Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση ΠΕΠΕ με Διοίκηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Ανακοίνωση


 Ανακοίνωση του Σωματείου Μηχανοδηγών μετά την συνάντηση με  τον κ. Capotorto, νέο Ceo της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Σωματείο μας σήμερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Δ/ντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Capotorto M.  

Στην παραγωγική συζήτηση -διάρκειας περίπου 2 ωρών- το Σωματείο μας ανέλυσε

τα προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου (Υποδομή- επιδομή- έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς)  από την οπτική γωνία των μηχανοδηγών και κατέθεσε τις απόψεις των μηχανοδηγών  για την επίλυση αυτών καθώς και προτάσεις για  την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του μέσου, αφού σημαντικοί πόροι αναμένονται να κατευθυνθούν στην χώρα για τον σιδηρόδρομο, μέσω της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης -Green Deal.

Κοινός τόπος είναι η πεποίθηση ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, προσφέροντας συνεχώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό και συνεισφέροντας  στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την αύξηση του μεταφερόμενου εμπορευματικού έργου.

Σε αυτήν την προοπτική και προσπάθεια που αποτελεί όπως τόνισε και ο κ. Capotorto φιλοδοξία του Ομίλους FS, οι μηχανοδηγοί ήταν , είναι και θα συνεχίσουν να είναι, αρωγοί.

Στην συζήτηση μεταξύ άλλων τέθηκαν και τα εξής ζητήματα

 

  • ·       Για τον 2ο χρόνο της ισχύουσας ΣΣΕ και όσα προβλέπονται σε αυτήν (άνοιγμα των μισθολογικών κλιμακίων κτλπ)  θα υπάρξει αναμονή για τα αποτελέσματα χρήσης του 2021 και θα γίνει συζήτηση με όλα τα συνδικάτα.
  • ·       Οι συμφωνίες που έχει συνάψει το Σωματείο μας με την εταιρεία συνεχίζουν να υφίστανται κανονικά ενώ ο κ. Capotorto  ενημέρωσε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πραγματοποιήσει και νέες προσλήψεις μηχανοδηγών, η μαθητεία των οποίων εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι προσλήψεις θα καλύψουν τα κενά όσων συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια εξέλιξη που δικαιώνει τις προσπάθειες του Σωματείου μας διαχρονικά.
  • ·       Η δρομολόγηση των ETR 470 αναμένεται για τον προσεχή Μάρτιο ενώ τα 2 τρένα που θα έρθουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα για να πλαισιώσουν τον στόλο των 3 που πραγματοποιούν δοκιμές αυτήν την περίοδο, θα έχουν εγκατεστημένο το σύστημα αμμοδιασποράς, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πιστοποίηση τους σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία. 

  • ·       Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και μελέτες και άμεσα θα προχωρήσει και η εγκατάσταση  του συστήματος αυτού και στους 3 συρμούς που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Το Σωματείο μας τόνισε ότι η εμπειρία των μηχανοδηγών κατά τις δοκιμές είναι θετική για όλες τις λειτουργίες και τυχόν παρατηρήσεις τους θα καταγραφούν και θα κατατεθούν στην εταιρεία.
  • ·       Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέο τροχαίο υλικό και στις εγκαταστάσεις της, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί η νέα συμφωνία για την επιχορήγηση της για την εκτέλεση των δρομολογίων για τις «άγονες» γραμμές που θα έχει διάρκεια 10+5 χρόνι
  • ·       Για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους επισκέπτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προχωρήσει στις προσλήψεις νέων τεχνιτών, ενώ προσωπικό της τεχνικής βάσης θα εκπαιδευτεί για αυτήν την ειδικότητα άμεσα. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία ήδη καταρτίζει πρόταση εκπαιδευτικού προγράμματος.
  • ·       Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της νέας σειράς μηχανοδηγών,  θα προκηρυχτούν επιπλέον θέσεις Tutors, ενώ το Κέντρο Κυκλοφορίας θα αναβαθμιστεί με νέα συστήματα. Το Σωματείο μας τόνισε την πάγια θέση για την στελέχωση θέσεων ευθύνης του κλάδου μας, από μηχανοδηγούς.
  • ·       Υπό συζήτηση βρίσκεται σχεδιασμός για να προμηθευτούν οι μηχανοδηγοί συσκευές tablet προκειμένου να υπάρχει on time καταγραφή των προβλημάτων, όπως συμβαίνει στην μητρική Trenitallia.
  • ·       H ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει να ενσωματώσει όλες τις ειδικότητες μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής εταιρείας, ενώ στον σχεδιασμό της προγραμματίζει την δημιουργία ιδιόκτητου εκπαιδευτικού κέντρου.

Το Σωματείο μας αναφέρθηκε στην  επικοινωνία με όλα τα συνδικάτα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στην στρατηγική τους, όλοι οι εργαζόμενοι αποτελούμε μέρος της οικογένειας της.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιούνται συναντήσεις ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να συζητούνται οι εξελίξεις γύρω από το εταιρικό περιβάλλον καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από το Σωματείο μας ο Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και το μέλος του ΔΣ Πέτρος Μωραΐτης.

2 σχόλια:

  1. Γιατί δε λέτε οτι μαζί με την υπογραφή για τις άγονες γραμμές η εταιρεία οφείλει να προσλάβει με αορίστου χρόνου όσες συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου και όλες οι νέες προσλήψεις να γίνουν απο τις συμβάσεις που έχουν λήξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπώθηκαν κατά λέξη όπως και να αξιοποιεί η δεξαμενή των μαθητών.
      Γενιδούνιας Κώστας

      Διαγραφή