Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Δ.Μπούρλος : Ως 4%-5% καλύτερες οι συντάξεις με τη σύνδεση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή


O γνωστός εργατολόγος με τον οποίο έχει συνεργαστεί και το Σωματείο μας,αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροπολογία για τις συντάξεις.Ο κ.Μπούρλος αναφέρθηκε στο πώς φαίνεται να διαμορφώνεται το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων μετά την τροπολογία που ορίζει ότι θα
λαμβάνονται υπόψιν οι διακυμάνσεις στις τιμές καταναλωτή και όχι το ύψος των μισθών.


Όπως θύμισε, ο τελευταίος νόμος προέβλεπε ότι το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης προκύπτει από το μέσο όρο των αποδοχών που έχει κάποιος, από το 2002 μέχρι την ώρα που συνταξιοδοτήθηκε.

«Χρειαζόταν να γίνει "επικαιροποίηση" στα σημερινά επίπεδα ... ο νόμος τη συνέδεσε με τις μεταβολές των μισθών», αλλά «η ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα», συνέχισε ο ίδιος.

Έτσι, «ήρθε η τροπολογία που συνδέει την επικαιροποίηση των αποδοχών από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση με το δείκτη τιμών καταναλωτή», είπε ο κ. Μπούρλος.

«Εμπειρικά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν, οι αποδοχές θα είναι ελαφρώς βελτιωμένες ... θα βελτιώνεται ο μέσος όρος. Κατά συνέπεια θα έχουμε συντάξιμες αποδοχές ελαφρώς καλύτερες», όπως εκτίμησε. «Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία βελτίωση της τάξης του 4%-5%», συνέχισε ο ίδιος, για να προσθέσεις ότι «σίγουρα ως παράμετρος φαίνεται να είναι ευνοϊκότερη από τις μεταβολές των μισθών».

Σημειώνουμε ότι το στέκι της έλξης εδώ και καιρό ΔΕΝ αναπαράγει δημοσιεύματα - ανυπόγραφα συνήθως- για τις συντάξεις και τον νέο τρόπο υπολογισμού τους. Δημοσιεύουμε την άποψη του κ. Μπούρλου γιατί είναι γνωστός εργατολόγος και θεωρείται απο τις αυθεντίες για τα συνταξιοδοτικά.
Είναι δε απολύτως βέβαιο -για εμάς τουλάχιστο- ότι θα δούμε τα αποτελέσματα στις συντάξεις όταν θα εκδοθούν οι αποφάσεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
12-13 μειώσεις στις συντάξεις γίνανε την περίοδο 2010-2015 και κανείς δεν ξεχνά ότι στις απαιτήσεις των δανειστών είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις νέες συντάξεις.
Μετά το 2015 είχαμε τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις,ενώ και την αύξηση των κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο μέχρι να δούμε τα τελικά αποτελέσματα στις νέες κύριες συντάξεις, ας είμαστε επιφυλακτικοί.

Το στέκι της έλξης- Το blog των μηχανοδηγών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου