Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Οσμή σκανδάλου στο ΤΑΙΠΕΔ

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σαν αγοραστές της δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φέρνει στο φως έκθεση του διεθνούς κέντρου ερευνών Transnational Institute.
Στην έκθεση, την οποία η

«Εφ.Συν.» έλαβε κατ’ αποκλειστικότητα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραδείγματα ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων που μεσολάβησαν στη διαδικασία.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.

Οι συντάκτες δεν κρύβουν την έκπληξή τους τόσο για την «απίστευτα» χαμηλή τιμή όσο και για το γεγονός ότι η συμφωνία επικυρώθηκε ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.

Εκπληκτοι φαίνεται να έχουν μείνει οι ερευνητές του Transnational Institute και για τo γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση δεν παραλείπει φυσικά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. να πουλήσει τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια της χώρας κρατώντας μόνο τα επιδοτούμενα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.

«Πουλήστε χαμηλά...»

Με ανάλογα παραδείγματα από άλλες έξι χώρες, η έκθεση (την οποία η Efsyn.gr θα παρουσιάσει το Σάββατο μεταφρασμένη στα ελληνικά) αποκαλύπτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα ως σύμβουλοι πώλησης και αγοραστές δημόσιας περιουσίας – συχνά υπό το καθεστώς απειλών και πιέσεων της τρόικας προς τις υπερχρεωμένες χώρες τη Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κολοσσό Lazard (σύμβουλο της Ελλάδας για το καταστροφικό PSI, που επέστρεψε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση, συμβουλεύει κυβερνήσεις να πουλήσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τις επιχειρήσεις του Δημοσίου προκειμένου στη συνέχεια να τις αγοράζει μέσω θυγατρικών της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η NM Rothschild (θυγατρική της Rothschild & Co), η οποία ουσιαστικά φέρεται να συνδιαμόρφωσε την πολιτική μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Θάτσερ πριν ανοίξει τα φτερά της σε άλλες 30 χώρες του κόσμου.

Αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έκθεση καταρρίπτει με ατράνταχτα επιχειρήματα σειρά διαδομένων μύθων για την «υψηλότερη αποδοτικότητα» των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, τις χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά αλλά και τα κέρδη που υποτίθεται ότι προσφέρουν στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε αυξήσεις των τιμολογίων κατά 23,1% κατά μέσον όρο.

Για τους ερευνητές του T. I. η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκαλούν στην εθνική οικονομία οι ιδιωτικοποιήσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου