Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η δουλειά σε βάρδιες οδηγεί σε διαβήτη και παχυσαρκία.

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που κοιμούνται λίγο και κατ’ ανάγκην σε λάθος ώρες της ημέρας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα μικρή μελέτη...
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham and Women’sστη Βοστώνη, οι οποίοι επιστράτευσαν 21 υγιείς εθελοντές.


Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν πως οι εναλλαγές στα ωράρια του ύπνου κάνουν τον οργανισμό να παλεύει για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν στον προδιαβήτη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές κοιμόντουσαν 10 ώρες κάθε βράδυ, ενώ ακολούθησαν τρεις εβδομάδες διαταραχής του ύπνου και του βιολογικού τους ρολογιού.

Αυτό έγινε ως εξής: η διάρκεια της ημέρας αυξήθηκε στις 28 ώρες, για να μιμηθούν οι ερευνητές τις συνθήκες που βιώνουν όσοι κάνουν αλλεπάλληλα υπερατλαντικά (πολύωρα) ταξίδια, με συνέπεια να παθαίνουν τζετ λαγκ εξαιτίας της διαφοράς ώρας.

Στη νέα ημέρα των 28 ωρών, οι εθελοντές μπορούσαν να κοιμούνται μόνο 6,5 ώρες, οι οποίες όμως αντιστοιχούν σε 5,6 ώρες ύπνου σε μία φυσιολογική μέρα των 24 ωρών. Ζούσαν επίσης σε ημίφως, ούτως ώστε να μην επαναφέρεται το βιολογικό τους ρολόι σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων, τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) των εθελοντών «αυξάνονταν σημαντικά» έπειτα από κάθε γεύμα και παρέμεναν αυξημένα ακόμα κι όταν περνούσαν ώρες δίχως φαγητό (είχαν δηλαδή αυξημένη και τη «γλυκόζη νηστείας», όπως λέγεται ιατρικά).

Αυτό οφειλόταν στο ότι ο οργανισμός τους παρήγαγε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Μάλιστα τρεις από τους εθελοντές παρουσίασαν τέτοια απορύθμιση του σακχάρου τους, ώστε χαρακτηρίστηκαν προδιαβητικοί.

Σε όλους εξάλλου παρατηρήθηκε επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού κατά 8% κατά μέσον όρο, η οποία εάν συνεχιζόταν η μελέτη για ένα χρόνο θα οδηγούσε σε αύξηση του σωματικού βάρους τους κατά 6 κιλά.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως εάν ένας άνθρωπος έχει προδιαβήτη και αρχίσει να εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια, έχει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με έναν άλλο που θα δουλεύει μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ορφό Μπάξτον, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου