, πρέπει να πάμε σε μάγισσες. Έχουμε ένα δίκτυο, δεν θέλω να κρύψω τίποτε, έχουμε τρεις εκτροχιασμούς τρένων το τελευταίο τρίμηνο που σημαίνει ότι η συντήρηση του σιδηροδρόμου, όπως έπρεπε να γίνει, δεν γίνεται εδώ και 10-15 χρόνια.
Έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΠΑΘΕ που έχουμε χρηματοδότηση και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως θα ολοκληρωθεί και το έργο που έχει να κάνει με τη σύνδεση με την Πάτρα.
Αυτό που παλεύουμε είναι να ωριμάσουμε τα έργα για να μπορούμε να κάνουμε την «Εγνατία» του σιδηρόδρομου και να έχουμε βασική υποδομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και κάθετη σύνδεση με τη Βουλγαρία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπίρτζης -Υπουργέ, επειδή μας πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος- δεν λέει κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει ή να το υλοποιήσει, γι' αυτό είναι και φειδωλός, λίγο στα λόγια από ό,τι καταλαβαίνω. Αν δεν το έχετε μπροστά σας, έτσι κάνατε και με τα έργα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είμαι φειδωλός στα λόγια και να σας πω γιατί. Έγινε συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ την κα Violeta Bulc, η οποία είναι θετική σε όλα αυτά τα αιτήματα που έχουμε. Προφανώς, τα κονδύλια δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να είναι. Θα υπάρχουν νέα προγράμματα για έργα υποδομών και εκεί θα παλέψουμε για να εντάξουμε τα έργα που έχουμε προγραμματίσει. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, θα είμαστε φειδωλοί.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με χαρά, όταν το πάρετε απόφαση να σας ξαναφιλοξενήσουμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και να δούμε τι θα γίνει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν μας απαντήσατε. Χρονικά να μας πείτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, για να σας απαντήσω για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί η κεντρική διαπραγμάτευση της χώρας.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μάλιστα, σωστά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν δεν έχουμε συμφωνία, δεν θα υπάρξει κανένας λόγος …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Απολύτως κατανοητό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και εγώ ευχαριστώ.

metaforespress.gr

>

1 σχόλιο:

  1. Σουρεαλιστική υποκρισία να λέει ο Υπ. Μεταφορών στο κανάλι του (αντ)εθνικού εργολάβου διάφορα για τον σιδηρόδρομο, πλην του σημαντικότερου: ότι ο Ρέππας έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου προκειμένου να ευνοηθεί ο συγκεκριμένος (αντ)εθνικός εργολάβος, στα διόδια. Ρε ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή